21. 1. 2019

Lisa Gardnerová - Nájdi ju


Prežitie nie je cieľ, ale cesta

Kategória: Nootropiká/ Antibiotiká

Účinné látky: Návod na prežitie. Zdolanie nečakaných situácií. Odolnosť voči strachu. Rýchle prispôsobenie sa okolnostiam.

Dávkovanie: Užívať pri svetle a v otvorených priestranstvách. Pomáha gin s tonicom. Čítať len v obľúbenej polohe. Počet tabliet – 416.

Vedľajšie účinky: Strach z uzatvorených priestorov. Averzia na tmu. Nespavosť, citová nestálosť, vyhľadávanie samoty. Strata dôvery.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Ak chcete prežiť, urobíte jediné, čo musíte. Prispôsobíte sa. Je to základná podstata prežitia. Keď sa prispôsobíte, viete sa vyrovnať so situáciou. Keď sa viete vyrovnať so situáciou, získavate silu.

So zviazanými rukami, nahá, s dobitou tvárou upálila barmana a potom zavolala FBI. Prípad prebrala bostonská detektívka D.D. Warrenová. K vrahyni prichádza špecialista na prácu s obeťami Dr. Keynes, ktorý s Florou v minulosti spolupracoval. Warrenová sa dozvedá, že Floru pred siedmimi rokmi cez jarné prázdniny uniesli a strávila 472 dní zatvorená v debne, ktorá vyzerala ako truhla. Práve Dr. Keynes jej po zabití únoscu pomáhal s návratom do bežného života. Lenže mŕtvola barmana nie je prvá. Flora už vytrestala troch iných mužov. Je mladé dievča obeť alebo samozvaná strážkyňa zákona, ktorá berie spravodlivosť do vlastných rúk? Vie niečo Flora o ďalšej zmiznutej vysokoškoláčke, ktorú uniesli pred tromi mesiacmi? A čo ďalšie obete zmiznutých žien, ktorých fotografie sa našli u mŕtveho barmana. Je nejaká súvislosť medzi stratenými ženami a Florou? Chce sa pomstiť alebo vyhľadáva vlastné potešenie?

Bola som hore. Hlavou mi myklo, oči sa mi otvorili, hneď nato ma však dezorientoval fakt, že nič nevidím. Temnota. Hustá, nepreniknuteľná tma. Premohol ma pocit naliehavosti. Bojuj, alebo ujdi! Musím bojovať. Ibaže... Nič som nevidela. Absolútne nič. Hore, dolu, vpravo, vľavo, všade len tma. Vyvalila som oči, akoby sa tým mohlo niečo zmeniť. No a potom mi to došlo. Bola som v miestnosti. Ležala som na holom matraci v akejsi hlúpej hodvábnej nočnej košeli. Ramená som mala holé a na zápästí ma chladila oceľ. Putá.

Už samotný úvod románu Nájdi ju naznačuje, že Lisa Gardnerová si pre čitateľa pripravila vzrušujúcu, napínavú a nebezpečnú cestu za spravodlivosťou. Nájdi ju vás k sebe pritiahne ako magnet a už vás nepustí. Nie je to len anotáciou, ale i zaujímavým motívom, ktorý zaujme všetkých milovníkov dobrej kriminálky. Áno kníh, kde bola hlavná postava väznená je neúrekom, ale Nájdi ju je iná, šokujúca, naturálna, premyslená, plná nečakaných udalostí a dramatických zvratov.  Lisa Gardnerová je zárukou kvalitného a plnohodnotného čítania, čo len dokazuje aj jej novinka Nájdi ju.

Publikum spoznáva obeť únosu, ktorá prežila peklo zatvorená v debne. Svojím rozprávaním sa snaží čitateľovi úprimne priblížiť prežívanie v truhle, pocity bolesti, hladu a beznádeje, sny o jedle a predošlom pokojnom živote. Predstavuje vám šialeného únoscu, jeho počínanie a terorizovanie bezbrannej obete. Samozrejme, že autorka stavila kartu na dobre známy Štokholmský syndróm. Čitateľ má však možnosť sledovať konanie a začlenenie sa naspäť do života hlavnej postavy tesne po návrate domov. Gardnerová ide poriadne do hĺbky, predstavuje vám najhlbšie myšlienkové pochody unesenej, poukazuje na citové vyhorenie, na traumu z prežitého, vysvetľuje, že únos neublížil len obeti, ale celej rodine, snaží sa, aby čitateľ pochopil všetky súvislosti s únosom a jeho následkami. Gardnerová postupne odhaľuje nové fakty o prípade nezvestných dievčat, čitateľa neustále zásobuje novými informáciami z policajného vyšetrovania, vytvára zaujímavé a nečakané situácie, dáva priestor na emócie.


Jakob to vnímal opačne. Bol až takmer horúčkovitý. Pevne zvieral volant a chcel viac sexu. Oveľa viac. Už sa nevedel dočkať, akurát nie mňa. Išlo mu to, čo sa bude diať, keď konečne dorazíme na Floridu. Prosila som ho, aby ju nechal tak. Snažila som sa mu vysvetliť, že preňho nie je dosť dobrá. Láka ho do čoraz nebezpečných situácií. Veď už má mňa! Prepieklo sa mu to! Prečo nemôže byť spokojný?

Dej sa nabaľuje, napätie rastie počtom prečítaných strán, postavy obrusujú svoje hrany, ukazujú svoje ja. Autorka vás nečakane vťahuje do temnoty, hlavná postava je viac emočne zlomená, no bez zábran odhaľuje svoje vražedné myšlienky. Príbeh sa dramaticky zvrtne vo chvíli, keď sa na jednom mieste stretnú dve unesené ženské hrdinky, no nie v situácii, akoby ste čakali. Napriek rozsahu sa kniha číta rýchlo, nemá žiadne hluché pasáže, a to vďaka prevládajúcim živým dialógom a skutočne vyberaným opisom. Gardnerová vie, čo na čitateľa najviac zaberá, zbytočne nezavádza, ale upriamuje pozornosť na jednoduchosť a plynulosť textu s permanentným napätím a pestrým jazykom. Burcuje vaše zmysly, podnecuje vaše myšlienky a vyvoláva množstvo otáznikov. Nervy máte na prasknutie a knihu zvierate tak silno, že vás bolia brušká prstov, no román neodložíte, kým nedočítate.

Nájdi ju je chytľavý, nebezpečný a napätím nabitý román, od ktorého sa nebudete vedieť odtrhnúť. Mimoriadne pôsobivo zobrazený príbeh s americkou akčnosťou a iracionálnym putom. Nájdi ju poteší všetkých, ktorí očakávajú od knihy emocionálny náboj, presnosť faktov a rozmanitosť deja.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára