6. 7. 2016

Ivana Ondriová - Vôňa neba

Keď sa zo spontánneho vzplanutia vykľuje boj o holý život

Kategória: Analgetiká/Antitusiká

Účinné látky: Slúži ako prevencia pred neverou. Pôsobí proti hlúposti. Vhodná na hojenie rán srdca.

Dávkovanie: Kedykoľvek počas dňa. S vyloženými nohami alebo v hojdacej sieti s dobre vychladeným nápojom. Počet tabliet-320.

Vedľajšie účinky: Sklony k nevere. Nevraživosť k svokre. Hrozí strata partnera.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Každý z nás raz zíde na nesprávnu cestu, ale dôležité je prijať dôsledky nášho konania, uznať si vlastné zlyhanie a chytiť sa novej šance na lepší život.

Naďa žije v manželstve s Tomášom tri roky. Ich manželstvo má vážne trhliny a odkedy máva Naďa zlé sny, ich vzťah sa rúca dolu vodou. Nešťastná zo  situácie v manželstve si tridsiatnička začne vášnivý románik s kolegom. Naďa si neskoro uvedomí, že spravila obrovskú chybu a snaží sa Damiána zo svojho života vymazať. Lenže zamilovaný kolega sa jej nechce vzdať a naďalej komplikuje Nadi život. Tá je pod veľkým tlakom, Damián jej neustále dýcha na krk a tak rezervuje pre seba a manžela víkendový pobyt na odľahlom mieste. Z romantiky sa však vykľuje boj o vlastný život a Naďa padne do vlastnej pasce. Dokáže sa  vymotať z bezútešnej situácie a zachrániť vlastné manželstvo? Pochopí odkaz starej mamy a dá šancu niekomu inému alebo ostane verná manželovi?

Musím odtiaľto preč! Musím ujsť. Okamžite! Nariekam, trhám povrazom, škrípem zubami, natriasam sa na chladnej dlážke, podskakujem a robím všetko preto, aby to zovretie konečne povolilo. Koľko mám času, kým sa vráti? A na čo sa sem vráti? Čo mi chce urobiť? Panebože, prečo ma tu vlastne drží?

Ivana Ondriová, obľúbená slovenská spisovateľka rozprestrela v novinke Vôňa neba napínavý, vášnivý a miestami nebezpečný príbeh mladej ženy, s ktorou sa život nepekne zahral. V okamihu pobláznenia a vlastným pričinením zvádza boj o holý život, hľadá odpovede svojho ja a objavuje lásku tam, kde ju vôbec nečakala. Bojuje s nepochopením vlastnej rodiny, odkrýva minulosť a nachádza vnútorný pokoj na mieste, ktoré jej v srdci zanechalo nezmazateľnú stopu.

Aj keď by sa vám podľa obálky mohlo zdať, že v rukách držíte sladkú romantiku, nenechajte sa zmiasť. Príbeh skôr zapadne do dramatického žánru a romantiky tu nájdete pomenej. Autorka zvolila dobre premyslený ťah na úvod, v ktorom  okamžite vťahuje čitateľa do deja desivou nočnou morou hlavnej postavy. V románe dominuje správna dávka napätia a nebezpečenstva premiešaná vášňou. Kniha vás určite prekvapí a Ivana Ondriová namiešala viacero lákavých ingrediencií, aby čitateľa uspokojila. Aj napriek väčšiemu rozsahu sa Vôňa neba číta rýchlo a ľahko. Môže za to rýchly spád v deji, množstvo dramatických situácií, emotívnych vstupov a kvantum živých a častých dialógov.

„Sestrička!“ skríkla som celá bez seba od zlosti. „Sestrička!“ skúsila som to opäť skôr, ako mi prikryl dlaňou ústa a vmietol do tváre ďalšie slová: „Vravel som ti, že to len tak nenechám. Že sa ťa nevzdám. A ak ťa nemôžem mať ja, nebude ťa mať ani on!“ Pustil ma, odbehol k dverám, v chvate ich otvoril a stratil sa za nimi. Sestričky prišli neskoro. Príliš neskoro. Všetko už bolo stratené!

Autorka stavila na vyvážený pomer dramatických situácií, ktoré sa striedajú s oddychovejšími a emotívnejšími pasážami. Napätie je viac citeľné v prvej polovici knihy. Zápletka nie je predvídateľná, skúsenejší čitateľ čo-to prekukne, no dej sa neustále vyvíja a niektoré opísané skutočnosti pôsobia naozaj reálne. Ivana Ondriová sa výborne vyhrala aj s postavami. Ich charaktery sú rôznorodé, ale nedajte sa oklamať. Spisovateľka sa vyhla zbytočným opisom krajiniek a urobila veľmi dobre. Do popredia tak vystupuje dráma a napätie. Román nepôsobí vôbec fádne, autorka síce znova zvolila jednoduchý a nevtieravý jazyk,  ale pekne sa vyhrala so štylistikou a dokonca nájdete v diele aj krásne myšlienky či skryté odkazy.

Ivana Ondriová udržiava čitateľa v permanentnom napätí, ktoré sa stupňuje, situácie sa zamotávajú, odkrývajú sa rodinné tajomstvá a posúva aj množstvo nečakaných zvratov. Od polovice románu si na chvíľu vydýchnete a budete sledovať citové prežívanie hrdinov, ktoré sa v závere opäť zdramatizuje.

Prečítajte si príbeh Nadi, ktorý vám ukáže aj tienisté stránky, ľudské zlyhania, ale otvára aj nepoznané okamihy či nový zmysel bytia. Ponúka druhú šancu a pomáha pochopiť konanie iných. Nič  neriešiť, nepremýšľať, nezaťažovať si myseľ, iba...žiť. Lebo žiť je krásne.

Odporúčam ako oddychové čítanie. Ak obľubujete dramatické romány, tak Vôňa neba vás nesklame, ale zabudnite na sladkú romantiku. Pre všetkých, ktorí majú radi nebezpečenstvo a vášeň v jednom balíčku.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára