18. 6. 2017

M.J. Arlidge - Pekne spinkaj, bábika

Ak chceš žiť, musíš byť moja!

Kategória: Antitusiká/Nootropiká

Účinné látky: Vytvára prirodzený filter proti strachu. Vyháňa z tela zlú energiu.

Dávkovanie: Nechajte sa poláskať slniečkom a nájdite si pohodlné miesto niekde vonku. Užívajte len počas slnečných dní. Počet tabliet-385.

Vedľajšie účinky: Averzia na tmu a stiesnené priestory. Pivnice obchádzajte oblúkom.:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Chorá láska, ktorá zanecháva za sebou len beznádej a smrť. Zvrátenosť, ktorá ubližuje všetkým na okolo.

Ruby po zistení, že je adoptovaná začne rebelovať a odsťahuje sa od náhradných rodičov. Užíva si život. Po jednej búrlivej noci sa prebudí v tmavej studenej pivnici, ktorá pripomína domček pre bábiky. Z prehýrenej noci si pamätá len málo, no je presvedčená, že skončila doma vo svojej posteli. Ako je potom možné, že sa ocitla na neznámom mieste?
Andy sa rozhodne stráviť víkend so svojou rodinou na Carsholtskej pláži. Pokojný deň sa zmení na nočnú moru, keď v zákope nájde jeho manželka s deťmi mŕtvolu mladej ženy.
Nezvestná Ruby spoznáva svojho väzniteľa, ktorý jej oznámi, že pivnica je odteraz jej nový domov a hľadať ju nikto nebude. Či oba prípady spolu súvisia a páchateľ je len jeden, to má za úlohu zistiť vyšetrovateľka Helen Graceová. Na povrch sa vynárajú nové indície, no vrah je opatrný, odhodlaný na všetko a koná premyslene s istým cieľom. Čas pre hľadanú Ruby sa kráti a Graceová je presvedčená, že má dočinenia so sériovým vrahom. Kto vyhrá tieto preteky s časom?

Civel na ňu, ako čupí nad vedrom. Neznášala, keď ju pozoroval pri močení, a odkladala to, pokiaľ sa len dalo. Mechúr však už mala na prasknutie a on zjavne nemal v úmysle odísť, takže si napokon stiahla nohavičky a čo najrýchlejšie vyprázdnila obsah mechúra do starého vedra. Zvuk moču dopadajúceho na plast sa ozýval v jej tehlovom väzení.

Pre milovníkov dobrých detektívok je tu tretí román Pekne, spinkaj bábika úspešného anglického spisovateľa M. J. Arlidga. Helen Graceová nezaháľa a je opäť na stope sériovému vrahovi, ktorý unáša podobné ženy a väzní ich za istým účelom v tmavej pivnici.
Ako sme už u autora zvyknutí, aj v tomto románe ostáva verný svojej koncepcii príbehu a hlavná postava sa preberie na nezvyčajnom mieste. Okrem tejto mrazivej situácie čaká na čitateľa v úvode ešte jeden dramatický moment. Už prvé strany vám sľubujú napínavé a nebezpečné čítanie. Vzniká množstvo dohadov a špekulácií, no autor je spočiatku skúpy na slovo. M.J. Arlidge vytvoril veľký priestor pre napätie a akčné situácie, ktoré vás nútia ostať v strehu.

Príbeh je už tradične rozdelený do krátkych a výstižných kapitol a na stránkach knihy nechýba ani obľúbená postava vyšetrovateľky Helen Graceovej. Text je prešpikovaný množstvom mrazivých scén, ktoré nasledujú za sebou v rýchlom časovom slede, no autor podsúva čitateľovi len málo relevantných informácií. Veď to najlepšie si necháva na koniec. Zvyšuje sa napätie a gradácia v deji stúpa počtom prečítaných strán. Výborne vystavaná zápletka, zaujímavé ľudské osudy, či permanentné napätie vám nedovolia knihu odložiť.  Čitateľ môže sledovať príbeh z viacerých uhlov pohľadu, či už ako postupuje samotné vyšetrovanie alebo premyslené kroky únoscu, či strach a obavy unesenej ženy, ale aj ostatných členov rodiny a všetkých kompetentných, ktorí sú do príbehu zapletení.

Helen brala schody po troch. Kým dorazila na najvyššie poschodie, na čele sa jej perlili kropaje potu, ale nezaváhala a vtrhla do dverí. Neočakávala nič dobré, no pohľad na to, čo sa deje v jej byte, jej vyrazil dych. Jej byt – jej milovaný byt – prevracali hore nohami. Šiesti policajti, všetci v sterilných ochranných odevoch, rozoberali byt do poslednej skrutky. Otvárali skrine, kontrolovali spodnú stranu stola, balili jej notebook aj iPad.

Ani v tejto kriminálke autor nezabúda na minulosť vedľajších postáv a odkrýva temné tajomstvá vyšetrovateľky, či poukazuje na zlé medziľudské vzťahy a korupciu na policajnom oddelení.
Zrozumiteľný a jednoduchý štýl písania, krátke kapitoly, napätie, minimum zbytočných opisov a svieže dialógy vám zaručia, že román prečítate naozaj rýchlo. Zabudnite na brutálne činy, skôr sa pripravte na zvrátenosť vraha a ľudskosť spojenú s emóciami všetkých postáv. Nenájdete tu žiadne zmätené či zúfalé ticho, len stránky nabité akciou, odvahou a napätím. Skúsenejšiemu čitateľovi však neunikne istá paralela s filmovou tvorbou. Okamžitá duchaprítomnosť, či nebojácnosť vyšetrovateľky je občas do očí bijúca a autor v mnohom prikrášlil jej konanie, hlavne v záverečnej časti, no tento drobný nedostatok neznižuje kvalitu príbehu.


Pekne spinkaj, bábika odporúčam všetkým, ktorí si nájdu čas na dobrú detektívku. Ak hľadáte v románoch okrem napätia a mrazivých momentov aj niečo viac, tak tento román vás nesklame.

https://www.bux.sk/knihy/379149-pekne-spinkaj-babika.html


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára