11. 5. 2016

Jana Benková - Agátová alej č.25

Len rodina zvládne všetky problémy spolu

Kategória: Vitamíny/Betablokátory

Účinné látky: Podporuje zmysel pre rodinu. Upevňuje vzťahy a dodáva silu.

Dávkovanie: Najlepšie na jeden hlt. V pokoji doma alebo na záhrade s pohárom dobrého vínka. Počet tabliet-240.

Vedľajšie účinky: Bezmocnosť. Rýchlo podľahnete naivite. Spomienkové záblesky na svoje detstvo.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Celý čas sa za niečím naháňate a nevidíte, že život vám ponúka aj nečakané a krásne momenty. Potom nastane neobyčajná situácia a váš život už nikdy nebude taký, aký bol predtým.

Jeden list zmenil právničke Anne celý život. List, v ktorom ju jej sestra prosí, aby sa postarala o jej tri deti. Anna sa po zvážení rozhodne presťahovať na vidiek a je odhodlaná postarať sa o netere. Absolútne však netuší, akým smerom sa bude vyvíjať jej ďalší život. Zápasí so správaním dievčat, rieši problémy v domácnosti a pomaly si zvyká na nový životný štýl. Anna  sa nachádza v zložitej situácii a ani jej bývalý snúbenec sa nevie zmieriť s rozchodom. Jeho ego značne utrpelo, a tak spriada plány a pripravuje pomstu, ktorá má zmeniť životy všetkých obyvateľov Agátovej aleje. Dokáže uniesť Anna nové bremeno a poradí si s prekážkami, ktoré jej život nadelil?

Agátová alej č. 25 je v poradí 25. knihou obľúbenej slovenskej autorky Jany Benkovej. Už na prvý pohľad upúta čitateľa netradičná obálka,  a tak isto celková koncepcia príbehu je iná, na akú ste boli u autorky zvyknutí. Autorka sa tentoraz nezameriava v príbehu na partnerské vzťahy, ale odkrýva posolstvo a silu rodiny, poukazuje na pocit domova, ktorý potrebuje každý.


„Takže viete, ako to je. Mama je preč a zrejme bude ešte dlho. Vy sa rozhodnite, či chcete, aby vás pichli niekam do detského domova alebo tu chcete zostať samy...? Bez pomoci, bez peňazí, ochrany... Alebo je ešte jedna možnosť – budete so mnou.“

V úvode románu sa čitateľ v humornej situácii zoznámi s hlavnou postavou Annou. Tento krátky úsmevný moment  vystrieda šokujúca správa. Čitateľ sa tak z veľkomesta prenesie do malebnej dedinky do Agátovej aleje. Od začiatku sa nesie celý text v miernom napätí a očakávaní, čitateľ sleduje, akým smerom bude autorka ťahať  nitky románu. Kniha je rozdelená do primeraných kapitol, autorka čitateľa nezaťažuje zbytočnými „omáčkami.“ Agátová alej oplýva aj výstižnými opismi vnútornej neistoty hlavnej postavy, pričom niektoré situácie sa opakujú v podobnom duchu. Postavy sú obyčajné ženské hrdinky, na čitateľa pôsobia jednoduchým dojmom. Autorka sa nesnažila vykresliť ich charaktery strojene a netlačí čitateľom do očí umelý obraz o nich. Stavila na primeranú reálnosť, ktorá vyplýva z celého deja. Avšak pozornejšiemu oku staršieho knihomoľa neujdú rozhovory s devätnásťročnou študentkou, ktorá má až príliš vycibrený slovník na svoj vek, a kým jej rovesníčky riešia klasické pubertálne situácie, Alena sa zaujíma o dianie na Slovensku.

„Bavila by ma politológia.“ „Politológia? A načo by ti bola? Len si predstav tých neoholených politológov s mastnými vlasmi v štrikovaných vestičkách a flanelkách, čo mudrujú v televíznych diskusiách a tvária sa, ako až strašidelne vážne hodnotia politickú situáciu... Zlatko, to sa mi k tebe zdá smiešne, máš na oveľa viac... Neskúsiš napríklad žurnalistiku? Tam sa ti otvorí viac možností.“

Jana Benková stavila na osvedčený recept a čitateľ tu nájde humorné situácie, dynamické a pestré dialógy, ktoré sú okorenené vtipnými hláškami detských predstaviteľov. Autorka ostala verná svojmu jednoduchému štýlu písania, a tak  ako aj v predchádzajúcich knihách, aj tu rozoberá aktuálne dianie na Slovensku.
Román má občasné citové zakolísania a prekvapí aj nečakanými situáciami či zvratmi v deji. Text je svižný a pútavý, ako  ste už u autorky zvyknutí.

Agátová alej č. 25 je citovo podfarbený príbeh o spolupatričnosti rodiny, teple domova a hľadaní seba samého.   V románe sa vydáte na neľahkú cestu odpustenia a zblíženia sa. Aj napriek rozdielnosti pováh, citového vnímania a odlišných priorít sa spojili štyri ľudské bytosti v jeden výnimočný celok.
Prečítajte si príbeh o nezištnej pomoci, obetavosti, zodpovednosti a láske, lebo aj tá, aj keď v inej podobe a nepatrnej miere, má v románe svoje zastúpenie.

Agátovú alej č. 25 odporúčam ako ľahké, oddychové čítanie, ktoré vám spestrí vaše dni.  Pre všetky ženy, ktoré už nebaví čítať len o partnerských problémoch, no materinská láska im nie je cudzia.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem samotnej autorke.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára