23. 4. 2019

Andreas Gruber - Čas smrti


Nenávisť, ktorá zabíja

Kategória: Antitusiká/Nootropiká

Účinné látky: Prudko návykový liek. Účinná pri nudných snoch. Pomáha pri chudnutí. Pôsobí proti nenávisti.

Dávkovanie: Ak sa chcete dobre vyspať, liek neužívajte. Počet tabliet – 384.

Vedľajšie účinky: Odkrýva neveru. Averzia na rastliny. Nabáda ku krádeži kníh. Zvyšuje krvný tlak.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Svet je čudné miesto mnohých protikladov, ktoré sa nedajú len tak ľahko pochopiť.

„Ak v priebehu štyridsiatich ôsmich hodín zistíte, prečo som uniesol túto ženu, ostane nažive. Ak nie, umrie.“ Podobným odkazom začína sériový vrah každú svoju perverznú hru. Jednu obeť nechá vyhladovať, inú utopí v atramente, ďalšiu zaživa zabetónuje. Mníchovská kriminálna komisárka Sabine Nemezová bezradne pátra po vysvetleniach a motíve otrasných zločinov. Až po boku svojrázneho holandského kolegu zistí, že vrahovi slúži ako predloha stará rozprávková knižka pre deti. Spolu sledujú stopy vraha až do Viedne, kde sa práve páchateľ zahráva s psychoterapeutkou Helen Bergerovou. Tentoraz si nevybral ľahkú korisť. Helen obráti celú hru proti nemu, no tesne pred odhalením jeho identity zabijak zmizne bez stopy.

Chlapík odrazu otvoril ústa. Hlas mal skreslený, akoby mu čosi poškodilo hrtan alebo priedušnicu. „Vpichol som ti anestetikum...“ Ani netušíš, čo s tebou spravím, len čo sa hoci na chvíľku otočíš chrbtom, kamoš. Vybral si si nesprávnu obeť! „... a liek na uvoľnenie svalov.“ Nepridal nijaké vysvetlenie. Ani nebolo treba. Podľa oblečenia mu bolo jasné, že Carmen je sestrička.

Debutový krimi triler Čas smrti  od rakúskeho spisovateľa Andreasa Grubera vás zaujme hneď v úvode. Autor vie, ako má na čitateľa zapôsobiť a už na prvých stranách dokáže upriamiť vašu pozornosť na nebezpečné napätú situáciu. Gruber tak nič nenecháva na náhodu a u čitateľa vyvoláva obrovskú vlnu zvedavosti. Publikum prichádza do kontaktu s vyšinutým a nebezpečným vrahom, ktorý sa neštíti ničoho a svoje obete trýzni neštandardným spôsobom. Rovnako spoznáva aj kriminálnu komisárku Sabine, ktorej vrah zavraždil matku a hlavným podozrivým sa stáva jej otec. Čitateľa zaujme aj svojrázny a empatický policajný profilovač, ktorý pri svojej práci využíva netradičné postupy vyšetrovania.

Aj keď v príbehu vystupuje množstvo postáv, autor každej jednej venoval osobitý charakteristický opis, čím sú ľahko rozpoznateľné. Gruber píše živo, pútavo a s veľkou dynamikou, čo ocení každý čitateľ. Román sa číta plynulo, nemá žiadne hluché miesta, krátke kapitoly a množstvo svižných dialógov sú veľkým plusom knihy. Čistý, jednoduchý štýl písania bez zbytočných opisov, stúpajúce napätie a počiatočný strach vás priklincuje k sedačke.


Dej sa postupne zamotáva, hrdinovia odkrývajú svoje tajomstvá, no Gruber zahmlieva dôležité fakty. Publikum je na pochybách, absolútne netuší, kto stojí za ohavnými vraždami. Príbeh sa hýbe stále dopredu, no pokrok vo vyšetrovaní a dolapenie vraha je v nedohľadne. Do popredia sa derie otázka prečo a čo tým šialený vrah sleduje? Väčšia akčnosť nastupuje vo chvíli, keď sa vrah spojí s ďalšou svojou obeťou, psychoterapeutkou Helen, ktorej oznámi, že má len 48 hodín na to, aby zistila koho uniesol a prečo. Ak nie, unesená osoba zomrie. Rovnaký scenár použil aj v prípade Sabininej matky a otca. Vrah je však veľmi inteligentný a rafinovaný a nie je jasné podľa akého kľúča si svoje obete vyberá, pretože všetky vraždy sú špecifické a má jedinečnú schopnosť získať kontrolu nad obeťami. Jednu obeť roztrhali psy, druhá zhorela v plechovej vani, tretia sa utopila v atramente.

„Vieš...“ Spravil ďalší krok k nej a sklonil hlavu. Svetlo baterky zasvietilo na zem. „Obe tieto hadičky zabraňujú spätnému vzdutiu. Každý druhý deň ti prinesiem nejaké jedlo a čosi na pitie.“ Srdce jej na sekundu prestalo biť. Chcela pohnúť hlavu, no nešlo to. Kútikom oka zbadala, ako strčil do kovového vedra koniec plastovej hadice, ktorú držal medzi prstami. „Jednej bolesti ťa však zbaviť nemôžem.“

Gruber kladie dôraz nielen na kriminálnu zápletku, ale aj na vzťahy medzi jednotlivými postavami. Píše tak presvedčivo, že sa čitateľovi dostáva hneď pod kožu, využíva pestrosť postáv a nezanedbáva ani mrazivú atmosféru, ktorá vám naháňa strach. Publikum pomaly spoznáva súvislosti, Sabine sa zahryzne do prípadu spolu so Sneijderom. Skúsená komisárka odhalí, že vrahovi slúži na zabíjanie ako predloha stará rozprávková knižka pre deti.  V závere je čitateľ hnaný zvedavosťou a napätie sa dá každou stranou krájať. Dynamika sa zvyšuje, strach sa prehlbuje, dusivá atmosféra hustne, čas sa kráti, zvrátenosť vraha naberá na intenzite a dobré premyslená hra sa mení na pomstu.

Čas smrti zaujme každého milovníka dobrej kriminálky, ktorý okrem pátrania po vrahovi hľadá aj súvislosti, nebojí sa zvrátenosti a potrebuje nahliadnuť aj do jeho myslenia. Poteší aj občasného čitateľa, ktorý vyhľadáva nebezpečenstvo, napätie, premyslenú zápletku a ľahko čitateľný román s veľkou dynamikou bez nudy.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára