24. 4. 2016

Eva Martinovičová - Krehký vzťah

Aj muži plačú

Kategória: Cytostatiká

Účinné látky: Podporuje zamilovanosť a priťahuje opačné pohlavie.

Dávkovanie: Najlepšie užiť na jeden hlt, s pohárom brandy. Počet 
tabliet-256.

Vedľajšie účinky: Pre istotu nečítať vôbec, poškodzuje bunky, ktoré 
zanikajú a spôsobuje alzheimera..:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Znepríjemňuje vám život partnerova bývala, ktorá nechce odísť z jeho života? Budete potrebovať veľa trpezlivosti, odhodlania a možno aj odriekania. Všetko závisí hlavne od toho, ako sa k celej situácii postaví váš partner.
Ako sa nakoniec rozhodne hlavná hrdinka najnovšieho románu Evy Martinovičovej? Odíde, či zostane? Ako sa vyrieši tento vzťahový trojuholník sa  dozviete, ak sa ponoríte do strán v Krehkom vzťahu.

Po manželstve, v ktorom bola psychicky aj fyzicky týraná, po jedenástich rokoch osamelosti a veľkej bolesti spôsobenej odchodom jej vtedajšieho priateľa Petra, hľadá Anna nehu a lásku u nového partnera Matúša. Po dlhom čase sa cíti uznávaná psychologička šťastná, užíva si s pánom architektom všetky voľné chvíle. Matúš ju naučil pozerať sa na svet inak ako doteraz. Objavil a vytiahol z jej vnútra ženskú podstatu. Aj Aničkinej dcére Petre sa nová mamina známosť pozdáva a odobrila jej ho.

„Anička, povedz mi, prečo chcú všetky ženy mužov vlastniť?“ „Ako to myslíš, Maťko?“ „Zažil som to, najskôr ste milé, a keď sa muži do vás zaľúbia, potom ich odmietate a vymáhate to, čo vám nemôžu dať.“ „Ako to myslíš?“ Za jeho otázkou som tušila jeho vzťah s Martinou, v žalúdku mi zrazu ležal kameň, mlčala som a čakala na jeho odpoveď.

Znovu zamilovaná žena je odhodlaná Matúšovu minulosť, ktorá sa nad ich vzťahom vznáša ako čierny mrak, prelomiť. Chce uzdraviť jeho boľavú dušu a jeho zatrpknuté srdce opäť prebudiť k láske. Ale príde šok. Maťo sa stretáva so svojou bývalou, ktorú stále miluje, ale ona jeho city neopätuje. Anna je utrápená a sklamaná. Trápi sa kvôli Matúšovi a ich vzťahu-nevzťahu. Miluje ho zrelou a nesebeckou láskou, ale asi to nestačí.
Dokáže Matúš otvoriť svoje srdce naplno  žene, ktorá ho bezhranične miluje?  Zažije aj on konečne ten slastný a opojný pocit milovať a byť milovaný?


 „Matúš, ona ti vážne povedala, že my dvaja môžeme spolu zostať? A to tvrdí že ťa ľúbi? Predstav si, že ma ľúbiš, povieš mi, že môžem byť s iným mužom? Vieš si to predstaviť?“ „Nie, to neviem.“ „Keď niekoho miluješ, nebudeš sa o neho deliť. A už vôbec mu ponúkať možnosť byť aj s niekým iným. Matúš, ty to nevidíš?“

Eva Martinovičová debutovala v roku 2013 svojou prvotinou Na sociálnej sieti. Na záver minulého roka nás prekvapila svojím Krehkým vzťahom. Je to príbeh partnerského vzťahu dvoch zrelých jedincov, ktorí sa spoznali na sociálnej sieti. Vzťah, ktorý sa rodil ťažko a bol od začiatku problematický, ako aj  počas celého jeho trvania. Je to román o mužovi, ktorý neuzavrel svoj predchádzajúci vzťah so ženou a tá ho takmer zničila. Jeden muž, dve ženy. Neustále rozchody a návraty. Keď bol s jednou, túžil po druhej a opačne. Až vlastná minulosť ho dobehla. Autorka načrela veľmi hlboko do najtajnejších zákutí ľudskej duše. Rozobrala celkové mužské a ženské vnímanie vzťahu dvoch dospelých ľudí. Nazrela do ubolenej mužskej duše. Do popredia vsadila skutočný cit a pocit milovať a byť milovaný.
My ženy vnímame mužov ako silných, očakávame od nich, že nás budú chrániť. Myslíme si o nich, že svoje bolesti a smútky prežívajú povrchne a rýchlo sa s nimi vyrovnávajú. Akosi zabúdame, že duša muža je rovnako krehká ako tá naša, že bolí rovnako. Aj muži chcú milovať a byť milovaní.

Kniha je akási psychologická rozprava o vnútornom rozpoložení muža a hlboká emocionálna  sonda do jeho rozorvanej duše. Emotívna, jednoduchá ale  s veľkým obsahom, ktorý autorka zabudla čitateľovi podať, tak ako je uvedené v anotácií. Živé dialógy striedajú pochmúrne myšlienky muža. Dejová línia sa nesie v jednej ustálenej krivke, často stagnuje a potom sa znova  vráti do normálu. Príbehu chýba dávka romantiky a odvahy . Čitateľ čaká zmenu v deji, ale tá neprichádza. Uvítala by som viac reálnosti a rýchlejšej dynamiky. Časté opakujúce sa konania hrdinov brzdili ďalší vývoj v deji. Očakávala som viac prvkov zo psychológie, autorka sa len kĺzala po povrchu, čo je aj vidieť v dialógoch, ktoré mnohokrát pripomínali debaty dvoch adolescentov. Zato humoru je v románe nadostač, čo si každý čitateľ pretaví na svoj obraz. V deji bol len minimálny časový posun, ale autorka stihla rozobrať všetko okolo vzťahu dvoch jedincov, ale to podstatné bolo zahrabané. Román na neprekvapil, ani nezaujal a nečakala som žiadny bestseller, ale s určitosťou už teraz viem, že od autorky si neprečítam nič.  .

Odporúčam prečítať ženám, ako aj mužom. Oddychové čítanie s prvkami psychológie, ktoré vám poskytne nadhľad do mužskej duše.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Marenčín PT. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára