24. 6. 2016

Katarína Gillerová - Hra na milovanie

Minulosť s nami kráča ako rodný list

Kategória: Nootropiká/ Antibiotiká

Účinné látky: Pomáha vidieť svet inými očami. Zlepšuje vzťahy, zmierňuje napätie a tlak v hrudi. Otvára nové obzory myslenia.

Dávkovanie: Najlepšie užiť naraz. Zatvorte sa doma a vychutnávajte. Zásobte sa kávou a sladkým.:) Počet tabliet-288.

Vedľajšie účinky: Hrozí závislosť na čítaní. Ignorovanie okolia a strata vlastného úsudku. Nervózny manžel a hladné deti.:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Poznáte ten pocit, keď musíte za každú cenu dosiahnuť to, po čom túžite a ostať pritom v očiach ostatných dokonalý? Aké dôsledky vás potom čakajú v prítomnosti, keď vaše skutky značne ovplyvnené minulosťou neboli adekvátne?

Keď sa šestica mladých ľudí vyberie na dobrodružný výlet do Apalačských vrchov, netušia, čo im osud do cesty postavil. Cesta na prázdninový výlet do Národného parku New River Gorge sa skomplikuje smrťou starej mamy  dvoch súrodencov.  Keď konečne po strastiplnej ceste dorazia do starobylého viktoriánskeho penziónu, skupinka cestujúcich zisťuje, že rozpadávajúcu budovu spravuje zvláštny manželský pár. Teplá voda a elektrina je chýbajúci prepych, nehovoriac o žiadnom telefóne či televízore. Celkový strašidelný dojem z kamennej budovy  umocňuje aj starý cintorín. Postupne sa všetci zoznamujú s celou usadlosťou, hospodárstvom a cintorínom. Traja mladíci až príliš okato nadbiehajú Caroline, ktorá je jedinou ženskou členkou rôznorodej skupiny priateľov. Zvrat v ich životoch nastáva vo chvíli, keď v kôlni nájdu obeseného jedenásťročného Justina. Príbeh sa potom prenesie o devätnásť rokov neskôr a účastníci niekdajšieho  výletu žijú svoje naoko bezstarostné životy. Do ich zabehnutých koľají im však nečakane vstúpi dávno mŕtvy priateľ. Do akej mieri ovplyvnila minulosť všetkých prítomných? Dokážu sa pozrieť pravde do očí alebo i naďalej budú vystavovať na obdiv svoje falošné predstavy o živote?

Zviazala Caroline ruky za chrbtom a vyvesila jej ich na hák. „Zlé správanie musí byť potrestané,“ povedala prísne a stiahla pery do úzkej čiary. „Budeš tu až do večera, aby si si uvedomila, ako sa obliekajú slušné dievčatá.“ Po hodine s vyvesenými rukami Caroline úpenlivo túžila po drevených polienkach, remeni a hoci aj po výprasku tenkým prútikom, len aby sa utrpenie v pivnici skončilo.

Katarína Gillerová na stránkach svojho najnovšieho románu rozohrala tajomný, pútavý, miestami nebezpečný až desivý príbeh šiestich priateľov, ktorí sa snažili ťažiť z bohatstva svojich rodín a popritom zabudli na úprimnosť, ľudskosť a dôveru. Kvôli peniazom, pohodliu a stabilite, ale v mene falošnej lásky sa neštítili uchýliť k špinavým praktikám, podvodom, intrigám či dokonca vraždám.

Hra na milovanie je netypická kniha autorky a žánrovo sa úplne vymyká predošlým románom. Už záhadná obálka čitateľovi napovie, že to nebude žiadna sladká romantika či ženský román. Spisovateľka týmto dielom priniesla do svojej tvorby nový vietor a inovatívne prvky. Príbeh i postavy sú zasadené do amerického prostredia. Dej sa začína odvíjať v roku 1990 a siaha až do súčasnosti. Čitateľ je od začiatku vtiahnutý do čítania. Na svedomí to má okamžitá pútavá a plynulá gradácia v deji, ktorá  počtom strán narastá. Vďaka spádovej dejovej línií sa román číta rýchlo a plynulo. Nemá žiadne rušivé vplyvy či hluché miesta. Nepostrehnete ani stagnujúce pasáže či nudné texty. V celom príbehu prevláda permanentné napätie a Katarína Gillerová len opäť dokázala, že je majsterkou napínavého a zaujímavého pera. Dôkazom toho je aj bohatá slovná zásoba, perfektne vyfabulovaná zápletka a nepredvídateľný dej. Autorka zavádza čitateľa celým textom, a vy len môžete hádať, akým smerom sa bude dej vyvíjať. Široké spektrum postáv, množstvo dejových rovín a pestrá paleta životných osudov hrdinov tak isto posúvajú knihu do vyššieho levelu. Autorka stavila kartu na napätie, tajomstvá, záhadnosť, kvantum dramatických situácií a pošramotených medziľudských vzťahov. Ľahké prvky thrilleru stavajú román do pozitívneho svetla. Katarína Gillerová znova dokázala knihou zaujať a pripútať si čitateľa k sebe ešte bližšie. Aj keď román obsahuje menej priamej reči a disponuje zaujímavými a pútavými opismi, absolútne vám to nebude brániť v rýchlom čítaní. Dokonale vystihla celú scenériu prostredia.


„Vieš si predstaviť, Oliver Conley, čo sa stalo, keď sa Elizabeth zobudila, zišla dolu a našla svoju mamičku v kaluži krvi a s nožom v hrudi?“ spýtal sa John. Oliver počul, ako plače. „Určite si dodnes myslí, že som ju zavraždil. A moji rodičia žijú s vedomím, že som vrah, ktorý ušiel pred trestom,“ plakal John Allen.

Autorka vynikajúco zvládla vývoj a charakteristiku postáv. Všetky postavy sú špecifické so svojskými vlastnosťami. Spočiatku je veľmi ťažké definovať hlavnú postavu, pretože každá jedna má v knihe svoj vlastný príbeh opradenými rodinnými tajomstvami alebo krivdami, ktoré ich postihli. Postupne každá jedna odhaľuje svoje nenaplnené túžby pretkané bolesťou. Každý hral svoju hru na lásku podľa vlastných pravidiel. Asi najvýraznejšou postavou je Oliver, ale pozor! Na konci príbehu sa dozviete, kto ťahal za neviditeľné nitky osudov všetkých zúčastnených. Prežila som s knihou všetky emócie. Aj keď som v jednom momente váhala nad uveriteľnosťou príbehu, autorke som doslova zhltla každé jedno písmenko, o čo svedčí fakt, že som román prečítala v rekordnom čase.

Hra na milovanie je nevšedná kniha s prvkami thrilleru, pretkaná tenkými vláknami vášne, bolesti a lásky. Je to príbeh o falošnej ilúzií šťastia a lásky, ktoré sa postupne zmenia na bolestivú cestu za pravdou, ktorá podopiera zradu, pomstu a nenaplnenú túžbu.

Tento lákavý balíček, ktorý zosobňuje 288 strán napínavého a vzrušujúceho čítania ulahodí každému čitateľovi. Odporúčam všetkým, ktorí majú radi dramatické situácie, komplikované vzťahy a vyhľadávajú množstvo napätia. Kniha zaujme  tak ako ženy, aj mužov a každý si v príbehu nájde to, čo hľadá.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem samotnej autorke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára