1. 7. 2017

Eva Ava Šranková

Všetci vieme, že čítanie má blahodárne účinky. Má vplyv na náš krvný tlak, pulz, spánok a veru
niekedy aj hmotnosť. Na niektorých knihách by malo byť varovanie: Nejedzte pri čítaní!
Ale čo Vás čaká v tejto rubrike?
Opýtam sa tých najpovolanejších, čiže spisovateľov, prečo čítať. Dúfam, že vás budú motivovať, aby ste do knižníc a kníhkupectiev chodili častejšie, a nielen keď už Vás niečo bolí.

Evu Avu Šrankovú baví odhaľovať krutosť a ľúbosť stredoveku. Píše o tom, čo rada číta, nebojí sa ťažkých tém a verí v hodnoty, ktoré sa dnes už veľmi nenosia. Je autorkou piatich   historicko-ľúbostných románov zameraných na európske dejiny. O svojich knihách zvykne hovoriť, že ich ústrednou témou je Láska, napriek tomu, že romány sú pamätníkmi krutostí, ktorých sa dopúšťala stredoveká spoločnosť, často berúc do úst slová: "Deus lo vult! - Boh tak chce!" 
Píše o kráse, ktorú odhaľuje v hromade špiny a hnusu. Dva romány jej vyšli aj v českom preklade. Nosnou témou jej najnovšieho románu Život v hříchu je okrem lásky, ktorá sprevádza príbeh od začiatku do konca, konanie katolíckej cirkvi – najstaršej, početne najsilnejšej a tiež najmocnejšej predstaviteľky kresťanstva.
„V historických romanciach sa neveľmi píše o tom, ako cirkev ovplyvňovala myslenie ľudí v stredoveku a už vôbec nie o tom, čo napáchala. V tejto knihe máme jedinečnú možnosť vidieť, ako sa správal a konal klérus. Môj príbeh sa začína v roku 1139 a je to práve apríl tohto roku, ktorý sa nezmazateľne zapísal do dejín katolíckej cirkvi.“

Opýtala som sa Evky: Prečo čítaš? Máš aj nejaký odkaz pre tých, ktorí nečítajú?
Slovo je našou neoddeliteľnou súčasťou... Písané i čítané slovo je vo mne hlboko zakorenené. Deň bez knihy sa mi ani neráta. Milujem oddych pri dobrej knihe, bažím po informáciách, ktoré tiež nachádzam v knihách. Som šťastná, že obe moje deti (4 r. a 20 mes.) milujú knihy a čítajú si z nich.
A čo by som poradila všetkým, ktorí nečítajú? Len jediné: Čítajte - veľa a často, veď pohrúžiť sa do príbehu a nechať sa ním uniesť je také úžasné. J

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára