16. 10. 2016

Jorn Lier Horst - Až na samé dno

Keď minulosť vyplaví na svetlo aj tie najzvrátenejšie činy

Kategória: Antitusiká/Nootropiká

Účinné látky: Výrazne prispieva k prenosu nervového vzruchu. Dôležitý pre správnu a účinnú tvorbu názorov.

Dávkovanie: Najlepšie v pohodlí domova, vyhýbajte sa vode.:) Užiť na jeden hlt, zapiť obľúbeným nápojom. Počet tabliet- 250.

Vedľajšie účinky: Averzia na tenisky. Schovávanie starých novinových výtlačkov o viacnásobných vrahoch.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Bez ohľadu na to, aké zhody okolností nastanú v živote – ide vždy o to, ako sa človek rozhodne. Hoci všetko, čo sa deje, s niečím súvisí, ľudia majú slobodnú vôľu a schopnosť ovplyvňovať svoj život i životy druhých.

V krátkom časovom slede more vyplaví na breh  po sebe dve odseknuté nohy v teniskách. Prípadu sa ujíma policajný vyšetrovateľ William Wisting, pre ktorého je nález veľkou záhadou, lebo nájdené topánky nepatria s určitosťou jednej osobe. Sú totižto obe ľavé. Vyšetrovanie sa ešte len začína, keď sa na inom mieste objaví  nová teniska. Pribúda počet starších nezvestných obyvateľov, no Wisting neverí na náhody, ktorých je až príliš, pokiaľ sa nezjaví aj štvrtá ľavá topánka. Celý tím pracuje s niekoľkými teóriami, no preniknúť hlbšie do prípadu je viac ako len zložité a záhadné. Boli účastníci tragédie nejako prepojení? A ako do vražedného plánu zapadajú odseknuté nohy?

Wisting vzal do ruky fixku a nakreslil ďalší do zátoky pri južnom násype starého opevnenia, pri lodenici v starom Staverne. Nils Hammer sa mu pozeral cez plece. „Zase je to ľavá noha?“ spýtal sa neveriacky. Wisting pritakal. Vytiahol z obálky kôpku fotiek a rozložil ich po stole. Na všetkých bol ten istý motív. Modrá teniska zo syntetickej látky. S vystuženými okrajmi a vyšitým menom výrobcu: Scarpa Marco. Po oboch stranách topánky sa tiahli červené pásiky, ktoré v morskej vode vybledli.

Až na samé dno je ďalší z prípadov inšpektora Wistinga z pera úspešného nórskeho spisovateľa Jorna Liera Horsta.

Až na samé dno predstavuje strhujúci, mrazivý a tajomný príbeh, v ktorom majú prvenstvo nesúvisiace prípady, logické vysvetlenia, racionálne myslenie a nerozlúštiteľné tajomstvá nezvestných. Všetky tieto fakty sú veľmi príznačné pre Horsta, ktorý opäť dokázal svojím jednoduchým, no napínavým štýlom zaujať čitateľa. Až na samé dno je veľmi inteligentne a precízne vykreslený príbeh, v ktorom jadro znova predstavuje inšpektor Wisting, ktorý už od samého začiatku rieši záhadný prípad. Milovníci severských kriminálok si určite prídu na svoje. Príbeh od začiatku sľubuje napínavé  čítanie. Román má všetky aspekty, ktoré apelujú na kvalitnú kriminálku.

Napätie a dusná atmosféra je citeľná od začiatku deja. Jorn Lier Horst však informácie dávkuje postupne, premyslene a s rozvahou. Ponúka tak čitateľom priestor na množstvo dohadov a špekulácií. Dokáže poriadne zavádzať a manipulovať s predstavivosťou čitateľa, a týmto faktom  vie dávku napätia udržiavať až do samotného záveru. Aj napriek obšírnejším opisom má gradácia a napätie v deji veľké zastúpenie. Vďaka výrazným a až reálne mrazivým opisom  sa ocitnete priamo  v centre diania. Jorn Lier Horst aj tentoraz predviedol svoj nezameniteľný rozprávačský talent.  Autor ponúka dokonalý pohľad na priebeh a vyšetrovanie policajného tímu. Postupy hlavnej postavy sú realisticky vykreslené, ako aj samotná fabula, ktorá je ničím neprikrášlená, a tak isto vykazuje prvky autenticity.


Line otvorila ústa, že čosi povie. Náhle si uvedomila, že Ken Ronny Hauge je na míle vzdialený od jej predstavy o ňom. Ochromila ju hrôza. Zovrela jej hruď, náhle sa jej ťažko dýchalo. Otec stál bezradne pred stodolou a potom sa neistým krokom vydal cez dvor. Line konala inštinktívne. Schmatla fotoaparát, ktorý mala navrchu v taške, zodvihla ho a celou silou ním tresla Kena Ronnyho Haugeho po hlave. Objektív padol na stôl. Ken Ronny sa zapotácal. Line vstala zo stoličky a opäť ho udrela. Tentoraz ešte silnejšie. Cítila, ako jej prístroj v rukách praskol.

 Až na samé dno v sebe ukrýva väčšie množstvo postáv, ktoré sú vyprofilované k spokojnosti čitateľa. Autor dokáže rafinovaným spôsobom ešte aj zo zápornej postavy vytiahnuť kúsok dobra a prezieravo podať informácie čitateľovi tak, aby ste tomu uverili.  Znova sa môžete tešiť na výborné herecké obsadenie, a tak ako aj v predchádzajúcich románoch, aj tu sa stretnete so starými postavami. Na pozadí vyšetrovania záhadných vrážd  sa odvíja aj život vyšetrovateľovej dcéry Line, ktorá je investigatívna novinárka a jej doménou je kriminalistika. Momentálne pracuje na reportáži o viacnásobných vrahoch a jej zistenia sa prelínajú s odhalením nezvestných z Wistingovho prípadu. 

Až na samé dno je príbeh so spleťou slepých uličiek a desivých situácií,  ktorým konkuruje nepriestrelná zápletka, nepredvídateľné zvraty, pestrá zmes charakterov, profesionálna zručnosť, a to všetko výborne dokresľuje nórske prostredie.

Až na samé dno odporúčam všetkým, ktorí majú radi hodnotné knihy, v ktorých dominuje autenticita, permanentné napätie a príbeh nedodržiava žiadnu predpísanú líniu s tradičným klišé. Román zapasuje mužom, i ženám, ktorí obľubujú severské kriminálky a majú radi potrebnú dávku záhadnosti a nepredvídateľnosti v deji.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára