10. 12. 2017

Daniel Cole - Handrová bábika

Kategória: Antitusiká/ Nootropiká

Účinné látky: Naučí vás ostražitosti. Preverí vašu dôveru a odhalí skryté túžby.

Dávkovanie: Najlepšie dávkovať postupne, no vo väčšom množstve. Nepoužívať alkohol! Počet tabliet - 376.

Nežiadúce účinky: Prestanete veriť aj tomu najlepšiemu priateľovi. Nočné mory a bludné sny vám nedovolia spať.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Poznáte ten pocit, kedy zistíte, že ste urobili niečo, čo ste vôbec nechceli? Život sa odrazu stáva vzácnejším až vtedy, keď vám smrť dýcha na krk. Myslíte si, že keď s niekým trávite veľa času, že ho poznáte?

William Fawks sa po zúrivom incidente na podozrivého vracia po štyroch rokoch do práce. Jeho nový prípad je úplne iný a doteraz sa vo svojej kariére s takým zverstvom nestretol. Nie je mŕtvola ako mŕtvola. Niekto si dal veľmi záležať a šesť obetí prišil do jedného ľudského celku. Ukazovák handrovej bábiky ukazuje na okno Wolfovho bytu. Šesť mŕtvych obetí a čierna listina s ďalšími kandidátmi na smrť postaví do pozoru celé policajné oddelenie. Poslednou obeťou je sám Wolf. Vrah však hraje podľa svojich pravidiel a vychutnáva si svoj pocit prevahy nad Wolfom, obeťami i médiami. S vyšetrovaním vychádzajú na svetlo aj temné stránky vyšetrovateľa a jeho tajomná minulosť. Neľútostné preteky medzi políciou a vraždiacim monštrom sa začínajú!

Keď neforemnú mŕtvolu zalialo nelichotivé fluorescenčné svetlo kriminalistického laboratória, pôsobila ešte odpudivejšie ako v noci na mieste činu. Nedbanlivo odrezané kusy mäsa, pomaly hnijúce v mrazivej vyšetrovacej miestnosti, spájali hrubé stehy, ktoré v nervóznej atmosfére slabo osvetleného bytu vyzerali tajuplne, ale teraz ich vystavili len ako dôkazy o násilnom zmrzačení.

Handrová bábika je debutový román anglického autora Daniela Cola. Autor rozohral hneď v úvode výbornú strategickú hru s postavami a podsúva čitateľovi prvý obraz o viacnásobnej vražde. Tento premyslený krok vzbudzuje u čitateľa obrovskú zvedavosť. Autor spočiatku čitateľa naťahuje, no v nestráženej chvíli zaútočí a príbeh pretne neočakávaná scéna.

Časté opisy približujú policajné vyšetrovanie ako aj pocitovú stránku postáv. Príbeh aj napriek dlhším opisom napreduje pomerne rýchlo. Čitateľa ženie  dopredu nepoznaná zvedavosť nielen zistiť, kto má na svedomí obete handrovej bábiky, ale aj to ako sa celé vyšetrovanie vyvinie a čo skrýva hlavná postava vyšetrovateľa. Daniel Cole odhaľuje okrajovo aj zákulisné intrigy a prieťahy medzi políciou a novinármi. Taktne, no uveriteľne poukazuje na špinavé praktiky v novinárskej brandži.
Napätie striedajú akčné momenty, ktoré sa vzápätí pomaly strácajú v primeraných opisoch vyšetrovania alebo v súkromnom živote postáv, aby  Cole o chvíľu udrel  s ešte väčšou silou a čitateľa zmiatol. Po oddychovejších textoch vás autor znova vťahuje do dynamického deja, v ktorom opäť stúpa napätie a nebezpečenstvo. Ako to v kriminálkach býva zvykom, aj tu sa autor venoval minulosti vedľajších postáv. Z príbehu cítiť veľkú emotívnosť a akúsi neopísateľnú ľudskosť, ktorá sa strieda s precízne vykreslenými vraždami.


Edmunds preletel očami po strašidelnej mŕtvole, aj keď to bolo zbytočné. Pochyboval, že ten obraz niekedy vypudí zo svojej pamäti. Prekážalo mu už to, že je s tým telom v jednej miestnosti. Aj keď sa cítil hlúpo, ešte vždy mu naháňalo strach. Edmunds zase uprel bezvýrazný pohľad na Joea.

Autor premyslene poťahuje nitky v deji. Nikdy netušíte, ako sa ktorá postava zachová. Je vidieť, že Cole si dal záležať a stavil na rozmanité charaktery hrdinov. Z kladného hrdinu sa v jednom okamihu stáva záporný a nepohodlný.  Aj keď je hlavná postava hnaná spravodlivosťou dolapiť vraha, vzápätí je z neho štvaná zver. Daniel Cole síce naznačuje indície, ktoré vedú k ukončeniu prípadu, no tak rafinovane odvádza vašu pozornosť, že aj naďalej ostávate v slepej uličke.

Kniha sa napriek väčšiemu počtu strán číta ľahko a rýchlo. Handrová bábika má veľký potenciál konkurovať iným autorom kriminálok. Permanentne nahlodáva vašu zvedavosť a núti vás ostať v strehu. Čitateľ sleduje okrem usvedčenia vraha aj napätie, drámu, no i city, ktoré ovplyvňujú činy jednotlivých postáv. Dramatické momenty sú opísané zručne a uveriteľne.

Vycibrená slovná zásoba, detailne vykreslený príbeh a rafinovaná zápletka, to sú atribúty, ktoré pritiahnu k Handrovej bábike nejedného čitateľa. Ak hľadáte viac ako len mrazivú zápletku a zaujímavý námet so zmyslom pre detail, tak verte, že Handrová bábika ukrýva v sebe oveľa viac. Odporúčam pre všetkých milovníkov krimi, napätia, drámy a ľahkej psychológie.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára