27. 4. 2016

Kristína Pavelková - Neobyčajné leto


Každý si hľadá svoje šťastie

Kategória: Nootropiká/Antitusiká

Účinné látky: Napráva pokazené priateľstvá. Chráni pred nepriaznivým žiarením závisti a ohovárania.

Dávkovanie: Na slnečnej terase v pohodlnom kresle. S vyloženými nohami a obľúbeným nápojom. Počet tabliet-256.

Vedľajšie účinky: Núti k častému porovnávaniu sa s okolím a neustálym nazeraním do zrkadla.


Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Môže sa nazvať  domovom miesto, kde ste neboli nikdy šťastní?  Aj napriek stabilnej a dobre platenej práci, ktorá vás napĺňa a partnerovi, ktorý vás potrebuje, stále necítite pokoj v duši. Čo robiť v takom prípade, ak veľká bublina klamstiev, ktorá vám dala na chvíľu pocit, že ste dosiahli všetko, po čom ste túžili, spľasla tak rýchlo, že jej tvrdý dopad budete cítiť ešte dlho?

Keď sa úspešná a cieľavedomá právnička Paula dozvie zdrvujúcu správu o úmrtí svojej tety Ester, neváha a odchádza do malebnej dedinky Tulipovce. Za sebou necháva svoju prácu, ktorá bola pre ňu prvoradá. Už ani partnerstvo vo firme, po ktorom túžila, nie je pre Paulu dôležité. Bez váhania opúšťa aj svojho manipulátorského  snúbenca Ivana, s ktorým už dlhšiu dobu zažíva pocit odcudzenia. Po príchode do Tulipoviec je mladá karieristka presvedčená, že vybaví neodkladné záležitosti spojené so smrťou milovanej tety a po pár dňoch sa vráti do svojho zabehnutého života, k svojej práci a snúbencovi. Lenže nebohá Ester si pripravila pre Paulu a jej sestru nečakané prekvapenie. Spoločne s Lujzou začínajú plniť nevšednú poslednú vôľu svojej tety. Spočiatku nudný život v bohom zabudnutej dedine, kde život zastal pred niekoľkými rokmi, ponúka vychytenej právničke nový pohľad na život a na miestnych ľudí. Ako sa zžije úspešná karieristka s obyčajnými malomeštiakmi, ktorých úlohou je všade pchať svoj nos a dni si spríjemňujú intrigami a ohováraním? Prinesie do Tulipoviec nový dych alebo svojím príchodom obráti dedinu naruby?

Kristína Pavelková, autorka románu Takmer dokonalý muž, si na svoje konto pripísala v poradí už druhú knižku s názvom Neobyčajné leto. Príbeh, ktorý nájdete v Neobyčajnom lete je svieži, ľahký a pútavý román, ktorý si v týchto sychravých dňoch určite vychutnáte. V úvode autorka čitateľa zoznamuje s hlavnou postavou Paulou. Nakukla do jej profesionálneho, ale ja súkromného života. Poukázala na rýchly a hektický život úspešnej ženy, kde je stres a náhlenie sa za peniazmi a kariérou v dnešnom svete bežná súčasť života. V diele Kristína Pavelková rozoberá aj život Lujzy, ktorá bojuje s neplodnosťou. Kým jedna zo sestier uprednostňuje kariéru a osobný rast, druhá túži po plnohodnotnom domove plnom detí. Autorka stavila kartu na súdržnú sesterskú lásku a oporu, pričom nezabudla poukázať aj na ich rozdielnosť. Na pozadí ich životov môže čitateľ sledovať aj osudy vedľajších postáv, ktoré tiež zápasia so svojimi starosťami. Kniha disponuje viacerými, ale zato pútavými opismi. Román je obohatený množstvom postáv, ktoré sú svojím charakteristickým profilom ľahko zapamätateľné. Živé dialógy vás priamo vťahujú do deja knihy. Román sa číta veľmi rýchlo a plynulo. Oceňujem, že bohatá slovná zásoba a dobre zvládnutá štylistika, ktorá je viditeľná hneď od začiatku, dáva príbehu vážnosť a je zárukou kvalitného čítania. Aj keď je autorka nováčikom na slovenskej spisovateľskej scéne, má veľký predpoklad, že sa rýchlo dostane do povedomia čitateľov.


Paula okamžite vycítila, že musí súhlasiť, vedela, že ďalší jeho výbuch hnevu by mohol dopadnúť horšie. Ako len nenávidela tieto jeho výbuchy, chcela mať aspoň chvíľu pokoj, a preto sa snažila čím skôr skončiť túto nezmyselnú hádku.

V románe nájdete viac kontrastov. Asi najhlavnejší je život v meste a na dedine. Autorka sa perfektne dokázala vcítiť do obyčajných jednoduchých ľudí. Dokonalo a autenticky zmapovala prostredie a situácie, ktoré malá dedinka ponúka. Dedina je miesto, kde každý pozná každého. Klebety a novinky sú na dennom poriadku. Porovnávanie jednoduchosti obyčajného života, kde všetko plynie pomaly,  pokoja, ticha a jednotvárností  na bohom zabudnutom mieste s veľkomestom, autorke vyšlo veľmi reálne. Kristína Pavelková má touto knihou veľmi prekvapila, čitateľ tu nájde viacero realistických čŕt zo skutočného života. Všedné problémy, humorné situácie, komplikované vzťahy, či maličkosti, z ktorých sa skladá šťastie a dynamika, ktorá knihe nechýba, vám poskytne priestor na dokonale vychutnanie knihy. Nečakané prekvapenia či prekvapivé zvraty vás nesklamú.
Neobyčajné leto je príbeh o tom, že ani všetky peniaze sveta či kariéra a úspech vám nezaručia šťastný život. Román o tom, že skutočné hodnoty života sa skladajú z maličkosti a každý z nás si musí určiť svoje priority. Príbeh o hľadaní seba samého, svojich vnútorných pocitov a konkrétnych životných cenností.

Paule stekali po tvári prúdy sĺz, nedokázala ich zastaviť, ani nechcela. Na koži mala ešte stále zimomriavky z tetinho listu. Po tom, ako si prečítala jej vrúcne slová, razom sa jej myšlienky urovnali. Potvrdilo sa jej to, čo si už dlhšie nechcela pripustiť, zabudla na tú najdôležitejšiu vec, svoje vlastné šťastie.

Neobyčajné leto je reálny pohľad na to, že každý z nás má svoj rebríček hodnôt iný, a záleží len na nás, akým smerom sa vyberieme, aby sme si to svoje šťastie našli. V dnešnom svete, v ktorom je luxus,  prestíž, bohatstvo a hektický spôsob života na prvom mieste, a pritom zabúdame, že náš život sa skladá z úplne banálnych drobností, ktoré presvecujú naše životy. Zabúdame na lásku, blízkosť človeka, ľudskú pomoc a jedinečnosť, ktoré driemu v každom z nás.
Neobyčajné leto odporúčam ako ľahké oddychové čítanie, ktoré je na tieto nevľúdne večery ako stvorené. Pre všetkých, ktorí majú radi zaujímavé a nevšedné ľudské príbehy, kde si nájdete množstvo pekných myšlienok.
Vraj hodnoty nie sú módne doplnky, ktoré sa dajú len tak meniť. Možno vám kniha pomôže zmeniť tento názor.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem samotnej autorke.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára