1. 5. 2016

Denisa Martincová - Šarlotin anjel

Každý človek má svojho anjela strážneho

Kategória: Betablokátory/Nootropiká

Účinné látky: Pomáha nájsť stratený zmysel života. Nabáda k ľudskosti a láskavosti.

Dávkovanie: V kľude, na teplom mieste, s vyloženými nohami a s bylinkovým čajom. Počet tabliet-200.

Vedľajšie účinky: Nie sú známe. Len ojedinele strata fantázie.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Nie každý z nás verí v niečo nadpozemské. Veci medzi nebom a zemou sú častokrát nepochopiteľné. Niekto tieto javy rezolútne odmieta, iný popiera či pochybuje. No sú však medzi nami ľudia, ktorí mali s nadprirodzenými úkazmi osobné skúsenosti.

Pri narodení Šarloty jej matka prišla o život. Otec zatvrdol na celý svet, malému dieťaťu dával za vinu smrť matky. Celý majetok prehral v kartách, o dcéru nejavil žiadny záujem. To, že chodila v handrách a hladná, sa len odzrkadľovalo v tom, ako bývali. Šarlotin život sa zmenil vo chvíli, keď jej novým domov sa stal chudobný cirkus, do ktorého ju predal ako päťročnú jej vlastný otec. V cirkuse sa dievčatko zoznámilo  so starou a slepou Magarou, ktorá si ju vzala pod svoje ochranné krídla. Šarlota je iná, výnimočná a Magarine múdre rady s ňou kráčajú po celý zvyšok života. V čom však spočíva Šarlotina inakosť, jej stará žena odmieta prezradiť. Až v pokročilom veku pochopí veci, ktoré jej nedávali význam, pretože už vie, že život, ktorý prežila nemal patriť jej.

Denisa Martincová sa zapísala do povedomia slovenských čitateľov skutočnými príbehmi zo života, ktoré mali veľký ohlas. Či už to bol román Ženy vyhnané z raja alebo Tajomstvo bábik, autorka si získala priazeň ako u žien, tak aj u mužov. Jej najnovšia kniha Šarlotin anjel je román z úplne iného súdka, na aké ste boli doteraz zvyknutí. Kniha sa vymyká ťažkým témam, o akých dosiaľ písala.

Už samotná obálka čitateľom naznačuje, že román bude nadpozemský a autorka vstupuje na neprebádanú pôdu medzi nebom a zemou. V samotnom úvode sa stretávame so Šarlotou, ktorá je na sklonku svojho života a posledné hodiny trávi v nemocnici. Deväťdesiatšesťročná žena  spomína a rekapituluje svoje detstvo, mladosť i ďalší život a autorka ponúka čitateľovi súkromný pohľad do duše ženy, ktorá prežila plnohodnotný život. Spoločnosť jej robí anjel, ktorý jej pomaly odkrýva zákutia ľudskej podstaty. Martincová si vybrala nový smer a prepojenie anjela s človekom je vyobrazené čisto, plynulo a podané s veľkou ľudskosťou. Autorke sa nedá uprieť vycibrený štýl písania a jej myšlienkové pochody sú v knihe zachytené ako živé rozprávanie. Ľahkosť písania sa odzrkadľuje v presne volených slovách, ktoré sa vám, či chcete alebo nie, dostávajú pod kožu a do srdca. Emotívnosť, úprimnosť, láskavosť a jedinečnosť cítiť na každej strane. Súčasnosť sa plynule prelína s minulosťou.

„Slzy každého človeka sú slané, krv červená a cíti bolesť. Každý túži po láske a šťastí. Každý človek sa vie smiať a plakať. Ľudia sú rovnakí, ale za každú cenu hľadajú niečo, v čom by sa líšili od ostatných. Niekedy aj za popretie samého seba.“

Pútavosť, záhadnosť a nepredvídateľnosť deja vám zaručí, že román si plnohodnotne vychutnáte. Príbeh, ktorý ma dušu a  reálne vnímanie, to sa našim autorkám nestáva často. Je vidieť, že autorka v knihe zanechala svoje srdce. Rovnováha slov a harmónia citov vytvárajú dokonalý obraz o autorkiných kvalitách. Denisa Martincová znova dokázala, že písať vie a týmto románom si čitateľov pritiahla k sebe ešte bližšie.


Magara zaklonila hlavu, vystrela pred seba ruky s otvorenými dlaňami a monotónne povedala: „Keď sa deviatka a šestka stretnú, nadíde ten správny čas, keď všetko pochopíš.“ Vysilene položila ruky na stôl a unavene sa na ňu pozrela: „Teraz choď. Ale pamätaj si. Nie všetci sú takí dobrí ako sa zdajú. A nie všetci sú takí zlí, ako si o nich myslíme.“

Emotívne opisy striedajú reálne dialógy s podtónom jemnej clivoty, v ktorej je ukryté osobité čaro. Anjelská, jednoduchá a pritom tak zraniteľná a zložitá ako sám život. Kniha je odrazom každého z nás. Každý človek tu po sebe niečo zanechá. Vzniká tak reťazová reakcia vyvolaná nielen slovami.

Autorka otvorila komnatu do duše každého človeka, ide o pochopenie zmyslu života a našej existencie na zemi. Útla kniha, ale s obrovským neskutočným poslaním. Po dočítaní príbehu sa vo mne miešalo množstvo pocitov a nezodpovedaných otázok. Autorke skláňam poklonu za jej výnimočný spisovateľský talent. Touto jedinečnou knihou obohatila nie len moje srdce, ale aj slovenskú tvorbu.

Čím skôr pochopíme niektoré životné pravdy a múdrosti života, tým jednoduchšie sa nám bude žiť.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem samotnej autorke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára