26. 4. 2016

Miroslava Varáčková - Len to nikomu nepovedz

Stačí štipka ľudskosti , aby sme zabránili dramatickým následkom

Kategória: Nootropiká/Antitusiká

Účinné látky: Regeneruje srdcový sval. Chráni pred šikanovaním a zlou energiou. Podporuje vášeň k tancu.

Dávkovanie: 50-100 strán, najlepšie užiť naraz v kľude na príjemnom mieste. Počet tabliet-240.

Vedľajšie účinky: Spôsobuje nežiadúce potenie, zvieranie hrdla. Výrazne preniká do hlbších pórov kože. Napomáha strachu.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Život je naozaj ťažký a žijeme vo svete, v ktorom každý chce byť niekým iným, a keď nemáš správnu obranu, tak si vyradený.

Nálepka „iná“ ju sprevádza životom už dlho. Outsider, ktorý nikam nepatrí. Inakosť ju poznačila a nie je to len tiahnuca sa jazva po tvári. Eva vyrastá len so svojím starším bratom. Otec im zomrel a matka pracuje v zahraničí. Domov chodí málo, a tak sa súrodenci, ktorým bolo detstvo ukradnuté, starajú o seba najlepšie, ako vedia. Evin vnútorný svet je rozvrátený. Nedôveruje nikomu a neustále čelí útokom zo strany spolužiakov, ktorí ju medzi seba neprijali. Po dlhom čase si k sebe pustí spolužiačku Jane, čo má neskôr nedozerné následky. Keď do života sedemnásťročnej dievčiny vtrhne Timo, Evin dovtedy smutný život začína naberať na optimizme a veselších náladách. Lenže  zamilovanosť k Timovi jej situáciu v škole ešte viac zhoršuje. Eva je na všetko sama a o tom, čo sa deje v škole nemôže, nikomu povedať. Nájde Eva odvahu, aby sa vymanila spod nadvlády spolužiakov? Aký dopad bude mať šikanovanie na jej ďalší život?
Miroslava Varáčková je jedna z mála slovenských autoriek, ktorá dokáže svojimi románmi vždy zaujať. V jej tvorbe prevláda charakteristická žánrová rôznorodosť. Či už to boli ženské vzťahové romány, romány pre milovníkov fantasy sveta a rovnako v poslednom čase knihy pre tínedžerov, ktorým sa venuje teraz. Adult young príbehy sa v Mirkinom podaní tešia veľkej obľúbenosti a čítanosti. Inak to nie je ani s novinkou Len to nikomu nepovedz, ktorá je už jedenástou autorkinou knihou.

O nosnej téme príbehu, ktorú si autorka vybrala, sa čo-to už pošuškalo. Šikanovanie. Každý z nás to pozná z rozprávania alebo to zažil na vlastnej koži. Len málokto sa odváži rozvinúť túto neľahkú ideu a otvorene o nej napísať. Varáčková vo svojom románe detailne rozobrala život študentky Evy, ktorá sa stala obeťou šikanovania. Odkryla trinástu komnatu, okolo ktorej každý chodí, ale dvere nikto neotvorí.

Pokúšam sa objaviť kód šťastia, vyčítať z reči  ich tela, čo spôsobuje, že sa dokážu zaradiť, a konečne nájsť odpoveď na neodbytnú otázku, čím som iná. Je to môj postoj? Mimika?


Z príbehu až mrazí do špiku kostí úprimnosť, reálnosť a viera v obyčajné šťastie. Miroslava Varáčková vás svojím nevtieravým, ale zato pútavým štýlom písania okamžite vťahuje do života Evy. Dej je od začiatku nepredvídateľný a vy celý čas čakáte, akým smerom sa bude Evina  zložitá situácia uberať. Pomery a okolnosti v knihe sú podané čitateľovi veľmi autenticky. V románe je zastúpených viac postáv, ale nemáte problém sa s nimi stotožniť, pretože autorka každej z nich venovala patričný priestor na rozvoj. Autorka si dala záležať a pocity, ktoré sa na vás valia, vám v mnohých ohľadoch otvoria oči. Napätie a dramatické vstupy sú dominantnou črtou zaujímavého a miestami poburujúceho deja. Miroslava Varáčková opäť dokázala, že dokáže čitateľov zaujať, a to nie len tých mladších. Bohatá slovná zásoba a živé dialógy vám dávajú pocítiť autorkinu zrelosť. Kniha ma celú pohltila a prečítala som ju za niekoľko hodín.

„Nezaujímajú ma iní ľudia, dokonca si myslím, že aj oni musia vidieť, aká si. Iba ak...iba ak by ťa nemali možnosť vidieť takú, akú ťa vidím ja. Uvoľnenú a slobodnú. Ale nech, kašľať na nich!“

Len to nikomu nepovedz je kniha obalená bolesťou, vždy novým strachom, bezmocnosťou, smútkom, ale aj vášňou k tancu, pretkaná láskou, ktorá prišla nečakane. Kniha plná protikladov, pochmúrnych myšlienok, zlosti a odporu.

Prečítajte si príbeh Evy Blahovej, ktorú v detstve týral vlastný otec, o matke, ktorá sa vzdala povinnosti byť matkou, o bratovi, ktorý si ju privlastňoval. O šikane, ktorú na vlastnej koži pocítila, ale aj o tanci, ktorý ju robil slobodnou a o láske, ktorá jej ukázala, že vždy sa nájde niekto, pre koho sa oplatí žiť krajšie.
Pravdivo skutočná, emočne vypätá, trpko smutná a nešťastne pravdivá-taká je kniha Len to nikomu nepovedz.

Len to nikomu nepovedz odporúčam nie len pre mladšie ročníky, ale pre všetkých, ktorí majú radi príbehy zo života s dramatickým nádychom a nečakaným záverom.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára