23. 4. 2016

Jana Pronská - Čierna vdova

Nie všetko zlato je na predaj

Kategória: Analgetiká/Antidepresíva

Účinné látky: Podporuje dobrú náladu, veselosť, rozosmieva. Otvára srdce novým láskam.

Dávkovanie: Podľa potreby užívateľa, najlepšie jednorázovo. Počet tabliet-256.

Vedľajšie účinky: Sklony k chamtivosti, ohováraniu a neprajnosti. Ojedinele zvýšená precitlivenosť a podráždenie.

Čo potrebujete vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  História Slovenska je bohatá na skutočné udalosti. O tieto historické fakty sa opiera vo svojej tvorbe aj nekorunovaná kráľovná historických romancí, Jana Pronská.

Keď Adriana pochovala tretieho manžela a následne na to aj svojho syna, vdovou dlho neostala. Jej manipulatívny a chamtivý otec zasiahol znovu. Aby neprišiel o majetky, tak sa dohodol so svojím rivalom Bubekom a Adrianu vydal za jeho syna Luciána. Iróniou osudu bolo, že trojnásobná vdova svojho manžela nikdy nevidela a nepoznala, no jej slizký otec sa postaral o všetky patričné náležitosti. Lucián Bubek sa po rokoch strávených v kráľovských službách vracia domov, avšak  správa, že si vyženil Brzotín aj s manželkou ho zaskočila, a tak jeho kroky nesmerujú domov, ale na získaný hrad. Stretnutie manželov bolo chladné, neprístupné a hrané divadielko. Ani jeden sa nechce upísať manželstvu, a tak si obaja spriadajú svoje vlastné plány ako z neho vycúvať. Lenže ani Luciánovi rodičia nezaháľajú a svoju novopečenú nevestu chcú zniesť zo sveta. City, ktoré hlavných hrdinov zaskočia, sú tŕňom v oku mnohých neprajníkov. Dokážu sa mladomanželia vysporiadať s intrigami, ktoré ich ohrozujú? Dokážu zabudnúť na minulosť a otvoria svoje srdcia jeden druhému?

Čierna vdova je autorkinou jedenástou knihou. Román sa znovu opiera o skutočné historické fakty a je zasadený do prostredia Stredného Slovenska.
Rozporuplná obálka sa bije s názvom knihy, ale aj napriek tomu je nápaditá a je veľkým pútačom. Prečo je tomu tak, sa dozviete, ak si dielo prečítate.
Pútavý a nezameniteľný štýl Jany Pronskej čitateľa okamžite vťahuje do časov minulých a históriou nabitých. Hneď v úvode sa čitateľ zoznamuje s Adrianou, ktorá sa ocitá v neľahkej životnej situácií. Spoznávame jej otca -  chladného a vypočítavého muža, ktorý kvôli majetkom neváha svoju dcéru hocikedy zapredať. Mnohým čitateľom bude od začiatku táto postava tŕňom v oku a nebude to jediná postava, ktorá  svojím konaním  rozprúdi kolotoč napätých situácií.


„Nuž dobre, Adriana, nechcel som ti to takto verejne povedať, ale nedala si mi inú možnosť. Dnes slávime svadbu a budeme piť až do rána, a je to iba tvoja zásluha. Už vyše týždňa so oficiálne manželkou Luciána Bubeka!“ Spod tuniky vytiahol zrolovaný dokument s pečaťou rodu Bubekovcov a podal jej ho. „Vy ste zošaleli!“ vykríkla s očami rozšírenými od úžasu.

Autorka použila od začiatku napínavý a výborný rozprávačsky talent, ktorý vás bude sprevádzať počas celého čítania. Jana Pronská udržiava čitateľa v permanentnom napätí, ktoré je citeľné počas celého deja. Autorka nemá problém s pocitmi svojich postáv, vždy sa do nich vžije naplno, čo aj znovu dokázala v Čiernej vdove. Ani tu nenájdete nejakú vykonštruovanú zápletku či množstvo dramatických situácií, len vyobrazenie citového života hrdinov, ktoré je bravúrne zvládnuté a je dominantnou líniou príbehu. Autorka svoje nitky v románe ťahala aj iným smerom. Na jednej strane stojí láska dvoch cudzích ľudí, ktorí bojujú proti intrigám, obaja hrdinovia sa vzbúria proti vôli svojich rodín, a na strane druhej Jana Pronská poukázala na práva žien v minulosti, ktoré podliehali rozhodnutiam svojich rodičov.

Ona mala tú smolu, že bola zviazaná s Brzotínom, ako keby mala k nohe hrubou reťazou prikutý balvan. Bol jej celoživotným krížom a teraz sa stane i jej katom.

Gradácia v deji stúpa počtom prečítaných strán. Aj keď v románe prevláda jednoduchá zápletka s predvídateľných dejom, nič to nemení na  tom, že Čierna vdova si vás podmaní. V tomto diele okrem lásky nájdete aj chamtivosť, honbu za majetkom, intrigy, zlobu, nenávisť, lakomstvo, ale aj vieru v seba samého a odpustenie. Historické a zaujímavé opisy, ktoré sú vykreslené v románe pôsobia reálne a striedajú ich živé a dobre prepracované dialógy.  Jana Pronská zachytila autenticitu  charakterových vlastností všetkých postáv.

Nie vždy som bola milovníčkou historických romancí, ale odkedy sa mi do rúk dostali knihy Jany Pronskej, tak stále čakám na jej nový prírastok. Ani táto novinka ma nesklamala. A tak ako jej predchádzajúce knihy, aj Čierna vdova mi prirástla k srdcu, lebo má v sebe ukryté osobité čaro, ducha histórie a večne živú lásku.
Odporúčam ako podmanivé a čarokrásne pohodové čítanie, ktoré vás prenesie do dávno zabudnutej histórie. Pre všetkých, ktorí obľubujú historické romány s kvapkou napätia a veľkou dávkou lásky, bude Čierna vdova tým „pravých orechovým.“

Za recenzný výtlačok ďakujem samotnej autorke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára