5. 5. 2016

Rebecca Donovan - Na konci s dychom

Keď láska svojou silou porazí bolesť v náručí nenávisti

Kategória: Antitusiká/Sedatíva

Účinné látky: Nabádajú k odpusteniu. Liečia zlomené srdce.

Dávkovanie: Viackrát denne v primeraných dávkach, najlepšie v posteli s dobrým drinkom. Počet tabliet-352.

Vedľajšie účinky: Občasná rebélia, depresie a ignorovanie okolia.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Tak a je to tu! Všetci priaznivci tejto úspešnej trilógie Dych sa dočkali záverečnej časti, ktorú nemôžete prehliadnuť v našich kníhkupectvách pod názvom Na konci s dychom.

Láska je jednoduchá. Stačí sa pozrieť do očí milovanej osoby a hneď to viete. Vedela to aj Emma Thomasová, ale kým dospela k tomuto presvedčeniu, vo svojom živote zažila priveľa pádov a strát. Straty ju donútili byť silnou a láska ju podporovala, keď bola slabá. Áno, poslednýkrát sa stretávame s hlavnou hrdinkou úspešnej a dlho očakávanej záverečnej trilógie Dych.

V závere druhej série Sotva dýcham sme sa s Emmou rozlúčili. Po šokujúcom a smutnom doslova úteku od Evana sa mladá študentka už vysokej školy ocitá na univerzite v Kalifornii. Postupne sa zo zodpovednej a utiahnutej žiačky stáva, aj keď nedobrovoľne, stála návštevníčka večierkov, ktorá svoju bolesť utápa v alkohole. Aby sa jej ľahšie zabúdalo na minulosť, vytvorila si imaginárny zoznam nových skúseností. Pri skúšaní nových dobrodružstiev jej statočne pomáha Cole, nový chlapec, ktorý sa snaží dostať Emily pod kožu.

„Fakt sa chceš hodiť do davu chrbtom?“ spýtala sa Serena, jej tmavé oči ma sledovali. Pozrela som nabok. „Hej.“ Pri pomyslení na to mi poskočilo srdce a na chvíľu som necítila tú bolesť. Musela som to spraviť, aby som niečo cítila, hocičo iné.“

Je rebélia v Emminom správaní len nemý výkrik o pomoc, ktorou maskuje bolesť vo vnútri svojej duše? Chce svojím konaním niečo dokázať, či len zabudnúť na svoju temnú minulosť, ktorá sa pomaly derie na povrch? Osud to znova vyriešil po svojom. Dôvod, pre ktorý sa opäť vracia na miesto, z ktorého utiekla, je krutý a bolestivý. Minulosť otvára svoju nemilosrdnú náruč a vťahuje do nej aj Evana. Je pripravená Emily pozrieť sa pravde do očí aj za cenu, že stratí to najcennejšie? Dovolia Emma a Evan nenávisti, aby zničila to, čo láska už dávno zasiala?

„Plakala som kvôli dievčaťu, ktorému zomrel otec a ktoré matku nikdy nemalo. Plakala som kvôli dievčaťu, ktoré len chcelo byť pochopené, ale nikdy nebolo. Plakala som kvôli dievčaťu, ktoré zažilo nesmiernu bolesť v náručí nenávisti. Plakala som kvôli dievčaťu, ktoré si zaslúžilo byť milované, ale nevedelo ako.“

 Strhujúca a bolestivá pravda za láskou a odpustením pokračuje. Rebecca Donovan opäť pripravila čitateľom poriadnu dávku napätia a postarala sa   mladým zaľúbencom o neľahký životný osud s množstvom prekážok. Ak by ste si mysleli, že Emma to bude mať v záverečnej časti ľahké, ste na omyle. Autorka pre ňu pripravila  poriadne strastiplnú cestu a množstvo prekvapivých zvratov za svojím šťastím. Áno, spoznala nových ľudí, ale aj stratila. Vykúpila sa z pekla, ale spadla do ničivých pazúrov nenávisti a sebatrýznenia. Citové prekvapenie jej pripravila aj vlastná matka.


Zo začiatku plynie dej nenútene a voľne. Žiadne dramatické vsuvky nečakajte. Tento fakt zaskočil aj mňa, lebo som očakávala strhujúci a dramaticky úvod. Dosť dlho mi trvalo, kým som sa prekusla cez prvú stovku strán. Potom som pochopila prečo je tomu tak. Autorka veľmi dobre vedela, čo robí, pretože nás pomaličky  vťahovala a pripravovala na dramatickú jazdu životom dvoch osamelých  duší, ktoré si hľadajú svoje vlastné ja. Zlom príbehu nastáva príchodom Emily do Weslynu, na miesto, kde sa to všetko začalo. Krivka dramatickosti prudko stúpa a dej je čím ďalej zaujímavejší, pútavejší a drsnejší. Rebecca Donovan citlivo a postupne odkrýva všetky temné tajomstvá tejto mladej ženy. Napätie striedajú oddychové pasáže, v krorých autorka dáva čitateľom priestor pre vlastnú fantáziu. S počtom prečítaných strán pribúdajú šokujúce odhalenia  a bolestivé priznania, ktoré čitateľa neraz zasiahnu nepripraveného.  Pravda, ktorá sa roky skrývala a teraz sa derie celou silou na povrch, vám vezme na chvíľu dych.  Opäť do deja pribudli nové postavy, ktoré dodali celému príbehu osviežujúcu šťavu. Spisovateľka pritvrdila a vôbec, že si nedávala servítku pred ústa. 

Dialógy okorenila štipľavými vulgarizmami. Oceňujem autorkino rozhodnutie, že Evan dostal mimoriadne veľký priestor na vyjadrenie svojich najvnútornejších pocitov prostredníctvom vnútorných monológov. Nad celým príbehom sa vznášalo Johnathanove tajomstvo. Škoda, že mu autorka nedala priestor na vyjadrenie a jeho postava komunikovala len prostredníctvom mobilu. Na konci s dychom je príbeh nie len o strhujúcej láske, odpustení a nájdení seba samého, ale aj o veľkom priateľstve, ktoré pretrváva aj napriek vonkajším okolnostiam.  V závere nám dokázala Rebecca Donovan ešte poriadne dvihnúť hladinu adrenalínu a pripravte sa i na dojemné zakončenie.

Posledné kúsky minulosti do seba perfektne zapadajú, zamotaný a bolestivý kruh spomienok sa konečne uzatvára. Prenesiete sa cez bolesť, smútok, vinu, hnev, odpustenie a, samozrejme, aj lásku. Pripravte sa na emocionálnu jazdu najrôznorodejších pocitov, ktorými je tento román vo veľkej miere obohatený.

Úprimný, dojemný, bolestivý a nemilosrdný, taký je román Na konci s dychom.


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára