1. 5. 2016

Jasinda Wilderová - Strácam sa v tebe

Je bolesť silnejšia ako láska?

Kategória: Analgetiká/Antipsychotiká

Účinné látky: Dodáva chuť žiť. Objavuje novú lásku a rozpaľuje vášeň.

Dávkovanie: V pohodlnom kresle, s balíčkom vreckoviek, podľa vlastného uváženia. Počet tabliet-320.

Vedľajšie účinky: Časté zmeny nálad, precitlivenosť, podráždenosť a plač.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Smrť je prirodzenou súčasťou života, ale len do chvíle, kým vás nezasiahne. Ak stratíme blízkeho človeka, je to obrovský šok a traumatizujúci zážitok na celý život. So smrťou milovaného človeka sa stretla aj hlavná hrdinka Nell, ktorá je postavená pred neľahkú úlohu: Nájsť novú silu a chuť žiť.

Byť silný znamená naučiť sa žiť aj napriek bolesti!

Boli mladí, krásni a zaľúbení. Ich detské dlhoročné priateľstvo v jeden obyčajný deň prerástlo do tínedžerskej lásky. Ich doteraz nepoznaná  láska bola čistá, jednoduchá a sľubovala im spoločnú sľubnú budúcnosť. Jeden romantický víkend, kedy Kyle požiadal Nell o ruku, sa zhodou náhod mení na osamelosť a bolesť.

„Oči sa mi zatvorili a obklopila ma tma. Len čo som ich znovu otvorila, vrátilo sa svetlo. Nadýchla som sa a zhlboka vydýchla. Potom znovu. Premýšľala som, prečo musím ešte dýchať. Kyle je preč. Tak prečo dýcham?“

Na pohrebe sa Nell stretáva so starším Kylovým bratom Coltonom. Po roku sa náhodne stretnú v New Yorku. Colton pochopí, že Nell sa ešte stále nezmierila s bratovou smrťou, je zlomená, plná bolesti a smútku. Obaja si k sebe hľadajú cestu, ktorá je tŕnistá a skrýva mnoho bolestných tajomstiev. Nájdu spoločný smer dve osamelé a rozdielne srdcia, ktoré v sebe ukrývajú svoje spomienky? Prekonajú spoločne to, čo ich zožiera z vnútra a nájdu konečne odpustenie?

„Sadni si a nechaj, nech ti to trhá vnútro. Potom vstaň a dýchaj. Nádych, výdych. Deň za dňom. Vstaň, aj keď budeš rozbitá a zničená. Poplač si. Prestaň plakať a preži svoj deň. Nie si v poriadku, ale si nažive a jedného dňa ti bude fajn.“

Jasinda Wilderová sa zapísala do pamäte slovenských čitateľov svojím pikantným erotickým románom Alfa. Nie, nebojte sa, Strácam sa v tebe je kniha z úplne iného súdka. Je to román, pre všetkých, ktorí prišli o milovaného človeka, pre tých, ktorí vedia, aké ťažké to je zostať sám. Pre tých, ktorí poznajú ten skľučujúci pocit, ktorého sa neviete zbaviť a každý večer s ním chtiac-nechtiac zaspávate.
Kniha plynie od začiatku pozvoľna, autorka nám dovolila nazrieť do začínajúcej lásky Nell a Kyla. Zo začiatku vám môžno budú vadiť detailnejšie opisy a rozťahané jednoduché dialógy zaľúbencov. 


Dej je aj napriek tomu pútavý, písaný s ľahkosťou, a s každou prečítanou stranou  sa dostávame k premene Nell a k dôvodu jej osamelosti. Láska priam kričí z celej knihy, vášeň sa skrýva medzi riadkami,   ktorá v pravej chvíli vybuchuje. Bolesť však visí stále nad vami a rozprestiera sa okolo vás ako veľký čierny mrak. Romantika sa odrazu mení na dramatickosť a zlom príbehu nastáva v New Yorku, kde sa Colton stretáva s Nell.  Jasinda Wilderová sa  mimoriadne citlivo vžila do oboch hlavných hrdinov. Smútok, bolesť, strach, žiaľ, pocit viny, šok, hnev a bezmocnosť sú pojaté veľmi autenticky. Oceňujem, že spisovateľka dala priestor aj Coltonovi a cez mužské vnímanie sme mohli sledovať aj jeho vlastný príbeh. Na povrch vyplávali najskrytejšie a najbolestnejšie pocity dvoch rozdielnych  ľudí, ktorí spája niečo spoločné a dôverné. Aj Colton spoznal na svojej ceste životom, čo je bolesť a strata blízkej osoby. Preto tak dobre rozumel Nell a chcel jej pomôcť. Len spolu boli jedná bytosť, len spolu prekonávali pocity viny, bolesť a zdieľali spolu aj spoločnú vášeň. Áno, v románe nájdete aj jemnú šteklivú erotiku. Celý dej je zasadený do amerického prostredia a postavy v ňom vám prídu úplne reálne a svojím konaním premyslené.

Strácam sa v tebe je silný emotívny romanticko-dramatický román, kde má bolesť veľké zastúpenie. Príbeh o tom, že aj napriek bolesti netreba zabúdať dýchať, znovu sa usmievať a začať opäť ľúbiť. Aj Nell si uvedomila, že život bez svojej prvej lásky už nikdy nebude taký, aký bol predtým, že treba vziať ponúkanú novú šancu od života a ísť vpred. Záver knihy ostal otvorený a už teraz sa môžete tešiť na pokračovanie pod názvom Strácame sa v sebe, ktoré uzrie svetlo sveta v lete 2015. V úplnom závere ma autorka prekvapila a v dodatku vám dovolí prežiť posledné minúty pred Kylovou tragickou  smrťou.

Odporúčam pre všetkých, ktorí majú v obľube romantické príbehy s ťažkým životným osudom  a potokmi sĺz, pretože žiadnu lepkavú romancu v ruke nedržíte. Práve naopak.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára