9. 1. 2020

Lois Lowryová - Spočítaj hviezdy

Keď vám odvaha dodáva nádej na prežitie

Kategória: Betablokátory/Sedatíva

Účinné látky: Vhodná pre slabšie žalúdky. Dôležitá pre správnu tvorbu názorov. Preventívne pôsobí proti nezáujmu.

Dávkovanie: Užívať tri dni v malom množstve. Pomáha čaj z medovky. Počet tabliet – 136.

Vedľajšie účinky: Nervozita, obhrýzanie nechtov, občasné potenie.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Tam kde zverstvá pochovávajú nevinných, víťazí dôstojnosť, spolupatričnosť, chuť žiť a nádej, v ktorej je hnacím motorom odvaha a ľudskosť.

Annemarie žije s rodičmi a mladšou sestrou vo veľkej bytovke. Jej najlepšia priateľka Ellen býva o poschodie nižšie. Obe rodiny sa navštevujú a udržiavajú priateľské vzťahy. V Kodani už tretí rok zúri vojna, ktorá naberá na intenzite. Keď nacisti začínajú zatvárať židovské obchody a školy, rodina Johansenová prichýli u seba Ellen. Nemci ukradli zo synagógy zoznam všetkých židov, a tak sú v nebezpečenstve. Keď sa situácia stupňuje a nacistu začínajú zhromažďovať židov, Annemarie odchádza aj s Ellen k svojmu strýkovi na sever k moru. Tam spoločne prepravia do Švédska takmer sedemtisíc ľudí.

Ocko otvoril dvere bytu a dnu vystúpili vojaci. „Patrí tento byt Johansenovcom?“ ozval sa mocný, hlboký hlas so silným nemeckým prízvukom. „Naše meno visí na dverách a vidím, že baterku máte,“ odvetil ocko. „Čo chcete? Stalo sa niečo?“ „Pani Johansenová, počul som, že ste dobrou priateľkou vašich susedov Rosenovcov,“ zrúkol vojak nahnevane.

Spočítaj hviezdy je medzinárodný bestseller, ktorý bol preložený do mnohých jazykov, a teraz si ho môžu prečítať aj slovenskí čitatelia. Román z dielne vydavateľstva Tatran je určený mladším ročníkom, no ten kto má rád knihy z obdobia druhej svetovej vojny, nemal by ju prehliadnuť.

Čitateľ sa ocitá v Kodani, v čase druhej svetovej vojny. Príbeh je rozprávaný z pohľadu desaťročného dievčaťa Annemarie a jej vnímania na celkovú situáciu, v ktorej sa ocitla jej rodina a priatelia. Lowryová píše jednoducho, dôraz kladie na pocity, využíva živé dialógy a minimum statických opisov.

Vyhýba sa zverstvám druhej svetovej vojny, len okrajovo spomína dôsledky nacizmu, skôr perfektne vytvára napätie a okamihy strachu. Lowryová je skvelá rozprávačka, jej postavy sú autentické a hodnoverné. Vytvára všadeprítomnú atmosféru strachu, nepokoja a smrti. Spočítaj hviezdy je rýchlo plynúci príbeh, ktorý neopúšťa rovinu reálnosti, no poukazuje na ľudskosť, priateľstvo a odvahu.

Veko na truhle bolo opäť zatvorené. Izba bola prázdna, po ľuďoch, ktorí tu sedeli celé hodiny, neostalo ani stopy. Annemarie si spakruky utrela oči. Odtiahla z okien tmavé závesy a opäť sa schúlila do klbka na hojdacom kresle. Snažila sa upokojiť.

Čitateľ po celý čas s napätím sleduje odvahu desaťročného dievčaťa, jej jasnozrivé myšlienky s cieľom pomôcť, aj keď nerozumie všetkému, čo sa okolo nej deje, no uvedomuje si nebezpečenstvo a vážnosť situácie.

Spočítaj hviezdy odporúčam pre všetkých čitateľov, ktorí obľubujú príbehy z druhej svetovej vojny. Dojímavý, ľahko čitateľný, pútavý a nenásilný román, ktorý si získal srdcia čitateľov po celom svete.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Tatran.
http://www.slovtatran.sk/knihy/svetova-beletria/spocitaj-hviezdy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára