30. 5. 2016

Adriana Krištofíková - Sny na mieru

Neplač, keď sa tvoje sny rozbijú na črepy

Kategória: Betablokátory/Vitamíny

Účinné látky: Spôsobujú citový prevrat. Účinná pri nudných snoch. Pomáha pri prepracovaní a neistote.

Dávkovanie: Najlepšie užiť naraz. Vyložte si nohy. Jahody a šampanské, slniečko a poriadny relax. Počet tabliet-206.

Vedľajšie účinky: Zaľúbite sa do Španielska. Zatúžite po luxuse.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Ak sa vám nejaký sen rozplynie na črepy tak rýchlo ako dúha, tak sa postavte so vztýčenou hlavou a pokračujte ďalej. Veď sa aj hovorí, že črepy prinášajú šťastie.

Sofia je úspešná majiteľka cestovnej kancelárie a módnej agentúry. Jej úspech v práci je vyvážený rešpektom zamestnancov, luxusom a dostatkom peňazí, avšak v súkromnom živote jej chýba stabilný vzťah a trápi ju samota. Stretáva sa so svojou bývalou prvou láskou. Háčik je v tom, že Lukáš je ženatý. Módna návrhárka sa trápi a týra spomienkami na minulosť. Keď pracovne odcestuje do Španielska, stretáva tam príťažlivého milovníka umenia. Aj život Nely naberá  celkom iný smer a postupne dostáva reálne kontúry. Ako môže jeden výlet do španielskej Marbely zmeniť životy všetkých zúčastnených? Niekedy stačí na starý sen zabudnúť a vysnívať si nový. Dokáže to aj Sofia? Dá šancu novému snu?

„Na nič sa nemôžem poriadne sústrediť. V robote mi horia termíny a ja pozerám do okna. Keď mi pošle esemesku, som nepríčetne veselá, potom upadám do melanchólie. Akoby som mala pätnásť aj s topánkami. Moji zamestnanci si už určite všimli, že som psychicky labilná.“ Sofiin hlas sa na konci vety mierne zatriasol.

Sny na mieru je v poradí piatou knihou úspešnej slovenskej autorky Adriany Krištofíkovej. Obálka knihy je očarujúca a podľa anotácie som očakávala inú koncepciu príbehu. I keď by sa vám mohlo zdať, že sa v knihe stretnete s romantikou, nie je tomu tak. Príbeh nie je síce inovatívny, veď románov, kde je hlavná postava vsadená do pozície „tej druhej“, je na knižnom trhu neúrekom. Na čitateľa tu čaká klasický vzťahový trojuholník. Zápletka je predvídateľná, avšak dej vás neustále niečím prekvapí a má čo čitateľovi ponúknuť. Román v sebe ukrýva klasické prvky oddychového žánru.


Dejová línia je jednoduchá. Jazyková výbava je prispôsobená oddychovej literatúre a je postačujúca pre tento žáner. V knihe nenájdete žiadne zložité zápletky, skryté odkazy či situácie, nad ktorými by ste sa museli hlbšie zamýšľať. Sny na mieru predstavuje rýchle a nenáročné čítanie. Román nemá žiadne rušivé vplyvy. Priama reč sa strieda s opismi, vďaka tomu dielo nepôsobí umelo a v nemalej miere stúpa aj na dynamike. Väčšia časť deja sa sústreďuje v Španielsku. Adriana Krištofíková dokázala reálne opísať prostredie malebnej krajiny. Na pozadí Sofiinho príbehu môže čitateľ sledovať aj život Nely a jej krachujúceho manželstva, ktoré sa po návšteve Španielska začne rapídne meniť. Príbeh je rozdelený do samostatných kapitol. Dialógy nenudia a vyznievajú prirodzene. Oceňujem, že autorka nezaťažovala čitateľa vedľajšími situáciami. Venovala sa len vnútorným ženským pocitom. Okrajovo vstúpila aj to tvrdého biznisu. Autorka sa v knihe vo väčšej miere oprela o medziľudské vzťahy a vytiahla na svetlo skutočné hodnoty života. Príbeh zo súčasnosti sa nenásilne prelína so spomienkami na mladosť hlavnej postavy.

Čo bude dnes robiť? Kam pôjde večer? Do prázdneho bytu, kde na ňu dýcha luxus z každého kúta? Luxus a samota. Nemusí to tak byť, zazneli jej v duchu Teove slová. Naozaj? Vlastne, keď sa tak nad tým zamyslí, ona to chce. Chce byť sama.

Sny na mieru je svieži, pútavý a dynamický román. Prečítajte si príbeh dvoch žien s rozdielnym nazeraním na svet, avšak so spoločným cieľom. Lebo žiť treba v danom okamihu a od života si vziať práve to, čo sa nám ponúka. Nie vždy nás navštívi šťastie, ale keď nás poctí svojou návštevou, je potrebné si ho užívať plným priehrštím. Pre každého z nás je dôležité snívať, ale ešte krajšie je, keď si tie sny dokážeme aj zrealizovať.

Sny na mieru je ľahko stráviteľná kniha, ktorá vás svojím čarom prenesie do slnečného Španielska. Odporúčam pre tých, ktorí chcú pri knihe vypnúť, no netúžia práve po sladkej romantike.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

3 komentáre:

  1. Práve čítam, som za polovicou... popravde, nechce sa mi veriť, že autorka, ktorá skutočne vie písať (súdiac podľa štylistiky, opisov...) ponúkla takýto neuveriteľne bežný príbeh, takmer bez zápletky. Aspoň ja to cítim tak. Až mi je smutno z nevyužitého talentu x(... naozaj chcú ženy čítať "iba" toto???

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Je to jednoduchá oddychová knižka.:) Pre nenáročného čitateľa postačí, avšak kto hľadá v príbehoch niečo viac, bude sklamaný.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adriana Krištofíková31. 8. 2016, 13:26:00

    Srdečne pozdravujem a ďakujem za vyjadrenie názoru. Nie každá kniha musí mať bombastické zápletky, veď tie sa ani v skutočnom živote nestávajú, tobôž ich nahromadiť na zopár stranách. Mojim zámerom bolo skôr poukázať na vnútorný svet hlavných postáv, ich zápas s každodennosťou a všednosťou a konfrontovať svoje sny z mladosti s tým, ako žijú teraz. Vychádzala som z reálnych príbehov, ktoré sa skutočne stali. Inšpirujem sa realitou a tá vie byť niekedy statická a "bežná". Naopak, náročnejšie je čítať aj medzi riadkami :) Ešte raz vďaka za spätnú väzbu, názory čitateľov ma motivujú.

    OdpovedaťOdstrániť