28. 4. 2016

Soňa Rebrová - Odsúdená pre život

Jediným zmyslom sa stane boj o prežitie

Kategória: Antipsychotiká/Betablokátory

Účinné látky: Potláča veľké trápenie. Dodáva odvahu veriť a chuť žiť.

Dávkovanie: Postupne, podľa nálady a chuti. S veľkou čokoládou a psom pri nohách. Počet tabliet-  248.

Vedľajšie účinky: Nočné mory, nespavosť. Desivé sny a zvýšená precitlivenosť.


Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Ľudia okolo nás sú zrkadlom nás samých. Keď padáme, prepadáme sa i vrstvami ľudí. Na dne stretneme len tých, ktorí sú tam takisto samí, zlomení, potupení.

Druhá svetová vojna zasiahla kruto do života Sáry a jej rodiny. Vojna postupne ako rakovina ubližovala ľudom stále viac a viac. Valila sa a ničila všetko ako tsunami. Najprv pomaly a potom z čoraz väčšou silou.

Sára  s manželom, ich dcérkou Rút a starou mamou Ráchel žili zdanlivo šťastne a pokojne v nemeckom meste Essen. Mali svoj obchodík, ktorý ich živil, šťastné manželstvo, krásnu a zdravú dcérku, rodinu a priateľov. Počas Krištáľovej noci zasiahne rodinu veľmi bolestivá a skľučujúca tragédia. Rok po tejto tragédii zomiera aj prastará mama a začína vojna. Ďalší smutný okamih nenechá na seba dlho čakať. Hans dostane povolávací rozkaz. Po odchode milovaného muža, im úrady prikázali, aby opustili svoj milovaný domov. Pridelili im byt v katastrofálnych podmienkach. Po čase sa zlomená žena rozhodla aj s dcérkou odísť na Slovensko. Tu sa životy Sáry a Ráchel rozdelili. Po dvoch rokoch Sáru Nemci našli a spolu s Rút ju deportovali v otrasných podmienkach do koncentračného tábora. Hneď po príchode jej milovanú dcérku vzali. Každá zo žien bojuje sama o vlastné prežitie.

Zima, hlad, nechutné jedlo, vši, ponižovanie, strach, slzy, strata dôstojnosti. To bol život v koncentračnom tábore. Podmienky nezlučiteľné so životom. Zničenú ženu prenasledujú čierne myšlienky, ktoré striedajú myšlienky nádeje. Nádej a nekonečné otázky bez odpovedí. Na vlastné oči videla neskutočné zverstvá páchané na ľuďoch, počula množstvo príbehov ako sa robili pokusy na bezbranných deťoch.
Vyhladzovanie, vraždenie, bezcitnosť...
Peklo, ktoré sama zažila a okúsila malo trpkú príchuť. Na konci so silami bola nespočetne veľa ráz. Dvakrát unikla blížiacej sa smrti, a to len vďaka obetavej pomoci jedinej priateľky Ingrid.

 V zúfalstve a v nebezpečenstve sa naučí človek veriť v zázraky. Inak by to neprežila. Aj napriek nepriazni osudu bojovala. Pri živote ju držala len myšlienka na svoju dcéru a na jej blízkych, ktorí by mohli ešte žiť. Prial jej osud najbližším alebo sa naplnili jej najhoršie predstavy? Prežijú vojnu? Stretnú sa Hans a Sára tak ako sa dohodli?

“Viem, prečo som prežila!” pomyslela si trpko. “Som predsa odsúdená pre život! Musím prežiť aj to, čo sa prežiť nedá, čo je nad ľudské sily.”

Myslím si, že na najväčšie hrôzy druhej svetovej vojny by sa nemalo zabúdať. Autorka nám pripomenula krutosť a nezmysel, ja by som povedala jeden historický omyl vtedajšej doby. Poviete si, aký je zmysel si pripomínať hrôzy, utrpenie a smrť žien, ktoré zahynuli v táboroch?
Zmyslom je MEMENTO. História sa nesmie opakovať.


Soňa Rebrová si zámerne nevyberá najľahšie námety pre svoje knihy. Tento román je toho dôkazom. Každá jedna knižka od Soni Rebrovej vo vás zanechá nezmazateľnú stopu. Nebudem a ani nechcem porovnávať autorkine knihy, pretože každá je jedinečná a úplne odlišná. Najprv to bol skutočný príbeh Ema, ktorý je o veľkosti materinskej lásky, kde rakovina zničila doslova všetko. Ďalší román je o neskutočnej a zmysluplnej láske na celý život. A do tretice román Odsúdená pre život. Strhujúci príbeh, ktorý približuje kruté fakty vojny na pozadí emotívnych ľudských príbehov.

Román, ktorý nebudete chcieť pustiť z ruky aj napriek jeho smutnej a krutej téme. Knihou sa nesú trpko-smutné opisy druhej svetovej vojny. Román je písaný skutočne veľmi emotívne, celý príbeh má niekoľko dramatických scén, ktoré sa striedajú s pokojnejšími pasážami. Nie je vôbec jednotvárny, postavy sa vyvíjajú a dej napreduje. Mierna gradácia a napätie udržujú čitateľa v napätí a neistote. Dej je častokrát nepredvídateľný, čitateľ musí hádať, akým smerom autorka ťahala nitky románu. Slzy mi tiekli po tvári, krútila som neveriaco hlavou, chĺpky mi stali po celom tele ako autorka dokázala opísať skutočné hrôzy vojny. Najviac ma zasiahlo to ako sa Ráchel sama vybrala hľadať svoju dcéru a vnučku. Vedela presne kam smerujú jej posledné kroky, bola tak blízko Sáry, keby to bola len vedela…

Verím, že kniha si nájde svojich verných čitateľov. Môj veľký obdiv patrí autorke, pretože aj napriek neľahkej téme dokázala emotívne a strhujúco priblížiť čitateľom život v koncentračných táboroch. Aj keď je román krutý, je popretkávaný štipkou nádeje na koniec vojny a lepší život. Samozrejme v knihe nechýba ani láska a má mnoho podôb. Láska k milovanému mužovi, ktorú Sára nosí vo svojom srdci, láska k jej jedinej dcére, ktorá jej dáva silu a chuť žiť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Bestseler.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára