8. 5. 2016

Mária Hamzová - Žiť, a pritom neumierať

Život má aj svetlejšie stránky

Kategória: Antidepresíva/Antipyretiká

Účinné látky: Pomáha nachádzať zmysel života. Odpúšťa. Účinná pri pocite bezcieľnosti.

Dávkovanie: V menších dávkach, precitlivené osoby s balíčkom vreckoviek, dvakrát počas dňa. Počet tabliet-384.

Vedľajšie účinky: Depresie, beznádej, smútok, plač a opuchnuté oči.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Moja duša bedáka. Strašne kvíli. Nechajte ju tak, nech plače, kým sa len dá, kým vládze. Nech vyplače všetky svoje slzy, možno potom sa jej už nebude chcieť. Nechajte ma plakať, dokedy chcem, kým vládzem, kým úplne umriem. Otvorte okná aj dvere, nech majú kadiaľ moje slzy prúdiť von. A všetci sa odo mňa odvráťte... Nechajte ma v pokoji vyplakať všetku moju bolesť...

Za svoj najšťastnejší okamih v živote považuje každá žena deň, keď povie milovanému mužovi svoje „áno“. Aj hlavná hrdinka najnovšieho románu Márie Hamzovej prežíva v deň svojej svadby neskutočné  šťastie a lásku. Stala sa z nej pani Burošová, manželka úspešného a bohatého muža. Jej šťastie však netrvá dlho. Krátko po svadbe sa jej život za veľmi dramatických udalostí mení. Manžel má pre ňu pripravené jedno nemilé a neočakávané prekvapenie. Život sa s ňou nemazná a prichádza ďalšia rana. Je zúfala, nešťastná a na všetko trápenie sama. V tom smútku si ani neuvedomuje, že je úplne pod vplyvom svojho manžela. Zaslepená svojou láskou znáša všetky jeho uštipačné a ponižujúce slová. Jej sen doštudovať a stať sa lekárkou upadol do zabudnutia opäť zásluhou jej manžela. Veľký dom, auto, bohatstvo a luxus, ktorým je sklamaná žena obklopená, je len zrnko prachu v jej ubolenej duši. Za smutných a šokujúcich udalostí sa spriatelí s Barbarou, ktorú na dočasnú výpomoc našiel pán domu. Aké zákerné tajomstvá odhalí Barbara v priateľkinej rodine? Kto je Dušan Buroš v skutočnosti?

Nepripravil si ma na ňu, dokonca si mi o nej ani nepovedal! Oklamal si ma, že bola v ústave, pričom sa o ňu starala Alena a bolo jej tam dobre! Ak si ju mal rád a ak ti tak chýba, ako hovoríš, prečo si jej toto všetko robil? Prečo si robil všetko pre to, aby si ublížil aj svojej dcére, aj svojej manželke?

Citlivá žena sa nevie spamätať zo sklamaní a nešťastia, ktoré jej osud uštedril. Ešte aj jej jediná spriaznená duša Barbara odchádza do Anglicka. Po rokoch keď sa priateľky opäť stretnú, Barbara zisťuje, že sa za tie roky, čo bola preč, nič nezmenilo. V ich rodine sa teplo a vrúcnosť nikdy nenosili. Olympia je smutné vtáča v zlatej klietke. Neustále problémy sa nezadržateľne valia do ich životov ako rozbúrená lavína. Nájde konečne Olympia odvahu opustiť svojho krutého a surového manžela?  Podarí sa jej po rokoch strávených v zlatej klietke opäť odraziť odo dna?

Moje manželstvo je už len fraška. Za posledné dni sa celkom rozpadlo. Mala by som si to konečne priznať. A možno to ani manželstvo nebolo. Len si to nahovárala a vyčkávala, kedy sa ich zväzok stane takým, o akom kedysi snívala. Barbara sa nemýlila. V jej manželstve chýba úcta, porozumenie, úprimnosť a nakoniec aj láska. Cítil k nej Dušan niekedy lásku?


Mária Hamzová je úspešná slovenská spisovateľka. Žiť, a pritom neumierať je jej desiatou  jubilejnou knihou. Autorka píše o ženách a pre ženy. Ani tento román nebude výnimkou. Je to príbeh ženy, ktorá sa pokúša vyslobodiť z ťaživých pút manželstva. Ako každá z nás, aj hlavná hrdinka túžila po láskavom a milujúcom mužovi, po šťastnej rodine a deťoch. Nič z toho jej nebolo dopriate. Život sa s ňou veľmi kruto zahrával a ukazoval jej len jeho odvrátenú tvár. Olympia prežila roky trápenia a planých nádejí, takmer zbytočného prežitého života. Za peknou tvárou skrývala ubolenú dušu. Jej oči ukrývali bolesť a beznádej. Bolesť na duši pozná asi každý z nás. Život nás často dostane do situácií, ktoré s nami zamávajú. Bolesť na duši bolí viac ako fyzická bolesť. Vždy nás to bolí, keď stratíme niečo pre nás veľmi dôležité. V takejto ťažkej situácií sa ocitla aj Olympia.  Autorka prenikla do duše a myšlienok hlavnej hrdinky s neskutočným citom a veľkou pokorou. Detailne opísané prežité nešťastia a pocity beznádeje, z ktorých vám budú  zimomriavky behať po celom tele a samé sa vám vryjú pod kožu. Veľmi smutná kniha, miestami až depresívne pôsobiaca, len s malou nádejou na lepší a nový zajtrajšok. 

V románe prevláda smútok, beznádej, bolesť, slzy ale aj láska, ktorá prichádza a rodí sa veľmi pomaly. Veľkým oživením románu je priateľka Barbara. Tá svojou bezprostrednou a optimistickou náladou vnáša do deja žiarivé svetlo na konci tunela a veľkú nádej pre svoju priateľku. Samozrejme aj ona prežíva svoje slasti a strasti života. Táto kniha je aj o neskutočnej sile a trvácnosti priateľstva. Krásne, ale zároveň aj  smutné myšlienky, ktoré vám zasiahnu vašu dušu a prinútia vás rozmýšľať o zmysle života. Aj napriek tomu, že kniha patrí k tým smutnejším je písaná veľmi emotívne a pútavo. Niektoré kapitoly sú rozvláčn
ené, nudné a spomaľujú už i tak dej bez dynamiky. Román neoplýva veľkým množstvom postáv. Drvivú väčšinu románu tvoria hlbšie opisy a vnútorné prežívanie hlavnej hrdinky. Dialógov je pomenej, no spestrujú skľúčenú náladu knihy. Autorka využila opäť svoj rozprávačský talent, ktorý  chytí za srdce všetky milovníčky ženských románov.


Žiť, a pritom neumierať je emotívny a pocitový príbeh. Odporúčam pre ženské publikum. Slabšie a precitlivené povahy budú potrebovať balíček vreckoviek. Pre všetkých, ktorí obľubujú dramatické príbehy s neľahkým osudom postáv.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára