29. 4. 2016

Darina Hamarová - Ruleta života

Mŕtvym patria spomienky, živým láska

Kategória: Antipsychotiká/Analgetiká

Účinné látky: Pomáha pri vytrvalom smútku. Vhodná na očarenie ducha.

Dávkovanie: V pohodlnom kresle, s vyloženými nohami a pohárikom sladkého likéru. Počet tabliet-200.

Vedľajšie účinky: Hrozí závislosť. Prudko návykový liek.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Útržky spomienok na minulosť sa môžu zmeniť na neposedných duchov, ktorí človeka neúnavne prenasledujú a nedovolia vám znovu otvoriť srdce, až kým sa ich nerozhodneme zamknúť.

Minulosť býva občas zlomyseľná. Vkradne sa do prítomnosti a podpichuje ju spomienkami na bolesť. So svojou minulosťou bojuje aj hlavný hrdina Tomáš Dubovec, ktorému vdýchla život obľúbená slovenská autorka Darina Hamarová.

Keď si myslíte, že už máte v živote všetko, po čom ste túžili, a už vás nemôže nič prekvapiť, neverte tomu. Aj Tomáš, ktorý mal svoju milovanú rodinu, uspokojivú prácu a bol viac ako spokojný so svojím životom, na vlastnej koži pocítil trpkosť osudu. Najprv prišiel nečakane o prácu. Poviete si, nič zvláštne, veď život ide ďalej a nejaká práca sa nájde. Lenže niekto tam hore si na Dubovca zasadol a rozhodol sa, že mu jeho cestu životom vôbec neuľahčí. Ten niekto začal hrať svoju vlastnú hru a nitky osudu poťahoval opačným smerom, ako Tomáš chcel. Smutné oči srnky, poľadovica, škrípanie bŕzd a kopa plechu. Aj takéto mrazivé následky boli v pláne toho tam hore. Zrelý päťdesiatnik sa snaží po tragédií a že, to vôbec nie je také jednoduché, nájsť zmysel života. Nájde to, čo hľadá? Koľko toho ešte musí pretrpieť, aby si našiel malý kúsok šťastia?

„V zmluve máme uzavretú trojmesačnú výpovednú lehotu. Vyplatíme ti slušné odstupné, finančne ťa odškodníme. Ako ťa poznám, nestratíš sa,“ skôr pre seba ako preňho previnilo povedal riaditeľ. Po týchto slovách nastalo nekonečné ticho. „To je všetko, čo ste mi chceli povedať?“ Tomáš sa zdvihol zo stoličky a zamieril k dverám.

Darina Hamarová je prudko návyková autorka, ktorá dokáže obrovskou silou zaútočiť na srdce a dušu všetkým svojim priaznivcom. Hneď v úvode vás za dramatických okolností spisovateľka vťahuje do deja. Už po prečítaní prvých strán som mala zimomriavky a srdce mi prudko bilo. Napínavý začiatok ma utvrdil v tom, že Ruleta života nebude žiadna cesta posýpaná ružami, ale skúška života posiata slzami.

Príbeh je vystavaný veľmi jednoducho, ale niekedy nepotrebujeme zložité súvetia, aby sme pochopili základnú myšlienku knihy. Darina Hamarová sa snažila vcítiť do kože Tomáša Dubovca a jeho vnútorné rozpoloženie opísala s ľahkosťou. Vo vnútorných monológoch sa autorka vracia niekoľko rokov späť a čitateľa oboznamuje so životom pred nehodou. Keďže je celý román písaný z pohľadu muža, Hamarová v diele nerozoberá len tragédiu a pocity Dubovca, ale neviditeľne vkĺzla aj do duše mladého chlapca, ktorý nečakane vpadol do Tomášovho života. Dvaja muži, rozdielni vekom, postojom k životu a hodnotám. Skúsenejší čitateľ však spozoruje určitú paralelu, ktorá ich oboch spája. Ako je u autorky známe a neostala nám nič dlžná ani v tomto  románe, emócie tu majú veľké zastúpenie. Živé dialógy sú okorenené miernym sarkazmom. Jednoduchý, ale napínavý štýl písania ,môžete očakávať počas celého čítania. Ak máte radi skutočné príbehy, tak Ruletu života si určite vychutnáte, pretože situácie v diele sú vykreslené naozaj veľmi reálne. Aj obyčajne postavy s charaktermi, ktoré dostali do vienka od autorky, len podčiarkujú autentickosť celého príbehu. Niekedy je menej viac, a v tomto prípade to platí dvojnásobne. V románe sú nevtieravo zakomponované vzácne myšlienky zo života.


Norin príbeh zaujal Tomáša až tak, že zabudol jesť. Nie je jediný, kto to má v živote ťažké. Žena sediaca oproti nemu si zaslúžila jeho obdiv. Aby jej nezostal nič dlžný, rozpovedal jej o udalostiach spred roka. Všetko. Nič nezamlčal.

Ruleta života je mimoriadne ľudský a emóciami vybičovaný príbeh, ktorý zanechá nezmazateľnú stopu v srdciach čitateľov. O dramatické vsuvky v románe núdza nie je a Darina Hamarová ich dávkovala postupne, no žiadne srdcervúce výkriky nečakajte. V podobe ženskej postavy Nory dokázala autorka s noblesou jej vlastnou, prepašovať lúč svetla aj do najtemnejších zákutí Tomášovej duše.

Ruleta života je nádherná prechádzka rajskou záhradou a súčasne plná ťažkých životných nástrah.   Ruleta života je ako jazda na horskej dráhe. V jednom okamihu ste hore a prežívate najväčšie šťastie a lásku, len aby ste sa v nasledujúcej chvíli ocitli dole, kde ste všetko stratili a zakúsili plač nad krutosťou života.

Ruleta života je román pre všetkých, ktorí niekoho stratili, pre tých, ktorí vedia, aké to je zostať sám. Príbeh o tom, že aj napriek bolesti a spomienkam, netreba zabúdať znovu sa nadýchnuť, pozrieť sa hore a začať sa znovu usmievať. Treba duchov minulosti zamknúť a otvoriť srdce novej láske. Minulosť už nezmeníme, ale budúcnosť s niekým koho, nám Boh zoslal, nám ešte môže rozdúchať plamienok lásky.

Môžeš byť naštvaný na to, čo ti Boh vzal, alebo byť vďačný za to ,čo ti dal.

Ruletu života odporúčam všetkým, ktorí majú radi skutočné príbehy s dramatickými osudmi hrdinov. Ten, kto vie čítať medzi riadkami, si v knihe nájde aj akýsi návod, ako sa vysporiadať so situáciou, v ktorej sa ocitol aj Tomáš Dubovec. Lebo nájsť v sebe silu a chuť znova žiť a prekročiť svoj tieň, je naozaj ťažké. Ale ak to urobíte, budete slobodní.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára