7. 5. 2016

Michaela Ella Hajduková - Zákon krvi

Aký zmysel má boj, keď ti vzali všetko, na čom ti záleží?

Kategória: Nootropiká/Antibiotiká

Účinné látky: Stimuluje neprávosť a odhodlanie. Poskytuje nádej a silu.

Dávkovanie: 50-80 strán, dvakrát denne s vyloženými nohami a viedenskou kávou. Počet tabliet-240.

Vedľajšie účinky: Manipuluje ľudskosť. Spôsobuje šialenstvo.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Tieto slová strácajú svoj význam, keď váš život podlieha klamstvám. Dá sa bojovať proti zákonom, predsudkom a mylným názorom, ak jedinou zbraňou, ktorú vlastníte, je láska?

Eliza sa s rodičmi presťahovala z Mníchova do Košíc. Sedemnásťročná študentka pochádza z dobrej nemeckej rodiny, navštevuje gymnázium a perfektne ovláda cudzie jazyky. Jej otec je nemecký policajný vyšetrovateľ, antisemita a odporca židov. Svojmu srdcu však mladá Nemka rozkázať nevedela a zaľúbila sa do čestného a pracovitého bankára Daniela. Ich vzájomné city sú silné, ale spoločenské konvencie a režim, ktorý je nastolený, ich rozdeľujú. Eliza nosí kríž a Daniel žltú pásku. Svoju lásku musia pred všetkými skrývať. Aby mohli byť spolu, naplánujú si útek za hranice. Avšak jeden list, rozhodnutie Elizinho otca a Danielovo zmiznutie všetko zmenili. Eliza sa ocitá za múrmi sanatória pre duševne chorých. Nemecký generál rozhodol za svoju dcéru aj druhýkrát a Eliza za túto lásku zaplatila cenu najvyššiu. Moc jej otca je všemocná, a tak sa mladá žena nedobrovoľne ocitá v luxusnej pôrodnici Hochland, kde sa rodia len čisté deti pre vládcu a nemeckú ríšu. Zvláštne miesto však ukrýva viac záhad. Nájde Eliza na mieste, kde sa začína život, svoj pokoj alebo bude ešte bojovať s nevyspytateľným osudom? Bude jej dopriate stretnúť sa s láskou jej života?

Na knihu Zákon krvi od košickej autorky Michaely Elly Hajdukovej som sa veľmi tešila. Už pútavá anotácia a obálka knihy prezrádzali, že to nebude ľahké čítanie. Keď som zistila, že v románe nenájdem ani stokrát obkukanú tému, moja radosť sa zdvojnásobila. Je pravda, že na našom knižnom trhu  tróni už niekoľko kníh, ktorých hlavnou myšlienkou je druhá svetová vojna, ale autorka túto netradičnú tému postavila do iného svetla. Michaela Ella Hajduková túto náročnú ideu predostrela čitateľom dokonalejšie a prostredníctvom hlavnej postavy Elizy, môžete sledovať tento príbeh z druhej strany.

Príbeh je písaný z pohľadu mladej nemeckej ženy Elizy, ktorá odsudzovala vtedajší utopistický režim, a je zasadený do roku 1938. Autorka v diele poukázala na fanatizmus a šialenstvo, ktoré ovládlo obyvateľov Nemecka. V knihe sa strieda fikcia so skutočnými šokujúcimi udalosťami. Michaela Ella Hajduková si dala záležať a skutočné reálie ako sú domov Hochland či koncentračný tábor Dachau, podala čitateľovi doslova na tácke. To, čo sa dialo v tých časoch v domovoch Lebensborn a všetky experimenty o vytvorení novej rasy, únosy detí, pôrody a smrť, sú tak vierohodne nalepené na stránkach, že po prečítaní naháňajú čitateľovi hrôzu, odpor a strach. Kniha je od začiatku pútavá a presne volené slová spisovateľky vám dávajú pocit, že ste priamy účastník celého nemeckého šialenstva. Napätie a dusno v príbehu sa prelomí v zlomovom okamihu, keď Daniel zistí, koho dcéra je Eliza. Táto prelomová situácia je spúšťačom dynamiky, ktorá potom už pretrváva počas celého deja. Ako je u autorky známe, ani v tomto románe nezmenila štýl písania. Minulosť sa nenásilne prelína s prítomnosťou. Na svoje si prídu aj milovníci duchovna. Autorka aj tento raz vsadila do deja element medzi nebom a zemou.

Predvojnové Košice sú opísané autenticky, je vidieť, že ani  túto oblasť autorka nezanedbala a  dokonalý dôraz prikladala práve na opisy, ktoré sú dominantou príbehu. Jednoduchých, ale živých dialógov nájdete v románe pomenej. V popredí príbehu stojí láska dvoch odlišných ľudí na pozadí druhej svetovej vojny, ktorému autorka venovala svoj najlepší podpis.

Ach, aká som len bola naivná. Ako som  len mohla dúfať, že ma otec nechá na pokoji a nebude ma tlačiť do služby vlasti. Keď som o niekoľko mesiacov neskôr stála na terase toho vysokého domu v Steinhoringu, napadlo mi, že som predsa len mala cez to okno v sanatóriu vyskočiť.


Román je rozdelený do troch častí. Kým prvá časť je písaná s taktom a jemnosťou, druhá vás doslova šokuje. Posledná časť je akýsi návrat na úplný začiatok. Budete bojovať s emóciami a klásť si množstvo otázok. Je toto možné? Naozaj sa diali tieto neprístojné veci? Až takú silu má fanatizmus, že oberá ľudí o zdravý úsudok?

Autorka sa nesnažila tlačiť na city čitateľa, a ani nemusela, pretože všetky emócie na vás doslovne naskáču samy. Tento príbeh vás zasiahne nepripravených. Prepracovaný dej a dokonalo vyšperkovaná zápletka s nepredvídateľným koncom svedčí o autorkiných kvalitách. Románom Zákon krvi si autorka nasadila latku príliš vysoko, čo len dokazuje fakt, že má dobre našliapnuté na to, aby vynikla medzi ostatnými slovenskými autormi.

Príbeh tak vzdialený a predsa tak skutočný. Silný, dojímavý a presiaknutý emóciami a skutočnou bolesťou, ktorú si len málokto z nás dokáže predstaviť. Kniha je obalená bolesťou, strachom, beznádejou, nepochopením, ale aj veľkou nádejou, silou a láskou. Ľudský, úprimný a emotívny, taký je Zákon krvi.

Prečítajte si príbeh Elizy Krämerovej, ktorá bojovala sama proti silnému nepriateľovi. Rase, krvi, predsudkom a národu. O tom, ako bola kvôli svojej nečistej láske potupená a ponížená. O nadvláde jej otca nad jej vlastným životom, o vojne, ktorá jej vzala veľa, ale aj o láske, ktorá na ňu štyridsať rokov čakala.

Zákon krvi osloví ženy ako aj mužov a všetkých, ktorí očakávajú od diela viac, než len prázdne slová. Odporúčam pre všetkých, ktorí obľubujú skutočné a dramatické príbehy s nejasným koncom.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára