23. 4. 2016

Lena Riečanská - Čerešňa na šľahačku

Kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí

Kategória: Analgetiká/Vitamíny

Účinné látky: Odbúrava stres. Tlmí bolesť zlomeného srdca a znižuje nadbytočné kilogramy.  

Dávkovanie: 20-40 strán podľa nálady, s viedenskou kávou a zákuskom. Počet tabliet-256.

Vedľajšie účinky: Brutálna chuť na sladkosti, ojedinele zvýšená cukrovka.

Čo potrebujete vedieť predtým ako si knihu TU. kúpitePýtate sa, čo môže spôsobiť jedná letná búrka? Môže zapríčiniť oveľa viac, akoby ste si mysleli. Najprv vyvolá paniku, potom pocit neistoty. Blesky v prírode, blesky v Esterinom mozgu, hromy za oknom a silný buchot Esterinho srdca. A tam niekde v tom zmätku, sa derú na povrch pocity nepoznané a dotyky nedovolené.

Ester, hlavná hrdinka románu je mladá, krásna a energická bytosť. Úspešná v práci ako aj  v súkromnom živote. Aj keď si to neuvedomuje, svojím zovňajškom bohyne privádza mužov do varu. Svoju životnú istotu a stabilitu má u svojho milovaného partnera Milana. Jej snúbenec je ohľaduplný, starostlivý, galantný, s pokojnou dobráckou povahou. Na jednom firemnom večierku, v horskej chate sa začína spúšťať kolotoč nebezpečnej a vzrušujúcej lásky. Odrazu stojí Ester v kruhu a okolo nej  sa točia traja muži. S jedným je zasnúbená, z náklonnosti druhého prekvapená a ten tretí ju neodolateľne priťahuje.

„Nepoviem mu to,“ rozhodla sa. „Jednak si to nezaslúži a tiež som len človek. Nie som bábika z porcelánu, som len omylný, slabý tvor, ktorý spravil chybu. Nebudeme za to pykať obidvaja. Jednoducho sa to stalo a je to za mnou. Minulosť.“


Tmavovláska sa zmieta v citovej neistote. Po spoločnej strávenej noci s príťažlivým kolegom Romanom, má zmiešané pocity. V kútiku duše je šťastná, ale cíti pocit viny voči Milanovi. Roman je sympatický, charizmatický a rozhľadený príjemný spoločník. Je ním doslova očarená a omámená láskou sa mu oddáva zas. Je stratená v záhadnom labyrinte lásky. Všetko sa mení vo chvíli, keď zaľúbená a  opantaná láskou k Romanovi zmení zamestnávateľa. Prizná sa Ester svojmu snúbencovi s neverou? Opustí kvôli nevere niekoľkoročný vzťah? Je Roman naozaj taký svetový, ako ho vníma hlavná hrdinka či je len dobrý herec? Je len na Ester, ktorú cestu životom si vyberie.

„Tá štetka ma nechala,“ povedal. „Ešte sa stretneme!“ zakričal. Pristúpil tesne k Ester a šepol jej do ucha: „Zabijem ťa!“ Zdesene ustúpila. Tomáš aj Mirka boli v strehu. V živote by im nenapadlo, že mierny Milan by niekedy mohol takto zdivieť.

Lena Riečanská je známa slovenská spisovateľka, ktorá nás svojimi románmi obohacuje už niekoľko rokov. Všetky vášnivé čitateľky, vrátane mňa, teší fakt, že autorka v každom diele stavia na piedestál hodnôt lásku. Príbehy, ktoré my ženy milujeme, prežívame a ktoré napísal sám život. Aj napriek lákavej, krásnej a sladkej obálke, musím povedať, že román nie je vôbec presladený. Kniha obsahuje všetko, čo čitateľská duša potrebuje. Komplikované ľúbostné romániky, nie vždy korektné vzťahy na pracovisku a rodinné tajomstvá. Svieži a dynamický príbeh zo života, ktorý vás uchváti hneď v úvode. Kniha disponuje šokujúcimi odhaleniami a prekvapivými zvratmi. Nájdete v nej však aj smútok a slzy, ktoré sú premiešané smiechom a láskou. Množstvo postáv, pestré dialógy, jednoduché opisy a klasická zápletka-to sú atribúty tohto ženského románu. V určitých situáciách sa zamyslíte, že život je neľútostný režisér. Aj scénar hlavnej hrdinky sa zamotal úplne inak, ako si ho ona predstavovala.
 Citát , ktorý použijem z knihy, ju úplne vystihuje.
Nerob druhým to, čo nechceš, aby druhí robili tebe. Myslím, že Ester to pochopila, aj keď z odstupom času. Aby ste vedeli, o čom hovorím, musíte si knihu prečítať. Príjemným oživením knihy je bláznivá, výstredná Soňa. Rebelka, ale so srdcom na správnom mieste. Bezstarostná osôbka, veselá kopa, ktorá brala vzťahy s nadhľadom. Zamilovala som si aj babku Ester, pôsobila na mňa ako rozprávková babička. Román je oddychový a odporúčam ho na tieto zimné večery. Uvarte si kávičku alebo čajík, doprajte si šľahačkový zákusok, čerešňou budú čítané stránky.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Koruna.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára