8. 2. 2017

Michaela Galambošová - Dve ženy

Milovať znamená rešpektovať slobodnú vôľu ostatných

Kategória: Antihystamiká/Antiemetiká

Účinné látky: Objavíte stratenú záľubu v pečení. Prejaví sa aj vaša kreativita a prirodzenosť. Prehodnotíte vlastné vzťahy.

Dávkovanie: Hlavne bez svedkov. Svokre neotvárajte a manželovi povedzte, že ste chorá. Užite v posteli, najlepšie za jeden večer. Počet tabliet-224.

Vedľajšie účinky: Averzia na pletené svetre. Nepochopenie u svokry.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Prečo je niekedy vzťah medzi svokrou a nevestou taký napätý? Veď obidve predsa milujú jedného muža – ibaže každá tak trochu inak. Jedna z pozície matky, ktorá chce pre svojho syna iba to najlepšie, a tá druhá zase z pozície manželky, ktorá si svokrinu materinskú lásku často nesprávne vysvetľuje.

Dve ženy. Svokra a budúca nevesta. Tereza a Monika. Dva rozdielne protiklady, ktoré spája len láska ku Karolovi. On telocvikár s láskou k histórii, ona žena za ktorou sa otočí každý muž. A predsa, aj týchto dvoch odlišných ľudí spojila láska. Čo však spája láska, rozdeľuje svokra. Karolova matka má úplne iné predstavy o svojej budúcej neveste. Keďže Monika sa nevie zmieriť s opičou lásky matky k synovi a má iné predstavy o živote, vracia svokre každý úder. Vojna medzi ženami sa len prehlbuje. Bude mať táto vojna víťaza? Pre ktorú ženu sa nakoniec rozhodne Karol?

O pol dvanástej som si ľahla do postele a pokúšala sa zaspať. Vtom som počula štrnganie kľúčov vo dverách. Konečne prišiel. A neprišiel sám. Prišla aj jeho mamička. Okamžite som si dala na seba župan a išla ich privítať. Netušila som, či mám plakať alebo sa usmievať. Čo tu, preboha, robí o takomto čase? V byte sme nemohli mať väčší bordel. Aj to je moja vina. Veď som žena a som budúca nevesta. Pomaly som išla do predsiene, pripravená na všetko.

Dve ženy sú tretím počinom slovenskej autorky Michaely Galambošovej. Autorka sa na stránkach svojej knihy snaží  čitateľom priblížiť komplikovaný vzťahový trojuholník, v ktorom však nenájdete víťaza, len obete lásky.
Michaela Galambošová si za hlavné postavy zvolila dve ženské hrdinky, ktoré sú zároveň aj rozprávačkami príbehu. Opustená a zatrpknutá matka súperi s osamelou podnikateľkou. Súčasné rozprávanie sa prelína so spomienkami Terezy a Moniky na ich neľahkú minulosť. Tereza, Karolova matka sa vracia na začiatok a postupne rekapituluje svoj predošlý život, ktorý jej v značnej miere strpčoval manžel a svokra. Monika si spočiatku necháva svoje neľahké detstvo len pre seba. Tu ponúka autorka priestor na množstvo dohadov. Ambiciózna podnikateľka opisuje svoj naoko dokonalý život pred zoznámením sa s Karolom. Obe ženské postavy dostali veľký priestor pre svoje myšlienky. Autorkin svojský humor a jemnú iróniu postrehnete hneď v úvode. Dominantou príbehu sú obšírnejšie opisy, avšak Michaela Galambošová vás vtiahne do príbehu svojím štýlom písania, ktorý okamžite zaujme. Autorka si zvolila tému, ktorá bola pretriasaná už niekoľkokrát, no dokázala sa do príbehu ponoriť hlboko a len znova potvrdila, že má neuveriteľnú schopnosť pre detaily.

Budem musieť niečo urobiť. Hocičo, aby som tú mrchu dostala z Karolkovho života. Vyhodila som ju z domu, aj som jej hneď povedala, čo si o nej myslím. Čo je pravda, nie je hriech. Že Karolko si zaslúži onakvejšie dievča, ktoré sa bude vedieť oňho postarať, navariť, oprať. Nie čakať v posteli, kým jej napadajú do úst pečené holuby. A Karol? Opäť sa nezachoval ako môj syn. Keď som tú špinu z vlastnej chyže vyhadzovala, zbalil sa aj on.

Dialógov je v románe pomenej, no aj napriek tomu sa kniha číta rýchlo a s ľahkosťou. Dve ženy je trpko-smutný príbeh, ktorý však srší humorom, no ponúka priestor aj na zamyslenie. Dejová línia je jednoduchá, no má neuveriteľne rýchly spád. V texte nenájdete žiadne zúfalé či zmätené ticho. Dynamika neklesá aj napriek tomu, že  Michaela Galambošová sa viac zamerala na frekventované opisy činností postáv, ktoré sa prelínajú s pocitmi. Autorka sa nebála vstúpiť do najtajnejších zákutí ľudskej duše, z ktorej vydolovala negatívne povahové vlastnosti. Galambošová dokáže udržať pozornosť a zvedavosť čitateľa až do samotného záveru.

Michaela Galambošová vie zahrať zaujímavé predstavenie a stačia jej na to postavy na jednej ruke, ktoré sa dokážu svojich úloh zhostiť znamenite. Svoje úlohy vedia predstaviť čitateľom naozaj reálnym spôsobom. Autorka výborne zvládla vývoj a charakteristiku postáv. Uvažovanie a zmýšľanie jednoduchej dedinskej ženy je v kontraste s energiou, elánom a novými nápadmi mladej nevesty. Obe tieto ženy nespája len láska k jednému mužovi, ale pozornejší čitateľ objaví aj spoločné črty.

Okrem romantiky tu nájdete aj dynamické texty, jemné napätie, nečakané zvraty, ale aj vnútorne rozhovory s vlastným ja, smútok či neľahké životné osudy hrdinov. Dve ženy odporúčam predovšetkým ženskému publiku. Veď, kto by nepoznal vtipy o svokrách, ktorých je neúrekom. Tento román však nie je vtip, ale odzrkadľuje skutočné pomery spoločnosti.  Príbeh osloví aj staršiu generáciu žien, ktoré si mnohé situácie možno prežili. Dve ženy predstavujú nenáročné čítanie, ktoré má čo čitateľovi ponúknuť. Jednoduchá slovná zásoba, vetné skladby či štylistika zodpovedajú oddychovému žánru.

Za recenzný výtlačok ďakujem samotnej autorke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára