10. 11. 2018

Marta Fartelová - Chlapec bez mena


Nádej zomiera posledná

Kategória: Imunomudulátory/Myorelaxanciá

Účinné látky: Verí a sníva. Dodáva chuť žiť. Nastavuje pravú tvár. Podporuje veľké odhodlanie.

Dávkovanie: Zakryte sa teplou dekou, slabší jedinci nech si pripravia vreckovky, silnejšie povahy to zvládnu s pohárikom tvrdého alkoholu. Počet tabliet – 264.

Nežiaduce účinky: Svrbenie celého tela. Nespavosť. Obhrýzanie nechtov. Návaly plaču a bezmocnosť.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Mám prečítaných množstvo kníh z vojnového obdobia i romány, v ktorých sa autori snažili prerozprávať príbeh niekoho iného, no nie vždy to dopadlo dobre. Som zvedavá, ako sa s tým popasovala Marta Fartelová.

Jednej noci uteká David s rodičmi z domova k otcovým priateľom, aby sa vyhli transportu židov do koncentračného tábora. David s matkou ostávajú zavretí v pivnici, ukrytí pred zrakom verejnosti, kým otec uteká do Švajčiarska zabezpečiť pre svoju rodinu lepší život. Na ceste však zomiera a David s matkou sa vydajú na nebezpečný pochod lesom cez hranice do Maďarska, kde im môže pomôcť bohatý strýko. Ich nádej zhasne v momente, keď sa im strýko obráti chrbtom. Aby prežili, musia sa odlúčiť, a tak David putuje k cudzej žene a jeho matka býva v domove pre slobodné ženy. Chorý chlapec sa ocitá v sirotinci, kde ho znovu odložila matka, aby ho zachránila, no David o nej nepočuje dva roky. Nakoniec skončí v Osvienčime, má pocit, že všetko, čo pre neho matka robila, bolo zbytočné.

Kráčali sme asi hodinu, pod nohami nám šuchotali listy a praskali konáriky. Na október bolo ešte pomerne teplo a les krásne voňal. Lístím a vlhkou zeminou. Keby sme neboli na tomto území ilegálne, bol by to krásny výlet. No strach nám nedovoľoval vychutnať si krásne farby, vône a zvuky. Neustále sme obzerali. Každý neznámy zvuk, každé zapraskanie konárika spôsobilo, že sa nám rozbúchalo srdce a zrýchlil dych. Cítil som, ako sa mame potí dlaň a ako jej občas pri hlasnejšom zvuku myklo celým telom. „Stojte!“ začuli sme zrazu.

Marta Fartelová je dlhoročná tvár vydavateľstva Motýľ. Každý rok poteší čitateľov knihou a výnimku neurobila ani tentoraz. Doteraz boli jej diela určené nežnejšiemu pohlaviu, v ktorých starostlivo rozoberala témy, ktoré sú blízke ženskému srdcu. Neopätovaná láska, nevera či komplikované vzťahy sa stali ústredným námetom jej kníh. Od jej prvotiny ubehlo už viac ako desať rokov a Fartelová sa rozhodla zmeniť žáner. Inšpirovala sa skutočnými udalosťami židovského chlapca a na papier vložila spomienky starého muža, ktoré boli roky zamknuté v jeho mysli. Fartelová sa vracia do obdobia druhej svetovej vojny a očami malého chlapca sa snaží verne zachytiť jeho príbeh. Romány o holokauste sú stále žiadanejšie a aj napriek ťažkému a zničujúcemu obdobiu, zverstvám a nacistickej mašinérie sa čoraz viac autorov snaží vystúpiť zo svojej zaužívanej línie. Podarilo sa to aj Marte Fartelovej a týmto krokom si nastavila latku opäť vyššie.

Čitateľ v úvodných stranách vstupuje do emočnej a zároveň nebezpečnej situácie, keď je v roku 1944 Budapešť bombardovaná náletmi nemeckých lietadiel. Autorka sa potom spätne vracia do roku 1941 do Bratislavy, kde publikum spoznáva Davida a jeho rodinu. Fartelová sa vo veľkej miere sústreďuje na chlapca a na to, ako vníma vojnu a to, že je žid. Očami dieťaťa opisuje krutosť vojny a jej následky pre židov, no dieťa len chabo chápe, čo sa v skutočnosti deje.

Zameriava sa na útek matky so synom, zdolávajú namáhavú cestu, stretávajú ľudí, ktorí im aj za cenu vlastného života pomôžu, ale spoznávajú aj zbabelcov či sebcov, lebo vojna odkryla skutočné charaktery ľudí. Fartelová sa spočiatku nesústreďuje na vojnové šialenstvo, aj keď v pozadí príbehu je ho cítiť, len okrajovo spomína krutú tvár vojny, zato úprimne a verne zachytáva emócie chlapca a jeho matky. Perfektne vykreslila opisy miest a budov, je vidieť, že autorka má veľký zmysel pre detail. Text dýcha smútkom a nostalgiou, no pozornejší čitateľ v riadkoch objaví nádej.


Zavrel som oči. Tiež som bol príšerne unavený a vedel som, že spánok by mi prospel. No nemohol som zaspať. Priestor na prični bol taký úzky, že sa mi nedalo otočiť. Cítil som, ako ma štipla blcha či ploštica. Deti okolo vzdychali z nepokojného spánku a z unaveného, vyčerpaného a uboleného tela. A do nosa mi udieral všadeprítomný zápach. Zápach neumytých tiel, celé mesiace nepratého oblečenia, chorôb a pach smrti.

Hoci sa autorka zameriava na chlapcov svet, jeho konanie a pocity, a vojna ostáva v pozadí, dokáže posunúť čitateľom príťažlivé reálie, skutočné fakty a udalosti, ktoré sa udiali počas rokov 1941-1945. Veľkým plusom Fartelovej je, že dokáže myšlienky sformulovať do slov, ktoré sa dotknú vášho srdca. Posledná tretina knihy je viac napínavejšia a emočne silnejšia, pretože chlapec prežíva peklo v Osvienčime. Autorka opisuje strach, hlad, bolesť, pocit samoty a mnoho strát uprostred smrti. Tu sa čitateľ stáva tichým pozorovateľom krutostí a neprávosti, ktoré boli páchané na nevinných ľuďoch nacistickými vojakmi.

Prečítajte si príbeh o statočnom chlapcovi, ktorý sa musel spoliehať len sám na seba, no hlavne veril a sníval, že sa vráti domov. Chlapec bez mena je skutočný príbeh o statočnosti, veľkej odvahe a strastiplnej ceste za slobodou. Pravdivý, pretkaný mnohými emóciami, až mrazivý román, ktorý vás pohltí od prvej až po poslednú stranu.

Ak máte radi príbehy z obdobia druhej svetovej vojny, no nemusíte čítať o zverstvách a krviprelievaní, tak Chlapec bez mena je tá správna voľba. Kniha poteší všetkých, ktorí vyhľadávajú oddychový žáner, kde je reálna podstata zachovaná a história autentická.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára