6. 8. 2018

Sebastian Fitzek - Pasažier 23


Všetko dobré aj zlé, má pôvod v rodine

Kategória: Nootropiká/Antitusiká

Účinné látky: Pozor! Veľmi účinný prostriedok na útek do sveta fantázie. Podporuje zvýšenú chuť na čítanie.

Dávkovanie: Najlepšie užívať jednorazovo. Nečítať vo vode. Majte nohy v suchu.:) Počet tabliet - 320

Vedľajšie účinky: Strach z vody. Averzia na lode. Nedôvera. Samovražedné sklony.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Ak som si doteraz myslela, že BalíkTerapia boli najlepšie knihy, ktoré som od Fitzeka čítala, tak som sa veľmi mýlila. Áno, obe diela boli vynikajúce, no Pasažier 23 ich vysoko preskočil.

Martin Schwartz prišiel za zvláštnych okolností o ženu a syna počas dovolenky na zaoceánskej lodi Sultán oceánov. Tragédia sa stala pred piatimi rokmi, no Martin stále nevie spracovať smrť svojej rodiny, a preto sa bezhlavo vrhá do najnebezpečnejších policajných akcií. Neváži si svoj život a je mu jedno, ako skončí. Jedného dňa mu zavolá staršia dáma Gerlinda Dobkowitzová, ktorá ho presvedčí, aby sa nalodil na palubu Sultána oceánov. Schwartz prisahal, že nikdy nevkročí na loď, ktorá mu vzala rodinu, no keď mu spisovateľka na dôchodku prezradí dôvod jej telefonátu, policajný psychológ neváha a ocitá sa na palube luxusnej lode. Je šokovaný informáciami, že jeho žena a syn neboli prví, ktorí záhadne zahynuli na palube. Keď sa na lodi objaví dievčatko, ktoré zmizlo pred niekoľkými mesiacmi, Schwartz sa púšťa do hľadania pravdy. Celá situácia je viac zamotaná, ako sa zdá, a na povrch vyplávajú  desivé zverstvá, ktoré zasiahli viacerých pasažierov zaoceánskej lode.

„Prepáčte, že vás prerušujem,“ nenechal ju Martin dohovoriť. Nemal čas ani silu na zdvorilosti. Ani prítomnosť sluhu mu neprekážala. „ V telefóne ste mi povedali, že máte dôkazy, že moja žena neskočila z paluby dobrovoľne.“ Gerlinda prikývla, nehnevala sa, že ju prerušil. Pomocou invalidného vozíka sa vytiahla na nohy a prudko otvorila zásuvku nočného stolíka. „Nielen na to, môj milý. Nielen na to.“ Vrhla naňho sprisahanecký pohľad a dodala: „Možno mám dokonca dôkaz, že obaja ešte žijú.“

Pasažier 23 je najnovší román z pera úspešného autora nemeckých detektívok Sebastiana Fitzeka. Autor ani tentoraz nenechal nič na náhodu a svojím vycibreným rozprávačským talentom vťahuje čitateľa do deja hneď od prvej kapitoly. Publikum má možnosť sledovať príbeh z viacerých dejových rovín. Román je prepojený rôznymi súvislosťami, s ktorými čitateľ prichádza do kontaktu. Sleduje hľadanie pravdy o smrti Schwartzovej rodiny, spoznáva informácie Gerlindy Dobkowitzovej, ako aj nečakané objavenie Pasažiera 23 a s tým spojené komplikácie, či zmiznutie ďalších obetí, ako aj kroky Júlie a jej dcéry Lisy, alebo záujem o zmiznutie malého dievčatka. V neposlednom rade sleduje kroky páchateľa, ktorý je vždy o krok dopredu a rád sa zahráva so svojimi obeťami. Pasažier 23 však v sebe ukrýva oveľa viac.

Fitzek dokáže navodiť tú správnu mrazivú atmosféru a stupňujúce sa napätie, ktoré sa každou kapitolou zvyšuje. Tak ako v predošlých dielach ani tu sa nesústreďuje na zbytočné opisy, ale priamo predkladá čitateľovi postupné fakty.  Fitzek ostáva verný svojmu štýlu písania, no v Pasažierovi 23 naháňa väčší strach, rúca neistoty, láme rekordy v nepredvídateľnosti,  predvádza excelentnú fantáziu, nervy bičuje do krajnosti a ukazuje rad šialených udalostí. Fitzek podsúva spočiatku len nepatrné náznaky, ktoré neskúsení čitatelia dokážu ťažšie pochopiť. Len pomaly spája súvislosti, no nových faktov pribúda čoraz viac.

Fitzek je majster prevlekov, je ako chameleón, ktorý mení farby podľa prostredia. Je zárukou kvalitného a napínavého čítania až do samotného záveru, no nedajte sa zmiasť. Autor rád zavádza a manipuluje čitateľa, preto sa nespoliehajte na svoje dohady. Ak si už myslíte, že ste na stope a všetko vám dáva zmysel, Fitzek vás dokáže v nasledujúcej kapitole opäť vykoľajiť, udrie s ešte väčšou silou a váš úsudok je v momente na bode mrazu.

Posledné riadky s chybami naklepala naslepo, monitor videla ako cez stenu z vody, písmená sa jej rozmazávali pred očami naplnenými slzami, búchala so skrehnutými prstami, ktoré sa snažili ťukať čoraz rýchlejšie, lebo Naomi Lamarová by si vyhrýzla kúsok mäsa z odporu k vlastnému telu, keby jej pri písaní zostala čo len sekunda času na premýšľanie o tom, čo vykonala. Z čoho sa Pavúkovi práve vyznala. Bolo to to najhoršie v jej živote.


Ako to už vo väčšine detektívok býva zvykom aj tu sa autor, hoci len okrajovo, zameral na osobný život vyšetrovateľa. V spomienkach sa vracia do naštrbeného manželstva či niektorým nebezpečným prípadom, ktoré riešil. Do deja pribúda množstvo postáv, no každá jedna má v príbehu pevné miesto. Sú nečitateľné a špecifické svojím konaním. Menšie postavičky dej ozvláštňujú a tu sa vynára otázka: aký prínos majú  a akú rolu zohrávajú v celom príbehu? Publikum sa dostáva bližšie k jednej z obetí a sleduje hru na otázky a odpovede.

Román má rýchlu spádovú dejovú líniu a ešte viac naberá na gradácií a intenzite napätia vo chvíli, keď psychopat napadne aj Schwartza. Pasažier 23 je mrazivý psychotriler s kriminálnymi prvkami, v ktorom nikdy neviete na čom ste. Luxusná loď bez polície, kde príde záhadne o život veľký počet pasažierov. Čo sa ale stane v takom prípade, keď sa údajne nezvestná osoba znova objaví na palube? Samozrejme, že je neželaným hosťom a musí zmiznúť druhýkrát, no už nadobro.

Pasažier 23 je do posledného detailu premyslený román s komplikovanou zápletkou a nepredvídateľným dejom, ktorý vás doslova priklincuje k sedačke. Fitzek priviedol detektívny román k novým výškam prostredníctvom inteligentnej koláže psychologického trileru, k obrovskej akčnosti zvráteného vraha a mimoriadne pôsobivo zobrazil čo dokáže napáchať zneužívanie detí.

Pasažier 23 udrie na strunu mnohým čitateľom, ktorých zaujíma akčnosť, rozmanitosť deja, napätie, zvrátené situácie, spletité záhady či správna dávka naturálnosti okorenená strhujúcimi momentmi.  Dokonalá kniha ako keď v oceáne nájdete tú najväčšiu vlnu, ktorá vás unáša. Moje tretie stretnutie s Fitzekom a jeho Pasažierom 23 dopadlo nad očakávania.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára