4. 6. 2018

Sebastian Fitzek - Balík


Kto raz klame, tomu viac neuveria

Kategória: Antitusiká/Nootropiká

Účinné látky: Nabáda k pravdovravnosti. Prudko návyková kniha. Stimuluje neprávosť.

Dávkovanie: Najlepšie užiť naraz. Osamote, s nohami v teple pri rozsvietenom svetle. Počet tabliet – 264.

Vedľajšie účinky: Strach z hotelových izieb, panicky strach z holiaceho strojčeka. Začínajúca paranoja, bludné predstavy.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Keď niekomu krivdia, neexistuje dôležitejší pocit ako pomsta. Pomsta, ktorá sa do vás zahryzne tak, že ste pre hľadanie pravdy odhodlaný urobiť čokoľvek. Aj zabiť.

Emma sa stala obeťou sériového zločinca, ktorý pred ňou prepadol ďalšie tri ženy v hotelových izbách. Oholil jej vlasy a beštiálne ju znásilnil, no Emma ako jediná prežila. Po traumatizujúcom zážitku sa stiahne do svojho domu, z ktorého vôbec nevychádza z obavy, že by sa muž, ktorý jej spôsobil všetky hrôzostrašné veci, vrátil a dokonal to, čo začal. Jedného dňa ju požiada poštár, aby prevzala balík pre suseda. Emma je zmätená, pretože meno záhadného suseda jej nič nehovorí, hoci na tej istej ulici býva už roky. Čo nájde Emma v balíku? A kto sa skrýva za tajomným susedom? Dolapí polícia psychopata, ktorého novinári prezývajú Holič?

Vzápätí jej dve ruky odtiahli ramená, ktorými si chránila hlavu, schúlená ako malé dieťa očakávajúce trest. Nie, skôr ako žena čakajúca na smrť. Napokon začula svoje meno. Emma. Hlas, s ktorým rátala v tejto poslednej bezbolestnej sekunde najmenej, ho kričal stále znova. Potom ju zasiahol úder. Rovno do tváre. Líce jej horelo, akoby ju šľahla medúza, a slzy jej zvnútra pálili viečka. Pred sebou rozmazane videla dvoch votrelcov. Obaja muži stáli tesne vedľa seba.

Kto pozná Fitzekovu tvorbu, tak vie, že sa opäť môže tešiť na majstrovsky vystavaný román s permanentným napätím, poriadnou dávkou  strachu s psychologickým pozadím. Fitzek nič nenecháva na náhodu a po úspešnej Terapii prichádza k čitateľom s ešte strhujúcejším a hrozivejším dielom, ktoré nesie obyčajný názov Balík.

Skúsenejší čitateľ už v úvode postrehne, že v rukách drží do detailov premyslený a špecifický román. Fitzek vie, ako má na publikum zapôsobiť a na čitateľa od začiatku vyvíja nátlak v podobe dramatického textu a prvotného strachu, ktorý sa postupne rozpína a pretrváva v celom rozsahu knihy. U čitateľa pretrváva čudný pocit, ktorý sa znásobuje počtom prečítaných strán. Publikum mätie a zavádza jeho myšlienkové pochody od prvej chvíle. Neskôr sa v retrospektívnom rozprávaní vracia na začiatok, v ktorom hlavná ženská postava opäť zažíva smrteľný strach a prežíva hrôzostrašné pocity. Čitateľ sa čoraz viac zamotáva do textu. Často je na pochybách a balansuje na tenkej hrane medzi realitou a fikciou. Publikum sa tak môže spoliehať len na svoje vlastné dohady, no aj tie sa v nasledujúcom texte ukážu ako neopodstatnené.


Zvláštne, že neplakala. V osamelých hodinách na psychiatrii stačila už len spomienka na Filipa, aby sa jej oči zaliali slzami. A teraz, keď Konradovi rozprávala o svojich strašných činoch a prvý raz nič neprikrášľovala, akoby jej slzy vyschli. Cítila síce tupý tlak za očami, vyvolávajúci bolesti hlavy, ale líca mala suché. „Som hotová,“ povedala a obaja vedeli, že sa to nevzťahuje na výpoveď. V jeden deň prišli o život dvaja muži, a obaja jej rukou. Len kvôli balíku pre suseda.

Fitzek je majster v manipulácii a dokáže vaše nervy vybičovať do krajnosti. Príbeh naberá na gradácii a strach sa stupňuje vo chvíli, keď autor do deja zakomponuje zmrzačené ohavným spôsobom ľudské telá. Čitateľ absolútne netuší, akým smerom bude autor ťahať nitky príbehu. Je ťažké rozlíšiť kto je obeť a kto vrah. Všetky postavy sú špecifické a vyprofilované do najmenších detailov. Fitzek nezabudol a zameral sa aj na ich vnútorné rozpoloženie, hlavne načrel do ich najtemnejších priepastí duše.

Balík je výborne namixovaný napínavý koktail s viacerými príchuťami, ktoré si budete ešte dlho pamätať. Tajomno, dychberúce pasáže, napätie, zvrátené situácie, klamstvá, prešpekulovaná zápletka, dráma a smrteľný strach, ktorý sa do vás zahryzne a už vás nepustí. To je len hŕstka ingrediencií, ktoré sú zárukou kvalitného čítania.

Balík zaboduje tak ako u žien, tak osloví aj mužské osadenstvo. Odporúčam pre všetkých, ktorí vedia oceniť bravúrne spracovanie príbehu ako aj pasáže plné pochybností, drámy a strachu. Pre všetkých, ktorí sa neboja spriateliť so strachom, bude Balík to pravé orechové.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára