18. 5. 2018

Linda Greenová - Nezatváraj oči


Ak prídete o dieťa, už nič nebude ako predtým

Kategória: Analgetiká/Nootropiká

Účinné látky: Objavuje nádej. Hľadá pravdu. Odpúšťa. Nastavuje zrkadlo.

Dávkovanie: Nachystajte si dostatočnú zásobu jedla a nápojov. Najlepšie užiť nerušene naraz. Počet tabliet – 288.

Vedľajšie účinky: Nespavosť. Časté záchvaty plaču. Výčitky a bolesť celého tela. Nechutenstvo. Averzia na balóny a parky.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Včera sa s dcérkou hrala v parku a dnes netuší či žije. Len a chvíľu zatvorila oči a potom nastalo peklo.
Lisa žije v harmonickom manželstve s Alexom a ich tromi deťmi. Šťastie rodiny sa rozpadne vo chvíli, keď sa Lisa s najmladšou dcérou hrá v parku na schovávačku. Na príkaz dcéry zavrie oči a počíta do sto. Keď ich otvorí, Ella je preč. Lisa zúfalo prehľadá celý park, no po dcére akoby sa zľahla zem. Zalarmuje políciu a celý okres je na nohách. Tragédia zasiahne celú rodinu. Kde je Ella? Je nažive?

Keď prídete o dieťa, najprv si to uvedomí vaše telo, hlave to dôjde až neskôr. Každé ráno zaznamenáva prázdnotu, beznádej a bolesť a odošle signál do vášho mozgu skôr, než sa zobudíte. Keď prídete o dieťa, nikdy sa z toho nespamätáte. Je to prvé, čo vám napadne, keď sa prebudíte, a posledné, na čo myslíte pred spaním. Ak sa vám vôbec podarí zaspať. Mnohé  z nás sa už nikdy pokojne nevyspia. Bojíte sa čo i len zatvoriť oči, lebo vtedy strácate kontrolu.

Linda Greenová sa svojou knihou Nezatváraj oči dostala na prvé miesta bestsellerov a u čitateľov vzbudila značný ohlas. Príbeh je rozprávaný z pohľadu prvej osoby, no cez viacero dejových rovín. Každá postava prezentuje svoj príbeh zo svojho uhla pohľadu. Charakter postáv je rôznorodý a autorka ich štylizuje do polôh, ktoré dokážu vyvolať u čitateľa pochybnosti. Kým jedna aktérka si sype popol na hlavu a umára sa výčitkami, že je zlá matka, druhá je o sebe presvedčená, že je najlepšia mama na svete a dieťaťu je potrebné obetovať celý život. Odsudzuje všetky matky naokolo len preto, že nie sú také „dokonalé“ ako ona.

Linda Greenová kladie obrovský dôraz na vnútorné prežívanie postáv a citovo namotáva čitateľa. Nezdržiava sa zbytočnými opismi a už v úvode je cítiť dynamiku, ktorá postupne narastá. Napätie sa dá doslova krájať a svižnosť v čítaní podporujú živé a priame dialógy, ktoré sa tiahnu celým dejom. Autorka od začiatku zavádza a necháva čitateľa v neistote. Zvedavosť vás núti pretáčať strany rýchlym tempom. Román sa vďaka majstrovskému peru Greenovej číta ľahko a rýchlo. Príbeh nemá žiadne nudné pasáže, naopak, každou kapitolou sa zvyšuje napätie. 

Publikum sa stretáva so stále novými podnetmi, ktoré je potrebné spracovať a pochopiť. Situácie sú podané dramatickým podtónom s vierohodnosťou. Linda Greenová na vás vyvalí búrku protichodných pocitov. Výčitky, beznádej, smútok, ktorý vzápätí strieda nádej, bolesť a radosť. Dramatická atmosféra je citeľná v celom rozsahu knihy. Čitateľ je zaujatý túžbou dozvedieť sa viac, no okrem hľadania stratenej dcéry sleduje aj líniu vlastného sveta druhej ženskej postavy či jej syna, ktorý predstiera publiku iný pohľad. V závere príbehu dosahujú emócie vrchol.

Vytiahnem noviny zo schránky a roztvorím ich. Na okamih ničomu nerozumiem. Napadne mi, že mi možno do schránky omylom strčili miestne noviny. No mýlim sa. Z titulnej strany Sunday Times na mňa hľadí fotka môjho dievčatka. Tá istá, ktorú dali na leták. Snímka, na ktorej má pásikavé šaty, čo ešte včera viseli na šnúre na bielizeň v záhrade za domom. Šaty, ktoré som včera večer vyžehlila a teraz ležia v skrini na poschodí. Pridržím sa zábradlia, aby som sa upokojila. Vie o tom celý štát. Stiahne mi žalúdok. Ten článok je o mne.

Nezatváraj oči vás osloví prepracovanosťou príbehu, gradáciou, nečakanými reakciami hrdinov, množstvom zvratov, stupňujúcim sa napätím a skvelým hereckým obsadením. Linda Greenová nastavuje zrkadlo mnohým rodičom, no nezabúda ani na spolupatričnosť rodiny a nekonečnú lásku k deťom.

Ak obľubujete napínavé príbehy s kriminálnou a dramatickou zápletkou, no stále oddychové, Nezatváraj oči vás dokáže pohltiť od prvej strany až po poslednú. Odporúčam najmä ženskej časti publika, ktoré majú radi dramatické a emotívne príbehy.

Za recenzný výtlačok ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.sk


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára