4. 4. 2019

Harriet Tyceová - Krvavý pomaranč


Každý čin má svoj dôsledok

Kategória: Antibiotiká/ Vitamíny

Účinné látky: Nabáda k sledovaniu okolia. Buduje dôveru. Odkrýva tajomstvá.

Dávkovanie: Užívať tri-štyri dni, vychutnať si stránky osamote. Počet tabliet – 296.

Vedľajšie účinky: Nejedzte pomaranče.:) Sklony k úzkosti a strate zdravého rozumu.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Každý z nás skrýva nejaké tajomstvá. Niektorých sa nevieme vzdať, lebo sú silnejšie než naše ja, no keď nás začínajú ohrozovať na živote, je načase prehodnotiť priority.

Alison má všetko. Milujúceho, aj keď trochu suchopárneho manžela, rozkošnú šesťročnú dcérku a kariéru advokátky na vzostupe – práve dostala svoj prvý prípad vraždy. Lenže nič nie je také, ako to navonok vyzerá. Alison priveľa pracuje, priveľa pije a zanedbáva svoju rodinu. Má vášnivý románik s kolegom, ktorého záľuba posúvať hranice je občas nad jej sily. Klientka jej prvého prípadu vraždy Madeleine nepopiera, že dobodala svojho manžela na smrť, a chce sa priznať. Lenže niečo na jej príbehu nesedí. Pri príprave obhajoby Alison nachádza isté paralely medzi svojím a Madeleiným životom. Záchrana tejto ženy môže byť prvým krokom k tomu, aby zachránila aj sama seba. Niekto pozná jej tajomstvá. Niekto chce, aby zaplatila za všetko, čo urobila aj čo neurobila. A nemieni s tým prestať, kým Alison všetko nestratí.

Obrazovka potemnie a opäť sa rozsvieti. Ďalšia správa. Z neznámeho čísla. Nechaj ho na pokoji. Keď správu mažem, trasú sa mi ruky. Kedy to prestane? Budem o tom musieť povedať Patrickovi. Vypnem telefón, to nepriateľské oko do môjho sveta.

Krvavý pomaranč je debutový román Harriet Tyceovej, ktorý zavedie čitateľa do života advokátky a jej klientky, ktorá zabila svojho manžela. Autorka nezaháľa a neobťažuje čitateľa žiadnymi siahodlhými opismi, ale skôr priamo a vecne predostiera príbeh dvoch žien. Takže nečakajte žiadny nudný a zdĺhavý úvod, práve naopak, dej svižne napreduje od prvých strán.

Kým jedna sa snaží zmeniť svoj život a zachrániť svoje manželstvo, druhá je odhodlaná niesť zodpovednosť za vraždu svojho manžela. Tyceová spočiatku obozretne vstupuje do životov oboch žien, s ľahkosťou a pomaly odhaľuje ich pocity a vnútorné rozpoloženie. Bez servítky a do špiku kostí rozoberá ich rodinné zázemie a najtajnejšie zákutia ľudskej duše. Text je plný záhad a každá zo žien niečo skrýva. Čitateľ sa stáva tichým pozorovateľom v prípade obhajoby vraždy, autorka postupne dávkuje potrebné fakty na dotvorenie si vlastného názoru, no po niekoľkých stranách narazí na určitú paralelu so životom obhajkyne. Aj napriek svižnému textu bez zbytočných opisov sa román nesie v pozvoľnom tempe, dynamika deja trochu pokrivkáva, aj keď je autorka stručná a dialógy prevládajú nad opisnými časťami, skúsenejší čitateľ len márne hľadá závan dravosti či napätia. Tyceová však vie, ako má čitateľa zaujať, aby pri knihe zotrval. V polovici románu nájde ženské publikum mierne šťavnaté a šteklivé scény, text konečne naberá na väčšej gradácii.

Video hrá stále dookola, je to jeho trofej. Premýšľam, koľkokrát sa to dialo, v tie noci, keď som si myslela, že som stratila vedomie preto, lebo som sa opila. Farba Carlovej tváre sa zmení z červenej na modrú. Čas plynie. Sadnem si na päty a čakám. Už to nebude dlho trvať. Potom zavolám záchranku a políciu. Už iba chvíľočku.

Aj keď sa vám príbeh spočiatku môže javiť ako prvoplánový a typický manželský trojuholník nájdete v každom druhom ženskom románe, v tomto prípade autorka stavila na iné karty a urobila dobre. Záver knihy vás prekvapí nečakaným zvratom s dramatickým nádychom, nie však šokuje, no napätie úmerne stúpa s dynamikou textu až do rozuzlenia a svižné tempo sa drží až do samotného záveru.

Krvavý pomaranč zaujme občasného, ale i bežného čitateľa, ktorý si chce pri knihe oddýchnuť a nehľadá nič náročnejšie. Poteší všetky ženy, ktoré sa už nudia pri klasických ženských románoch a hľadajú trochu vzrušenia, nebezpečenstva a drámy.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára