8. 1. 2019

Sebastian Fitzek - Strach z lietania


Posledné víťazstvo

Kategória: Vitamíny/Nootropiká

Účinné látky: Pomáha pri všetkých fóbiách. Odpútava pozornosť od sociálnych sietí. Posilňuje všetky zmysly.

Dávkovanie: Najlepší účinok sa prejaví po jednorázovom užití. Majte po ruke kvapku ostrého alkoholu. Počet tabliet – 352.

Vedľajšie účinky: Strach z výšok a, samozrejme z lietania. Neustále sa obzeranie, podozrievanie všetkých susedov. Obhrýzanie nechtov.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Čo všetko je človek schopný obetovať pre záchranu ľudského života? Jeho snahu zabrániť najhoršiemu nezastaví ani strach z lietania. Vážení, pripútajte sa! Sedadlo smrti je stále voľné. Trúfnete si?

Keď po dlhom vzájomnom odlúčení zavolá Matsovi Krügerovi jeho dcéra Nele, musí tento skúsený a úspešný psychiater prekonať panický strach z lietania. Pred rokmi odcestoval po manželkinej smrti loďou do Argentíny a už nikdy sa nechcel vrátiť domov. No teraz Nele čaká dieťa a požiadala otca, aby jej pomohol prekonať náročné obdobie po narodení potomka. 
 Mats absolvuje aviafobický seminár a nasadne do lietadla z Buenos Aires do Berlína. Sotva sa usadí na svojom mieste, zistí, že strach z lietania nie je to najhoršie, čo ho počas letu čaká: chvíle hrôzy mu totiž nepripravia turbulencie, pokles tlaku či teroristický útok, ale telefonát neznámeho vydierača, ktorý mu oznámi, že na palube sa nachádza jeho bývalý pacient. Niekto, koho doktor Krüger kedysi vyliečil z utkvelých vražedných predstáv. No teraz by ho mal prinútiť, aby zapríčinil smrť vyše 600 cestujúcich, seba nevynímajúc.

„Musím ísť na záchod,“ zastonala. Bola to lož, pri posledných kontrakciách to už totiž neudržala a uľavila si. Spomedzi nôh jej vychádzal zápach moču a výkalov, ale vôbec jej to neprekážalo. A čo bolo zarážajúcejšie, ani jej únoscovi. Z vedra stojaceho vedľa kamery jej podal vlhkú handru. Kamera stále blikala, z čoho Nele usúdila, že všetko nahráva.

Strach z lietania je Fitzekov štvrtý literárny počin, ktorý je preložený do slovenčiny, vychádzajúci vo vydavateľstve Tatran. Zo zaoceánskej luxusnej lode z Pasažiera 23 (recenziu nájdtete TU) sa tentoraz čitateľ prenesie do vzduchu na palubu luxusného lietadla Lockheed Electra.
Fitzek nič nenecháva na náhodu a už v úvodných kapitolách vyvoláva lavínu napätia a prvotného strachu. Svoje postavy špecifikuje a predstavuje v hraničných a vypätých situáciách v dvoch dejových rovinách. Čitateľ s veľkým zanietením sleduje únos psychiatrovej dcéry, no vzápätí sa ocitá na palube lietadla, kde spolu s hlavnou postavou bojuje so strachom z lietania. No viac ako to, že sa lietadlo zrúti alebo ho unesú teroristi, sa obáva o život svojej unesenej dcéry a jej nenarodeného dieťaťa.

Fitzek píše ľahko a nenútene, no zároveň dravo a s poriadnou dávkou zvedavosti. Publikum sa čoraz viac ponára do príťažlivého príbehu, s napätím pozoruje, ako sa do deja nenápadne dostávajú nové postavy. Autorova fantázia je bezodná, čo dokázal aj v predošlých románoch, a čitateľ len nemo krúti hlavou nad perfektne vystavaným príbehom. Spoznáva tajomný hlas po telefóne, ktorý Matsovi oznámi, aby na palube lietadla vyhľadal bývalú pacientku, ktorú vyliečil z vražedných predstáv. Vydierač ho núti, aby zabil 626 pasažierov, inak jeho tehotná dcéra zomrie.
Čitateľ je každou prečítanou stranou hnaný netrpezlivosťou, ako si Mats s bezvýchodiskovou situáciou poradí. Okrem drámy, ktorá sa odohráva vo vzduchu, môžete sledovať aj kroky Matsovej bývalej milenky, ktorá sa na jeho popud vydáva na vlastnú päsť pátrať po únoscovi.
Dej naberá na gradácii, vaše obavy narastajú, príbeh však zatiaľ nedáva žiadne vierohodné indície, Fitzek je skúpy na nejaké odhalenie, a tak absolútne netušíte, akým smerom sa bude román vyvíjať.


V hlave sa mu ozývali už dva výkriky. Dcérin a jedinej osoby, ktorú poveril jej záchranou. Telefón sa so zachrapčaním prebral k životu, ale Mats sa pomýlil pri zadávaní PIN kódu. Napokon to však zvládol a dostal správu o troch neprijatých hovoroch. „Feli?“ ozval sa, keď mu telefón zazvonil po štvrtý raz. Tak veľmi si dával záležať, aby nekričal, že jeho hlas nakoniec znel skôr ako šepkanie. „Kto je Feli?“ zaujímal sa hlas.

Fitzek len znova dokazuje, že je majster slova, že vie, ako čitateľa namotať, aby zotrval v čítaní. Vie presne, čo publikum potrebuje. Poriadnu dávku napätia, strach, manipulovanie s emóciami, či zavádzanie všetkými smermi. Dokáže vo vás vyvolať nepokoj, dohady a rastúce nebezpečenstvo. Postupne odkrýva charaktery postáv, ktoré sa premyslene pohybujú na tenkom ľade. Ich konanie je v mnohom mätúce, no ich perfektná psychologizácia vypovedá o temnom ľudskom myslení. Záver knihy je šokujúci, vygradovaný na maximum, emočne vyšťavený a v mojom prípade nepredvídavý. Fitzek opäť nesklamal, len utvrdil svojich priaznivcov o svojom spisovateľskom talente.

Ak hľadáte viac ako len dobrú knihu, ktorá skrýva množstvo otáznikov a tajomstiev, nebojte sa vzlietnuť spolu s Fitzekom. Strach z lietania odporúčam všetkým vekovým kategóriám, všetkým, ktorí očakávajú premyslene spracovaný príbeh s perfektným hereckým obsadením a prekvapivým rozuzlením.
Strach z lietania ulahodí aj občasnému čitateľovi, ktorý chce zažiť poriadnu dávku strachu, nebezpečenstva, no rád nazrie aj na dno ľudskej mysle.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Tatran.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára