29. 4. 2016

Silvia Antalíková - Racioláska

Extra horká príchuť lásky

Kategória: Antibiotiká

Účinné látky: Účinná pri pocite bezcieľnosti.

Dávkovanie: Najlepšie na jeden hlt, zapiť pohárom bieleho vína. Počet tabliet-224.

Vedľajšie účinky: Podráždenosť z nedostatku financií. Hrozí zamilovanie sa do ženatého boháča.:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Naozaj sú peniaze najsilnejším afrodiziakom?  Peniaze, tie smiešne papieriky, koľko ich treba na život? Čo všetko sme my ženy pre ne ochotné podstúpiť! Sú peniaze naozaj všemocné?

Študentka Barbora prichádza do veľkomesta, aby niečo dokázala, chce si žiť svoj veľký sen. Na internáte sa spriatelí s Carmen, ktorú potajme obdivuje a chce byť ako ona.  Kým dedinské dievča malo šťastné,  bezproblémové detstvo a milujúcich rodičov, jej kamarátka také privilégium nemala. Otec opustil  rodinu, sestra sa dostala do veľkých problémov a matka do neskutočných dlhov. Prišla do Bratislavy študovať a zarobiť peniaze pre rodinu. V zúfalej situácií  prijíma „luxusnú prácu“ pre bohatého Martina. Odrazu je jej sestra na liečení v Taliansku, matka postupne spláca dlhy a začína sa znovu usmievať. Skrine má plné nových šiat, topánok a kabeliek. Samozrejme všetko drahé a značkové. Barbora bola jej tichá a oddaná fanúšička. Pozorovateľka jej života. Obe zmaturovali a pripravovali sa na vysokú školu. Carmen sa presťahovala do JEHO bytu a žila si v zlatej klietke. Martin bol ideálny partner, až na jednu maličkosť, bol ženatý. Priateľky boli navzájom poprepletané neviditeľnými duševnými nitkami. Preto bolo len otázkou času, kedy aj druhá z dievčat okúsi silu a moc peňazí. Dajú sa peniaze za sex vymeniť za lásku? Ak ste zvedaví ako dopadnú dve mladé a naivné dievčatá, ktoré si prišli splniť svoje sny, tak v rukách držíte tú správnu knižku.

 A už sme sa v tom viezli obidve! Už som nepremýšľala nad tým ako nad predajom či prenájmom ľudského orgánu. Jednoducho, Carmen mi pomohla k výhodnej „práci“, ktorou si zabezpečím svoje ďalšie vzdelanie. Budem si odkladať peniaze na školu, aké šľachetné či...?

Žiadna žena nesníva o zadanom mužovi so záväzkami a obrúčkou na ruke. Aj dnes, aj v minulosti sa ženy zaplietali so ženatými mužmi. Len dnešné ženy sú viac prefíkanejšie a vedia ako boháča dostať tam, kam oni chcú. Presne tejto šteklivej téme sa venuje v svojom románe  Silvia Antalíková. Autorka poukázala, že nie vždy sa oplatí zahrávať a obchodovať s láskou.  Tak to bolo aj v prípade hlavných hrdiniek. Kým jedna mala všetko, druhá bojovala aspoň o kúsok šťastia. Jedna snívala o princovi a druhá ho našla.


Somár! nevedno, či to patrilo psovi, alebo Martinovi. Možno aj obom, len v rýchlosti použila jednotné číslo. Otočila sa k dverám: A toto ťa vyjde draho. Veľmi draho! Tak draho, ako nikdy nič doteraz! hlas mala studený, priam ľadový a odhodlaný ako postava v hororovom filme.

 Autorka opäť s ľahkosťou prispôsobila svoj nemenný štýl písania a stavila na rýchly priebeh udalosti .Nezaťažuje čitateľa prílišnými opismi, ale vecne pristupuje k danej situácií. Jednoduchý štýl písania vás uchváti hneď v úvode a pretrváva počas celého čítania. Trefné prirovnania a jemná irónia zľahčujú priebeh deja. Nedostatkom je nevýraznejšie rozvinutie deja a povrchné informácie o hlavných postavách. Škoda, že autorka sa viac nevenovala aj vnútorným pocitom dievčat. Jemné napätie a očakávanie je cítiť z každej strany. Racioláska je príjemná jednohubka, ktorá vás poučí, ale aj pobaví. Kto pozná autorkin osobitý štýl písania a jej povestný čierny humor, ktorý  ja kvitujem, tak sa má načo tešiť. Román s reálne opísaným príbehom mladých dievčat, ktoré si vedia ľahko zariadiť blahobyt,
vám poskytne aj dostatok odpovedí.
Raciolásku odporúčam ako ľahké a oddychové čítanie na upršané dni.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Marenčín

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára