2. 12. 2018

Gemma Livierová - Zlomení anjeli


Keď nádej je to posledné, čo nám zostáva

Kategória: Nootropiká/Antibiotiká

Účinné látky: Otvára srdcia, podporuje súdržnosť.

Dávkovanie: Najlepšie užívať počas niekoľkých dní, nie každému liek sadne, ak sa objavia nežiadúce účinky, liečbu prerušte a zopakujte dávkovanie neskôr. Počet tabliet – 472.

Vedľajšie účinky: Návaly plaču, okusovanie nechtov, nespavosť, nočné mory, nechutenstvo.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Základom všetkého je pravda. Pravda, za ktorú umierali nevinní ľudia, pretože verili jednému človeku, ktorý mal „svoju pravdu“.

Zlomení anjeli vás zavedú do lodžského geta, kde spoznávame nacistického lekára, ktorý aj napriek Hitlerovej ideológii nesúhlasí s nastoleným režimom. Willem súcití so ženami, podáva im pomocnú ruku a otvára im svoje srdce, všemožne sa snaží zachrániť každú jednu pacientku. Elsi privedie svoju matku do ordinácie lekára, aby jej zachránil život. Osudy Willema a mladučkej Elsi sa prelínajú so životom Matildy, ktorú násilne nacisti odvliekli od rodiny do Nemecka. Modrooké dievčatko sa má stáť súčasťou programu, kde z nej vychovajú dokonalú árijskú mladú ženu, no v Lebensborne  je vyhlásená za sirotu ako všetky ostatné deti, ktoré sa pripravujú na adopciu do bohatých nemeckých rodín. Elsi rebeluje a pripojí sa k odbojovej skupine a nakoniec skončí vo väzení. Willem je odvelený do Osvienčimu, kde je prinútený zabíjať nie liečiť. Tri zlomené duše sa náhodne stretnú na pokraji zúfalstva a smrti.

Keď nás vyhnali z domu, na ulici už bol dlhý rad Židov a hnali nás ako dobytok na chudobnejší koniec mesta. Žili tam najbiednejší Poliaci, ktorým prikázali, aby opustili svoje domovy a uvoľnili ich pre Židov. Neviem, kam šli bývať. Kráčali sme ulicami za dlhým prúdom žltých hviezd. Ľudia si niesli toľko, čo vládali. Matky mali zavesené na hrudi batoľatá a za ruky držali staršie deti, zatiaľ čo otcovia niesli na jednej ruke malé deti a v druhej posteľnú bielizeň čo kusy nábytku.

Pod román Zlomení anjeli sa podpísala Gemma Livierová, ktorá dojímavo, ale zároveň kruto opisuje odvrátenú tvár vojny. Publikum má možnosť sledovať dej z troch perspektív, pričom každá jedna je osobitá, bolestivá, ukazuje ako každá jedna postava trpí a ako každú jednu zasiahla druhá svetová vojna.

Čitateľ sa postupne oboznamuje s postavami, autorka sa vracia do minulosti, v ktorej sa dozvedáme, ako všetci žili pred vojnou. Livierová sa viac zameriava na jednotlivé opisy, poukazuje na podmienky, v ktorých hrdinovia vyrástli či opisuje ich zúfalé činy. Postupne odkrýva krutú tvár vojny, bez príkras opisuje bezočivosť, krutosť a hyenizmus vtedajšieho režimu. Každá z postáv bojuje so svojím vnútrom, búria sa proti neprávosti, nesúhlasia s politickým režimom a Hitlerovou propagandou. Najviac rozporu je cítiť z Willema, ktorý bojuje s vernosťou k svojej krajine, no na druhej strane je ochotný aj zomrieť, len aby pomohol židovským ženám. V druhom rade sa každá jedna postava snaží prežiť v neľudských podmienkach, no stretávajú sa s nepochopením, zlobou, hladom a smrťou.

Publikum doslova hltá príbeh Matildy, ktorá sa nedokáže v Lebensborne prispôsobiť bezcitným podmienkam. Rebeluje, búri sa, nedokáže sa vyrovnať s klamstvami a nespravodlivosťou, ktorej sa stala nedobrovoľne súčasťou. Čitateľ len nechápavo krúti hlavou nad nezmyselným programom, do ktorého sú zaradené „len vhodné deti“. Riadky sú nabité množstvom emócií, rozorvanosťou a smútkom, ktorý sa tiahne celým textom.

Aj napriek rozsahu a ťažkej téme a príbeh číta rýchlo, pretože Livierová má veľmi chytľavý a pútavý štýl písania. Premyslene a dôverne viedla svoje pero, vzbudzuje obrovskú zvedavosť, drží sa skutočných faktov, ktoré sú dokonale prepletené s fantáziou.


„Mama, prosím ťa, už choď!“ „Prídem...“ Ozve sa praskot, niečo mi preletí popri uchu. Mama padne do blata nabok, hlavu má nepatrne poobrátenú, na spánku drobnú dierku, ktorej vyteká krv. Oči má otvorené, aj ústa, akoby chcela niečo povedať. „Mama!“ Nízko si kvoknem, tisnem si tvár k plotu, prestrkávam ruku cez drôt, aby som sa jej dotkla tváre, no nedočiahnem na ňu. „Mama,“ zavzlykám. „Neumieraj!“

Elsi stojí denne pred smrťou, sleduje, ako prebiehajú deportácie, ľudia, ktorých poznala, záhadne miznú, pribúdajú razie, gestapo bezdôvodne zabíja nevinných obyvateľov geta, len aby sa zabránilo prejavom nesúhlasu a vzbúr, ktoré medzi židmi narastajú. S matkou a mladšou sestrou prežívajú zo dňa na deň v strachu, že prídu o život, bojujú s hladom, zimou a sledujú verejné popravy a v nádeji čakajú na návrat otca, ktorého odviedlo Judenrate. Publikum pozoruje prerod dievčaťa v mladú ženu, ktorá pochopila, že geto nebude žiadne dočasné dobrodružstvo, ale miesto barbarstva, kde musia do neurčeného času vydržať.

Prostredníctvom postáv spoznávate to, čo by ste nikdy nemali vedieť a v dnešnej dobe sú tieto veci nepredstaviteľné. Z knihy kričí vyslovená beznádej a žiaľ, ktorý sa strieda s dramatickými momentmi, či nečakanými zvratmi, o ktoré v románe naozaj nie je núdza. Nachádzate množstvo charakterov, no hlavne také povahy, ktoré pobáda túžba ničiť ľudské životy, no stretnete aj pár spriaznených duší, ktoré majú v sebe ľudskosť.  Príkladom toho je opäť Willem, nacistický doktor, ktorého morálne zožiera dilema a vzpiera sa Hitlerovej mašinérii. Najsilnejšie scény sú zachytené v Osvienčime, ktorých je Willem nedobrovoľne obeťou. V dobrej viere, že bude pomáhať ženám, čoskoro zistí, že sa stal súčasťou nacistického podvodu. Stáva sa svedkom nechutných pokusov a zverstiev páchaných na väzenkyniach, ktoré nedobrovoľne podstupujú drastické zákroky za účelom prospešných experimentov, ktoré poslúžia Hitlerovi a jeho prisluhovačom. Všetko sa deje „pre ríšu“. Willem však veľmi rýchlo pochopí, že pacientov namiesto uzdravenia bude musieť zabíjať. Odmieta sa akýmkoľvek spôsobom podieľať na smrti, no na príkaz otca zotrváva v bezcitnom a brutálnom zariadení.

Autorka detailne a verne opisuje odporné lekárske postupy, zabíjanie väzňov, neľudské zaobchádzanie s nevinnými ľuďmi, či predostiera ubíjajúcu zimu, nedostatok jedla,  kruté popravy, choroby, nevyslovený žiaľ za rodinami, ale aj lekárov strach a skľučujúce pocity. Doslova tne do živého, až máte pocit, že stojíte uprostred celého diania.
Osudy troch zničených duší sa pretnú v jednom zlomovom a rozhodujúcom okamihu v Lebensborne. Tu sa vypäté pasáže plné emócií, strachu, ale aj lásky a nádeje na lepší život striedajú s vlastným vnútorným postojom každej jednej postavy. Vnútorné trpia, ich myseľ je pochmúrna a myšlienky ubíjajúce.

Zlomení anjeli je výnimočný a silný príbeh z obdobia druhej svetovej vojny, ktorý odhaľuje osudy troch postáv z rozdielnych spoločenských vrstiev. Hodnotná kniha, ktorá poukazuje na nezmyselnosť holokaustu, no napriek Hitlerovej ideológii, ktorá zmarila tisícky životov, otvára srdcia mnohým ľuďom, ktorí sa nedali zlákať do osídiel nacistickej mašinérie.

Zlomení anjeli je príbeh o morálke, nezlomnej vôli prežiť, solidarite a zachovávaní svojej identity. Príbeh, na ktorý nezabudnete, kde na prvom mieste stojí ľudskosť, obetavosť, viera a nádej, ale aj spolupatričnosť a láska, ktorá bojuje so spravodlivosťou, kde nad celým dielom visí duchovný odkaz, na ktorý by sme nemali zabudnúť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem Pre školy.sk  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára