4. 5. 2016

Jaroslava Kuchtová - Túto noc nezaspím

Nevážime si to, čo sa nám ponúka

Kategória: Placebá

Účinné látky: Podporujú dobrú náladu. Vracajú úsmev a pocit bezstarostnosti.

Dávkovanie: 40-70 strán, aj v škole pod lavicou, len pozor na učiteľa. Počet tabliet-264.

Vedľajšie účinky: Nanovo v sebe objavíte dieťa. Strata pesimizmu.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Ak si niekto myslí, že chodiť do školy a študovať je jednoduché, tak sa mýli. Pamätáte sa, koľko kopancov od života ste dosali v puberte? A koľkokrát by ste dali všetko za to, aby ste mali pri sebe niekoho, kto by vás podporil, poradil, pomohol? Študentský život nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou.

Zuzana chcela študovať na svojej vysnívanej strednej škole, ale rodičia rozhodli inak. Nadaná študentka štúdium na gymnáziu bojkotuje, ako sa len dá. V škole je outsider, spolužiakov nevyhľadáva a učiteľov vytrvalo ignoruje. Jedinou jej radosťou sú kone a príležitostne tanec, ktorého sa profesionálne vzdala. Všetko sa skomplikuje, keď svojou otvorenosťou urazí učiteľa informatiky, do ktorého sa neskôr zamiluje. Vie, že jej láska k staršiemu učiteľovi je neopätovaná a nereálna, ale svojmu pochabému srdcu rozkázať nevie. Poslednou kvapkou jej neľahkého tínedžerského života je strata jej štvornohého miláčika. Hoci sa  po roku jej známky v škole zlepšili, vzťahy s rodičmi sa vykryštalizovali a nadviazala nové priateľstvá, jej náklonnosť k sympatickému učiteľovi jej nedáva spávať. Láska k nemu je silnejšia  a rastie každým dňom. Dočká sa Zuzana svojho hapyyendu? Nájde v živote to dôležité a dokáže čeliť prekážkam, ktoré jej osud do cesty zavial?

Zuzana sedela ani omráčená. Nič nevnímala, slová jej šumeli okolo hlavy, nebola schopná zachytiť čo i len jediné z nich. Teraz sa všetci dozvedia, ako to s ňou vlastne je. Aj Toman. Veď jej povedal, že v zborovni sa všetko rozoberá. Bolo jej do plaču, keď si to uvedomila. Nechcelo sa jej veriť, že jej úsilie vyšlo nazmar. Tak veľmi sa snažila, a úplne zbytočne.

Je vidieť, že román zo študentského prostredia písala staršia a skúsenejšia autorka Jaroslava Kuchtová, ako sme boli doteraz zvyknutí  na mladšiu generáciu slovenských autoriek z produkcie vydavateľstva Motýľ.
Jaroslava Kuchtová perfektne zmapovala priebeh, životné osudy, vnímanie nových situácií a tínedžerské pády mladých ľudí. Vo svojej prvotine zachytila štvorročnú etapu života Zuzany, ktorá je ústrednou postavou celého príbehu.  Začiatok, ako aj celý dej románu, disponuje obšírnejšími, ale zaujímavými opismi, vďaka čomu sa čitateľ zoznamuje s hlavnou hrdinkou, jej spolužiakmi, s učiteľmi a vy tak máte dostatok dôležitých informácií, aby ste sa patrične vžili do problémov a situácií, či pochopili konanie všetkých postáv.

 Autorka musela dôkladne poznať školské prostredie, pretože sa veľmi citlivo vžila do mladej študentskej duše. Rôznorodé emócie a zložité situácie, v ktorých sa ocitli postavy z príbehu, sú vykreslené realisticky. Autenticky a precítené opísala Zuzanine životné prehry, ale aj prvé vzlety. Bohatá slovná zásoba autorky vás pomaly vťahuje do deja.  V diele nájdeme viacero postáv a Jaroslava Kuchtová každej venovala svoj osobitý priestor. Nielen Zuzana, ale aj jej spolužiaci, či priatelia sa stretávajú s neopätovanou láskou, ťažko znášajú domáce zložité prostredie, na vlastnej koži pocítili inakosť, bojujú s neľahkou finančnou situáciou, skúsili alkohol, či drogy. Najväčší optimista a vždy dobre naladený Tomáš, sa ukázal ako večný záchranca Zuzany v krízových situáciách. Profesor Toman sa prejavil ako výborný pedagóg, skvelý priateľ a veľký gentleman.  Triedna profesorka prejavila svoje sympatie a ochotu pomôcť každému študentovi. Tichá, zakríknutá Jana sa osvedčila ako oddaná priateľka a dobrá poslucháčka. Lucia, kamarátka a ošetrovateľka koní, dokázala vniesť svetlo a nádej do Zuzaninho života.


 Príjemným oživením románu je krásne spojenie človeka s koňmi. Tieto nádherné a inteligentné tvory dostali prostredníctvom autorkinho pera tiež dostatok priestoru. Autorka necháva čitateľa v miernom napätí počas celého čítania. V knihe nájdete radosť, smútok, lásku, ale aj smiech. Vtipné výroky Zuzaniných spolužiakov vás určite pobavia. Triedny šašo Boby, je toho živým príkladom. Kuchtovej fantázia pracovala na plné obrátky, príbeh je plný uveriteľných emócií a nečakaných zvratov. Záver románu nechala spisovateľka otvorený a záleží len na otvorenej predstavivosti každého čitateľa, do akej roviny si príbeh posunie.

Bolo  to ako obrovský výbuch. Ako láva, ktorá sa začne odrazu nečakane a nekontrolovane valiť z krátera. Tak to pociťovala Zuzana, nedalo sa to zastaviť. Už si neuvedomovala svoju neskúsenosť, svoje žalostné vedomosti v tomto smere, už chcela len jedno. Dotýkať sa ho tak, ako to práve robil on. Vášnivo a divoko, nežne i drsne zároveň.

 Príbeh Túto noc nezaspím je o tom, že niekedy máme pred nosom to, čo sa nám ponúka, ale mi to nevidíme a neuvedomujeme si to, lebo sme zaslepení. A až vtedy, keď  o to prichádzame, zistíme, akú cenu to pre nás má. Lebo nie sú ani deťmi, ani dospelými, sú jednoducho zlatá stredná cesta a sami sa musia prebojovať do dospelosti vlastnými chybami, aby neskôr pochopili, čo je správne. Život tínedžera sprevádzajú pády, ale aj opätovné vzlety, pretože žiť chcú pre dnešok, pre každý okamih a nemyslia na budúcnosť. Takže vyroniť pár sĺz za prvou veľkou láskou, prežiť neľahké hádky s rodičmi, stráviť prvú sexuálnu skúsenosť, či zobudiť sa ráno s prvou opicou je pre nich prirodzená cesta k dospelosti. Príbeh o tom, že nič v živote nie je zadarmo, aj za šťastie sa musí platiť. Niekedy až príliš veľa.  Román o hľadaní seba samého a pevného miesta na zemi  si obľúbia určite aj staršie ročníky, pretože každý čitateľ sa s radosťou vráti do svojho dospievania.

Túto noc nezaspím odporúčam ako ľahké oddychové čítanie, nie len pre tínedžerov, ale aj pre všetkých, ktorí sa chcú vrátiť do školských lavíc a pripomenúť si svoje dospievanie a zaspomínať si na svoju prvú lásku.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára