6. 8. 2016

Dana Hlavatá - Bájky pre malých i veľkých

Predstavujem Vám už tretie pokračovanie pôvodných slovenských bájok z pera autorky Dany Hlavatej - Bájky pre malých i veľkých. Na Bájky sa môžete tešiť už posledný augustový deň.
Zröntgenujte príbehy o zvieratkách, ktoré zosobňujú správanie ľudí. Sú plné humorných situácií, ktoré si však zachovávajú to, čo robí bájky bájkami. Nenásilnou formou poučujú a radia nám, ako sa stať lepšími, ako sa správať k iným, ale aj k sebe tak, aby sme sa za seba nemuseli hanbiť.

Bájky obsahujú 40 príbehov z ríše zvierat. Sú písané ľahkým perom, nechýba im humor a pointa. Bájky sú krásne ilustrované českou výtvarníčkou Barborou Frankovou.

Úryvok:

 Nové šaty muchy mäsiarky

Húsenica si otvorila krajčírsku dielňu. Prvá sa o nej dozvedela mucha mäsiarka. Nelenila, letela ta, div si krídla nepolámala.
- Som tu prvá! – bzučala už z diaľky, - Ušiješ mi šaty aké si rozkážem!
Húsenica pokrčila telíčkom.
- Nedbám. Budem sa snažiť, - povedala húsenica.
- Chcem kabátik, aký má lienka! A uši mi ho okamžite! – prikázala mäsiarka a krídlami výhražne brnkla húsenici po štetinkách. 
Húsenica sa pustila do strihania a šitia červeného kabátika s čiernymi bodkami. Mucha nedočkavo poletovala nad krajčírskou dielňou. Keď bola húsenica s prácou hotová, mucha k nej doletela. 
- Daj sem môj kabátik! - zabzučala mäsiarka a schmatla ho. Obliekla si ho. Keď chcela vzlietnuť bez platenia, húsenica jej pristúpila nôžku.
- A platiť kto bude?
- Zaplatím! Vyrovnáme sa neskôr, - sľubovala mucha a kým sa húsenica spamätala, už jej nebolo.
Neskôr v reči mäsiarky však znamenalo nikdy. Mucha ponosila červený kabátik, až ho celkom dotrhala. 
- Nezaplatila si, čo si mala, - húsenica sa celá zadychčaná doplazila k muche. Tá hodila obnosený kabátik na zem.
- Reklamujem ho! Celý je dotrhaný, - zabzučala mucha, - ohovorím ťa všade a každému, ak mi zadarmo neušiješ nový kabátik. A taký, aby ma žiadny vták, keď si ho oblečiem, nezožral!
Húsenica sa napajedila, ale nič neodpovedala. Žltooranžový kabátik s desiatimi čiernymi pásikmi muche ušila. Keď si nevďačná mucha poň prišla, húsenica vďaku ani nečakala. Mucha si obliekla nový kabátik, aké nosia pásavky zemiakové a zatlieskala ručičkami.
- Všetky vtáky prekabátim. Pásavka zemiaková žiadnemu nechutí, - zabzučala mäsiarka od radosti a odletela na pole. Keď zbadala bažanta, nevyhla sa mu. Keby vedela, že bažant, aj keď je vták, si rád pochutí na chrobákovi s pásikavým kabátikom, uletí opačným smerom. Ale to už mucha mäsiarka nestihla.
Knihu si môžete kúpiť TU.

Nezostávajme nikomu nič dlžní. A už vôbec nezabúdajme na čarovné slovíčko ďakujem.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára