28. 4. 2016

Erika Jarkovská - Osamelé vtáča

Kľúč k nášmu srdcu máme len my a je len na nás, komu z neho spravíme kópiu

Kategória: Vitamíny/Antitusiká

Účinné látky: Účinná po divokom žúre. Nabáda k odpusteniu.

Dávkovanie: Ak nie je určené inak, tak podľa vlastného uváženia. Počet tabliet-240.

Vedľajšie účinky: Strach z lietania. Zaľúbite sa do Indiána.:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Niekedy  sa všemožne snažíte a robíte všetko preto, aby sta boli šťastní, no jednoducho vám to nie je dopriate. Celý život hľadáte, kam patríte, ale potkýnate sa  o odmietanie a pohŕdanie.   V jednom momente si uvedomíte, že pocit osamelosti vám bol predurčený a ponesiete si ho v sebe navždy. A predsa, zanecháte dar mocnejší ako smrť...

Aj keď Noah Cane pochádza z bohatej a zámožnej rodiny, svoje srdce nechal v rezervácii Rosebud v Sioux Falls, kde sa snaží pomáhať indiánskym deťom. Zanietený a obetavý kurátor dlhé roky spolupracoval so sociálnou pracovníčkou, ktorá pátrala po stratených príbuzných detí. Renée Floodová vo svojom pátraní narazila na domorodú ženu, ktorá by mohla byť príbuznou úspešnej finančníčky z Bostonu.

„V liste, ktorý ste mi poslali pre rokom, sa odvolávate na Renée Sansom Floodovú. Prečítala som si jej najnovšiu knihu a príbeh ženy v nej opisovaný ma zaujal. Na základe neho, ako aj informácií v podkladoch, ktoré ste mi poslali, pripúšťam skutočnosť, že som začala uvažovať o vašich slovách.“

Ava Greenová je cieľavedomá, ambiciózna a citovo chladná manažérka prestížnej spoločnosti, ktorá má presne nalinkovaný život. Keď ju Noah vyhľadá a prezradí jej svoje sny o domorodej žene, Ava po počiatočnej nedôvere predsa len privolí a odlieta do Sioux Falls. Kto je Zintkala Nuni? Podarí sa im rozlúštiť posolstvo,  ktoré im domorodá žena zanechala?

„Noahovi sa do snov opäť nasťahovala Zintkala Nuni. „Čo ešte odo mňa chceš? Urobil som všetko, o čo si ma žiadala, nechaj ma už na pokoji! Čo nevidíš, že to nemá význam?! Osopil sa na prelud v svojej mysli, keď sa neraz prebudil spotený. Často už do rána nezaspal.“

Erika Jarkovská, autorka trilógie Bojovníci dúhy či románu Mŕtvy nemôžu milovať, je známa svojou vášňou k Indiánom a ich kultúre, čo opäť dokázala v najnovšom diele Osamelé vtáča. Zaujímavá obálka a nadčasový názov mi evokovali zmiešané pocity.
 Už po prvých stranách som vedela, že tu nepôjde o ľahkú indiánsku rozprávku. Oceňujem autorkinu odvahu, že opäť zvolila indiánsku tematiku, ktorá je na slovenskom trhu zriedkavá. Stretnutie s vlastnou minulosťou prinesie lásku obom hlavným hrdinom, vďaka ktorej prekonajú všetko, čo im osud do cesty postavil.


Vyzdvihnem perfektnú autorkinu predstavivosť, ktorú posplietala nitkami zo súčasnosti a historickými faktami Zintkaly Nuni. Príbeh je rozdelený do viacerých častí, kde sa snúbi minulosť s prítomnosťou. Obsah románu je zasadený na prelome 19 a 20 storočia. Od začiatku plynie dej pozvoľna a pomaly. Erika Jarkovská čitateľa svojimi detailnými historickými opismi vťahuje do života Zintkaly Nuni, čo môže niekoho odradiť. Aj napriek tomuto zisteniu je však príbeh zaujímavý, pútavý a číta sa veľmi dobre. Každá z postáv má svoj osobitý charakter, vďaka čomu pôsobí reálne a skutočne. Menej priamej reči nahrádza priam hmatateľné tajomno. Vôbec som sa s čítaním neponáhľala, ale aj napriek tomuto faktu ma stále niečo neviditeľné nútilo prevracať stránky. Celý životný osud Zintkaly Nuni, počnúc od narodenia a celá jej genéza až po smrť je písaná zaujímavo. 

Prostredníctvom vnútorných monológov sa veľa dozviete z jej  myslenia a cítenia.  Niektoré skutočnosti boli až mimoriadne drsné, no  boli napísané taktne a  citlivo. Pre mňa bola Zintkala Nuni veľká bojovníčka, ktorá celý život hľadala svoje korene, chcela niekam patriť a pre svoje deti bola ochotná obetovať čokoľvek. Kniha disponuje viacerými historickými faktami. Možno vás zaskočia obšírnejšie opisy a minimum dialógov, ale táto skutočnosť vôbec nepoznačí vašu zvedavosť, ktorá vás poženie vpred. Aj u mňa sa vyvinula prirodzená potreba čítať a úplne som sa ponorila do neľahkého životného príbehu Zintkaly Nuni.

V knihe nájdete trápenie, bolesť, zúfalstvo ale aj osamelosť či všade prítomnú lásku. Všetky tieto pocity sú podané čitateľovi vierohodne a reálne. Samozrejme, že Osamelé vtáča nesie v sebe určite posolstvo, ktoré každý čitateľ nájde na konci príbehu.  Verím tomu, že si Osamelé vtáča  nájde svojich priaznivcov, pretože autorka dokáže týmto dielom zaujať. Odporúčam všetkým, ktorí obľubujú historické príbehy s neľahkou zápletkou a nádychom tajomna. Pre všetkých milovníkov indiánskych legiend bude toto dielo ako balzam na dušu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Koruna.

1 komentár:

  1. Veľmi pekne ďakujem za odporúčanie takéhoto liečiva. Hádam uľaví tomu, kto to bude potrebovať :-) autorka

    OdpovedaťOdstrániť