12. 2. 2017

Dana Hlavatá - Obžalovaná, seďte!

Najlepší priateľ alebo vrah?

Kategória: Vitamíny/Diuretiká

Účinné látky: Odbúrava stres. Potláča zlobu. Pomáha utriediť si myšlienky.

Dávkovanie: 30-50 strán, môžete užívať kdekoľvek. V autobuse, doma, ale i v práci. Tu pozor na šéfa.J Počet tabliet-255.

Vedľajšie účinky: Averzia na televízne seriály. Únik moču spôsobený smiechom.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu  TU kúpite:  Niekedy sa musíme sklamať v ľuďoch, aby sa nám otvorili oči. Len vtedy zistíme, ktorí priatelia za niečo stoja a ktorí to len hrali.

Po neúspešných pokusoch preraziť v literárnom svete sa Zita Zmetáková zamestná ako redaktorka v televízii. Celý život snívala, že z nej bude slávna spisovateľka, a tak post v televízii aspoň čiastočne splnil jej sny. Rozvedená, bezdetná štyridsiatnička s podrezaným jazykom sa však nevzdáva a teší sa aj z malých úspechov na literárnom poli. V televízii panujú napäté a zvláštne vzťahy. Atmosféra na pracovisku zhustne, keď sa všetci zamestnanci dozvedia, že ich nadriadeného niekto zavraždil. Polícia prípad vyšetruje, no nemá žiadneho podozrivého. Keď výsluchy na pracovisku ustanú a život v televízii sa vracia do starých koľají, stane sa ďalší smrteľný úraz. Situácia sa vyostruje, zamestnanci sa upodozrievajú navzájom a polícia stále nemá relevantné stanovisko. Dve obete však vrahovi nestačia, a tak nastala nová chvíľa pre neznámeho vraha.

Netušila som ani v časoch, keď moje dievčenské meno bolo Zmetáková a chalani sa ma pýtali, či som zmeták s krátkou alebo dlhou rúčkou, že ľudí, ktorých budem iritovať svojím správaním, postojom a povahou, bude na mraky. Zodvihla som hlavu k oblohe a v duchu zaplesala, keď sa spustil lejak ako z krhly. Všetci bežali ako o dušu spasenú. Nechápala som to. Vari sú z cukru? Roztopia sa?

Dana Hlavatá nie je na Slovensku neznámy pojem. Na svojom konte má nespočetne množstvo kníh či už pre dospelých alebo detských čitateľov. Obžalovaná, seďte je jej zatiaľ posledná kniha, ktorú autorka uviedla na vianočný trh.

Rozprávačkou príbehu je atypická hlavná hrdinka, ktorej Dana Hlavatá venovala do vienka reálne charakterové črty. Autorka vie, ako má čitateľa zaujať. Celý príbeh je písaný s ľahkosťou a neskutočnou profesionalitou. Celým textom sa tiahne jemná irónia a nadhľad. Dana Hlavatá zavedie čitateľa do atraktívneho televízneho prostredia. Kniha je svojím rozsahom obsiahlejšia a prevládajú v nej obšírnejšie opisy. Opisné časti sú viac zamerané na frekventované opisy činností postáv, ktoré sú odľahčené nevtieravým humorom.

Príbeh naberá rýchlejší spád v deji a stupňuje sa aj dynamika vo chvíli, keď jedna z vedľajších postáv príde o život. Autorka zavádza od prvého momentu a záhadnú vraždu nerozpitváva. Týmto faktom necháva čitateľa v nevedomosti  a na pochybách. 

Dana Hlavatá vytvára priestor pre množstvo dohadov a špekulácií. V tomto zlomovom bod čitateľ nedokáže odhadnúť ďalší smer v deji. Nepredvídateľnosť diania poháňa čitateľa vpred. Avšak skúsenejší čitateľ s dobrou fantáziou postrehne, že vrah sa prezradil v určitých momentoch sám. Autorka má talent na precíznu dokonalosť a nezabúda udržiavať čitateľa v neustálom napätí. To len podčiarkuje Hlavatej šikovnosť, ako dokáže odpútať čitateľa od konkrétnej skutočnosti a podsúva mu klamlivé informácie, ktoré vedú k neurčitej stope. Čerešničkou príbehu je dokonale vykreslenie televízneho sveta, v ktorom majú všetky postavy svoje posty výborne zvládnuté. Román disponuje väčším množstvom postáv, ktoré majú presne vytýčené smerovanie v deji.

Kým som nabrala silu, aby som si zavolala taxík, potrebovala som pár minút. Aj čas na to, aby som si poplakala. Sedela som v kuchyni a ešte hodnú chvíľu zízala do stropu, mala som tupý pohľad upretý ktoviekam, keď mi hlavou preblesla myšlienka – a čo ak to robí Teodor... a z toľkého vraždenia mu preplo? Alebo mu hrabe, a preto vraždí? Výčitky svedomia ho dotlačili až na strechu televízie a z nej chcel skočiť?

Vedľajšie postavy sa točia okolo hlavnej hrdinky a svojím konaním vo väčšej miere ovplyvňujú jej život i celkové dianie v deji. Kvitujem autorkinu naturálnosť, dravosť a veľkú dávku bezprostredného humoru. Text je obohatený o množstvo intríg, medziľudské vzťahy a dramatické situácie, ktoré prebíja nenávisť a zloba všetkých zúčastnených.

Obžalovaná, seďte je humorný príbeh s kriminálnou zápletkou, ktorá osloví ženské, ale aj mužské publikum. Oddychová literatúra, ktorá svojím obsahom nezaťažuje čitateľa, ale prenesie ho do iného sveta, ktorý nepozná. Odporúčam pre všetkých čitateľov, ktorí milujú nevšedný humor, trápne situácie, kriminálne pozadie a ľahkosť života.

Za recenzný výtlačok ďakujem samotnej autorke.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára