5. 11. 2016

Netradičné očné kvapky s Evou Avou Šrankovou

Eva Ava Šranková je slovenská spisovateľka, ktorá sa vo svojej tvorbe zameriava na históriu, v ktorej popredí prevláda láska. Autorka nenásilne odhaľuje staré hriechy minulosti, odkrýva krásu obalenú špinou, mocou a krutosťou. Už onedlho sa jej verní čitatelia, ale aj všetci tí, ktorí nepoznajú autorkine diela môžu tešiť na jej piaty román, ktorý nesie príznačný názov Anna Šarišská amazonka.

Podľa horoskopu sa strelci vyznačujú štedrosťou, statočnosťou a  čestnosťou. Prekypujú šarmom, vtipom a duchaplnosťou. Sú pyšní na svoju rodinu a priateľov. Majú radi slobodu, dobrodružstvo a sú odvážni. Strelci sa sťažujú na bolesti sedacieho svalu a nôh, pociťujú bolesti stehien a bedrového kĺbu. Teraz zistíte, či je to všetko pravda s Evou Avou Šrankovou.

Už onedlho svetlo sveta uzrie Váš piaty román Anna Šarišská amazonka. Je tento román v niečom odlišný od vašich predchádzajúcich románov alebo sa držíte svojej predpísanej línie?
 Nie, je úplne odlišný. Okrem toho, že po prvý raz sa hlavnou hrdinkou môjho príbehu stáva skutočná historická postava, úvod a záver príbehu píšem v prvej osobe, zvyšný dej v tretej. Hlavná hrdinka Anna Toryská spomína na život, ktorý prežila. Či bol dobrý a či zlý, ponechám na úsudku čitateľa.  

V románe sa opierate o pravdivé historické fakty. Čo Vás núti písať o našej histórii?
 Moje romány sú známe vďaka historickému faktu. Ponúkam ho tým, ktorí dejiny milujú, chcú vedieť, ako to „vtedy“ NAOZAJ bolo. Postavy v mojich knihách sú skutočné i vyfabulované, žijú svoje životy v prostredí, ktoré mi je blízke. Anna Šarišská amazonka je môj síce piaty román, ale prvý román popisujúci NAŠU históriu. Trvalo mi dlho, kým som sa odhodlala „vrátiť sa domov“, ale podstatné je, že som sa vrátila a zatiaľ doma zostávam.    

Vaše knihy sú výsledkom akútneho stavu: dostanete nápad a idete na to, alebo chronického: dlho zbierate informácie, robíte si poznámky, študujete dostupné materiály a až potom sa vrhnete na písanie?
 Môj stav je akútno-chronický. Všetko robím tzv. „za pochodu“, ale nesmierne dôkladne. Inak to u mňa ani nejde. Pokiaľ práve píšem reál, držím sa historického faktu. 

Strelci sú vraj sympatickí a optimisticky naladení, ale akoby ste nikdy neboli tu prítomní. Je to aj Váš prípad? Ste tak zanietená do písania, že máte neustále hlavu v oblakoch?
 Stávalo sa. Boli časy, keď som lietala v oblakoch, teraz ma pri zemi držia deti, čas na lietanie mám len v noci.


V horoskope sa píše, že strelci objavujú tajomstvá života v čítaní. Popri dvoch malých deťoch, rodine a písaniu, ostane vám nejaký čas aj na čítanie, či ste len taký príležitostný čitateľ?
 Nijaký príležitostný čitateľ, to mi verte. Deň, keď neotvorím knihu, sa mi ani neráta. Čítam každý deň, keď len zopár strán, ale čítam.

Aké knihy píšete? Také, čo zrýchľujú srdcovú frekvenciu, zvlhčujú oči alebo čitatelia pociťujú pri vašich knihách napätie a strach?
 Myslím, že všetky atribúty tu už boli vymenované, doplním ešte, že tí, ktorí majú radi historický reál, si tiež prídu na svoje.

Aké symptómy sa u vás prejavujú pri písaní?
 Napätie a nervozita sú mi také vlastné, keď práve nejde všetko tak ako má, alebo, ako chcem. A potom je tu závislosť: na písmenkách. Keď dlhší čas nepíšem, hoc aj len niekoľko slov, necítim sebauspokojenie a vôbec, necítim sa práve fajn. 

Čo bolo dôvodom, že ste sa vybrali na dráhu spisovateľa?
 Som presvedčená, že to bol osud. Nič viac a nič menej.

 Prežívate osudy svojich hrdinov alebo máte od nich odstup?
 Dobrý autor musí svojou postavou žiť, aby mu čitateľ uveril. Musí sa stať súčasťou každej jednej duše, ktorú vytvoril, aby ju vykreslil hodnoverne. Inak to proste nejde.

Plánujete sa aj naďalej venovať písaniu historicko-ľúbostných príbehov  alebo by ste si trúfli aj na iný žáner?
 Ja som taká verná duša. To, čo si ma raz podmaní, žije vo mne neustále, takže nie, nijaký iný žáner! Pokojne ho prenechám iným.

Doprajete si po napísaní knihy zaslúžený relax?
 Ja relaxujem aj pri písaní. Nepíšem denne a pred vydaním novej knihy už vôbec nie, už niet toľko času, takže písanie, keď, pravda, všetko ide tak, ako má, si užívam. A potom čítam. Píšem a čítam, alebo čítam a píšem, to je môj relax.

Máte pár dní pred vydaním novinky Anna Šarišská amazonka. Máte nejaké obavy, pociťujete nervozitu, prípadne vás prenasledujú aj iné neduhy?
 Z vydania mojej novinky pociťujem veľkú radosť, veď moji čitateli sa konečne dočkajú, takže nie, nijaké obavy, nervozita či iné neduhy. Šťastie, to je to, čo v týchto dňoch prežívam a pevne verím, že očakávaný román bude mať čo najpriaznivejšie ohlasy.

Môžu podľa Vás knihy liečiť?
 Pravdaže, a ako! Liečia dušu. Pri čítaní sa naše ubolené JA môže utiekať do krajiny fantázie a je mu tam veľmi, veľmi fajn.

Na to, aby bol spisovateľ úspešný, nestačí len talent. Čo je podľa Vás ešte dôležité, aby bol autor uznávaný?
 Nadanie nie je dané každému do vienka a nie vždy ide ruka v ruke s úspechom. Tu trochu odbočím: Čo je úspech? Čítanosť? Spokojnosť samého so sebou, že napísal čosi, čo čitateľovi malo čo ponúknuť a on to aj vedel náležite oceniť? Predajnosť? Ak považujeme za úspech vysokú predajnosť toho ktorého diela-autora, je potrebný kus šťastia. Pokiaľ ho autor nemá, nie je veľká pravdepodobnosť, že jeho dielo dosiahne niekoľkotisícovú predajnosť. Som presvedčená, že pre všetko, čoho sa hoc z nás dotne, je potrebný nemalý kus šťastia.

Je niečo, čo Vám na sebe najviac prekáža?
 Občas prekážam sama sebe.

Ako na Vás pôsobí kritika? Utlmujúco alebo povzbudzujúco?
 Každá kritika je hodná zamyslenia. Je priam nutné popremýšľať nad tým, čo kritika viedlo k vyjadreniu negatívneho hodnotenia. Je možné, že v jeho slovách je kus pravdy, avšak možné je aj to, že jeho zámer bol iný. Úmysel škodiť je totiž pre niekoho vlastný.

Máte nejakú fóbiu?
 Ale áno, a veľkú! Mám ohromný strach z hmyzu. Chrobáky a pavúky; pohľad na ne ma fascinuje, dokonca mi ani nie sú odporné, ale ten des, ktorý prežívam, ak mi vlezú do bytu, či sa ku mne čo len priblížia, by som nepriala zažiť nikomu. 


Ďakujem za rozhovor. Prajem veľa tvorivej inšpirácie a ďalších úspechov.

Ďakujem krásne, tiež prajem veľa úspechov a vysokú čítanosť.


A čo dodať na záver? Vyhýbajte sa nervovému napätiu.:)



Rozhovor zostavila: Simona Rošková

Foto poskytla: Eva Ava Šranková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára