3. 8. 2019

M. W. Craven - Bábkové divadlo


Na to, aby zlo zvíťazilo, stačí málo: aby dobrí ľudia nerobili nič

Kategória: Vitamíny/Nootropiká

Účinné látky: Dôvera v priateľstvo. Novo nájdená sebadôvera. Zmysel pre detaily. Pomáha pochopiť minulosť.

Dávkovanie: Nalejte si niečo ostré a zajedajte sladkým. Odporúčam čítať, keď budú vaše deti spať. Počet tabliet – 368.

Vedľajšie účinky: Sklony k podpaľačstvu. Zbieranie kameňov. Vytvorenie novej identity.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Nič ľudí nespúta tak pevne ako spoločné zverstvá. Pomsta alebo spravodlivosť? Oko za oko, zub za zub.

Na severozápade Anglicka vyčíňa sériový vrah. Dostal prezývku Spaľovač. Jeho obeťami sa stali starší, solventní muži, ktorých upálil zaživa v kamenných kruhoch. Washington Poe je suspendovaný vyšetrovateľ, ktorý si užíva pokoj na vidieku. Keď sa na tele tretej obete nájde vyryté vyšetrovateľovo meno, je znova povolaný do služby ako zástupca hlavnej vyšetrovateľky Flynnovej. Poe zisťuje, že má byť piatou obeťou v poradí. Na vyšetrovanie prípadu potrebuje najlepšieho z najlepších. Flynnová mu odporučí geniálnu analytičku Tilly Bradshawovú, ktorá má síce perfektný mozog, no nemá rozvinuté spoločenské zručnosti, ktoré iní považujú za samozrejmé. Spolu sú na stope vraha, ktorý má pre nich pripravený iný plán. Poe zistí, že existujú oveľa horšie veci než smrť v plameňoch.

V rakve neboli vysušené ostatky neidentifikovaného muža, ako očakávali bola to ďalšia obeť Spaľovača. Vzhľadom na zápach to nebola čerstvá obeť. Telo bolo spálené na uhoľ, ako to predchádzajúce, ktoré Poe videl v kamennom kruhu v Cockermouthe, no kým tamto páchlo nechutne, ale čerstvo, toto páchlo nechutne a zhnito.

Bábkové divadlo je celkom vydarená prvotina, ktorá zožala veľký čitateľský úspech. Napínavá a vzrušujúca kriminálka, ktorá sa viac opiera o vyšetrovacie postupy a fakty ako o moralizovanie „čo by bolo keby“.
Craven postupne a systematicky namotáva čitateľa, zoznamuje ho s charaktermi postáv, predstavuje policajnú prácu a poukazuje aj na prostredie a okolností vrážd. Nezabúda ani na ponurú atmosféru, ktorá je typická pre anglický vidiek.  
Vážnosť príbehu je okorenená sviežim jazykom a humornými dialógmi medzi postavami. Zaujímavou postavou je analytička Tilly. So svojím geniálnym mozgom a špecifickou povahovou črtou, ktorú jej Craven nadelil, obohacuje dej, ktorý by inak skĺzol do štandardnej kriminálnej roviny.

Autor nezabúda na detailne vykreslenie prostredia, čitateľovi všetko predostiera v pravom svetle, upriamuje pozornosť na nebezpečné situácie, nahlodáva mu myseľ a vnucuje nezodpovedané otázky. Napätie sa zvyšuje pomalým tempom, čitateľa viac zásobuje informáciami z policajného vyšetrovania, no situácie vytvára zaujímavo, s veľkým záujmom o ďalšie čítanie. Craven používa skutočne vyberané opisy, jeho štýl je ľahký, bezprostredný s dramatickým nádychom zla.

„Kým sa nepostavíš démonom, ktorých tam nosíš,“ Reid namieril ukazovák na Poovu hlavu, „budú ťa tlačiť do čoraz väčších extrémov. A raz príde okamih, keď sa tvoj hnev zmení na niečo horšie. Ver mi, zažil som to.“ „Ale...“ zaprotestoval Poe. „Navštív svojho otca, Poe.“ „Svojho otca? Prečo by som to robil? Čo on s tým má spoločné?“ „Prehltni svoju pýchu a spýtaj sa ho, prečo sa voláš Washington. Pomôže ti to pochopiť.“


Čitateľ sa čoraz viac hlbšie ponára do príbehu, začína špekulovať, kto stojí za záhadnými vraždami, no Craven je skúpy na slovo. Publikum naťahuje, sústreďuje sa na vyšetrovanie, ktoré sa uberá rôznymi smermi. Do deja sa postupne vkráda tajomno, nastupuje väčšia akčnosť a príbeh naberá na gradácii. Čitateľ sa stáva svedkom prípadu, ktorý sa stal pred dvadsiatimi šiestimi rokmi na výletnej lodi. Niekto systematicky vraždil ľudí, ktorí sa zúčastnili tejto plavby. Pravda je však niekde úplne inde. Craven vyťahuje na svetlo špinu, zverstvá a nekalé praktiky niektorých vysoko postavených funkcionárov.

Zrada, únos, klamstvá, priateľstvo, plavba, ktorá zmenila všetko, pravda, pomsta a smrť.

Bábkové divadlo je napínavý a ťaživý román, a to nielen pre kriminálnu zápletku, ale aj pre spleť vzťahov medzi jednotlivými postavami.
Bábkové divadlo vás dostane svojimi nevysvetliteľnými maličkosťami, neuzatvorenými teóriami, nepredvídateľnými policajnými postupmi, nespochybniteľnými faktami, zaujímavým prostredím a neopozeranou témou.

Presvedčí všetkých, že nie je kriminálka ako kriminálka. Bábkové divadlo oplýva inteligentným humorom, akčnosťou, ktorá berie dych a výnimočnými postavami, na ktoré nezabudnete.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára