29. 4. 2016

Monika Wurm - Rockové tango

Druhá šanca za život

Kategória: Analgetiká/Antipsychotiká

Účinné látky: Objavíte zmysel pre spravodlivosť. Dodáva odvahu veriť a ponúka druhú šancu.

Dávkovanie: Na slniečku s vyloženými nohami, 50-80 strán denne v pravidelných dávkach. Počet tabliet-432.

Vedľajšie účinky: Chronické nosenie županu. Zaľúbite sa do rockera.:)

Čo by ste mali predtým vedieť, ako si knihu TU kúpite:   Dokázali by ste odpustiť človeku, ktorý vás zranil tým najkrutejším spôsobom? Odkryli by ste svoje nenávisťou nahlodané srdce aj druhýkrát osobe, ktorá má pošramotenú povesť? Dali by ste novú šancu niekomu, kto tvrdí, že láska neexistuje?

Moniku Wurm už pokojne môžeme označiť za stálicu medzi spisovateľmi na našom knižnom nebi. Jej romány sú medzi čitateľmi veľmi obľúbené a žnú neuveriteľné úspechy. Monika Wurm je jedna z mála autoriek, ktorá dokáže svojimi exotickými románmi poštekliť a pohladiť dušu čitateľov všetkých vekových kategórií.

A čo sľubuje jej Rockové tango?

Sunshine, dvadsaťšesťročná zdravotná sestra, ktorá je beznádejná fanúšička rockového speváka, nedokáže uveriť, že vyhrala lístky na koncert svojho idola. Keď sa po niekoľkých rokoch splní jej sen a ryšavka stojí tvárou v tvár mužovi, ktorý jej nedáva spávať, zisťuje, že jej sen naberá úplne iný rozmer. Lenže  jedného dňa aj sláva potetovaného speváka spľasla ako bublina. Aj keď ostal v ústraní, jeho drzosť, arogancia a podrezaný jazyk ho sprevádzajú ďalej. Nečakané a nemilé prekvapenie zažíva aj bývala tanečnica. Muž, ktorý zničil nezvratne jej sny, leží bezmocne na posteli a je výlučne odkázaný na pomoc druhých. Náhoda či osud, že sa znovu stretávajú, aj keď nie za príliš priaznivej situácie? Nájdu si dvaja odlišní milovníci hudby k sebe cestu a spoločný cieľ? Pod vplyvom ďalších dramatických udalostí nemá osobná opatrovateľka na výber, a tak aj za cenu vlastnej hrdosti, prijme ponuku arogantného pacienta. V živote však nie je nič zadarmo. Akými zbraňami a či vyhrajú boj sami nad sebou, sa dozviete, ak sa do Rockového tanga začítate.

Rockové tango je kniha plná protikladov, rozpoluplných pocitov, dojímavých myšlienok a hlbokých ľudských emócií. Monika Wurm sa znova venovala dvom ľudským najsilnejším emóciám, tak ako v jej predchádzajúcich knihách.
Príbeh sa začína pozvoľna, autorka dáva čitateľovi dostatok priestoru a postupne dávkuje informácie o hlavných postavách. Román je zasadený do prostredia Londýna, ale spisovateľka neostáva svojim čitateľom nič dlžná a prenesiete sa aj do orientálneho Maroka. Rockové tango je romanticko-dramatický príbeh, ktorý je plný reálnych ľudských emócií. Monika Wurm pritvrdila  a keď chcela autenticky vyobraziť postavy, tak im do úst vložila vulgarizmy či slangové výrazy. Hlavné postavy dostali do vienka skutočné charaktery a ich dialógy sú neprikrášlené a v niektorých situáciách sa vyjadrujú, tak ako im huba narástla. Spisovateľka sa znova pekne vyhrala so štylistikou a vycibrená slovná zásoba len umocní váš pôžitok z čítania.

„Pretože sa boja tvojej krásy! Boja sa, že si jedného dňa uvedomíš tvoje prednosti, tvoje ohnivé kučery, modré oči a rozkošné pehy. Sunshine, ty si krásna, len svoju krásu nevieš využiť. Navyše si múdra a šikovná. Máš jedinú chybu, a tou je, že miluješ najväčšieho kurevníka, akého kedy Londýn videl.“


Monika Wurm sa venovala hlbším, ale zaujímavejším opisom, aby sa čitateľ  čo najviac zoznámil a stotožnil s Damienom a Sunshine. Ľahký nevtieravý humor sa tiahne počas celého deja. Napínavosť, ktorá trochu absentuje, sa derie len pomaly na povrch. Nečakajte však žiadne šokujúce odhalenia či nečakané zvraty, len mierne vypäté situácie. Túto knihu by som mohla prirovnať  k balade. V druhej polovici knihy je vo vzduchu cítiť erotické iskrenie, ktoré sa postupne rozpína. Samozrejme, že sa môžete tešiť aj na ľahkú šteklivú erotiku. Pozornejší čitateľ aj v Rockovom tangu nájde popretkávané čriepky z autorkinho života. Na rozdiel od predchádzajúcej tvorby autorky, toto dielo neoplýva takým veľkým počtom dramatických vsuviek, za to však vyniká majstrovským zobrazením citového života hlavných postáv. Rockové tango nie je zamerané na vonkajší dej, ale na vnútorné prežívanie postáv. Budete so zatajeným dychom sledovať Damienovu premenu a neskonalú lásku krehkej ryšavky.  V závere by sa mohlo zdať, že romantická zápletka sa skončí happyendom, ale karma vytiahla svoje posledné eso z rukáva.

Príjemné kvapôčky vody pravidelne dopadali na naše hlavy, trieštili sa a oblečenie nám v okamihu do nitky premoklo. Damien mi stále držal ruku. „A čo teraz?“ ustráchane som šepla, keď mi dlaňou druhej ruky pohladil tvár. Pohľad som sklopila k zemi. „Teraz budeme tancovať tango,“ vyslovil svoju nezvyčajnú požiadavku.

Verím, že si tento príbeh vychutnáte aj so skladbami, ktoré sú súčasťou knihy.
Rockové tango je veľký emotívny príbeh o tom, že každá minca má dve strany, o tom, že niečo nájdeš, ale vzápätí stratíš, to najcennejšie. Keď človek pocíti lásku v srdci, aj premena zo samoľúbeho, drzého a nie najlepšieho muža sa môže javiť ako tá najobyčajnejšia vec. Len keby nebolo toho tam hore, ktorý nám zapisuje do diára všetko zlé aj dobré a potom sa s nami poráta.
Rockové tango je román o ľudskej nenávisti, veľkej láske, ktorá sa rodila pomaly, pokore, odpustení  a hľadaní seba samého. Príbeh o druhej šanci ľúbiť a vidieť, aj za cenu krutej obety, pretože v živote sa nám vždy všetko vráti.

Odporúčam pre všetkých, ktorí majú radi romanticko-dramatické príbehy s neľahkým osudom hrdinov. Pre všetkých, ktorí obľubujú romantiku, drámu a erotiku v jednom balíčku, ktorý je previazaný lákavou stuhou.
Milovať dokáže kde-kto, ale žiť  len pre jednu lásku málokto.


Za recenzný výtlačok ďakujem samotnej autorke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára