4. 5. 2016

Jana Graterová - Valentína

 
Vrava k vrane sadá...

Kategória: Antibiotiká/Antihystamiká

Účinné látky: Utužuje priateľstvá, inklinuje k duševnej pohode.

Dávkovanie: Užiť na jeden hlt v príjemnej spoločnosti vašej obľúbenej hudby. Počet tabliet-192.

Vedľajšie účinky: Nabáda k falošnosti a závisti. Nočné mory.:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Pre mnohých milovníkov kníh je meno Jana Graterová veľkou záhadou. Ale možno si spomeniete na pseudonymy Ester Anaswah alebo Ester Anas Bukvajová a pamäť sa vám vráti. Spomeniem jej prvotinu Imidž šelmy alebo Za všetkým hľadaj chlapa. Životnosť jej pseudonymov skončila a autorka svoju šiestu knihu Valentína vydáva pod menom, s ktorým v literatúre začínala - Jana Graterová.

Keď Henrietu vyhodia z práce, rozhodí svoje siete na bohatých a známych mužov na fejsbúku. Do jej prešpekulovanej pasce sa jeden chytil a to rovno majiteľ vydavateľstva . Z vypočítavej mrchy je okamžite najlepšia blogerka a vychytená recenzentka, pritom knihy vníma len ako bytový doplnok. Pán vydavateľ jej sľúbil funkciu marketingovej šéfky, samozrejme „niečo za niečo“.
V deň podpisu zmluvy sa Heňa dozvie, že dočasne bude robiť asistentku Valentíne, ešte stále aktuálnej šéfke marketingu. A tu už svoje pazúriky vystrkuje teta závisť.

Kazimír na ňu znova pozrel, tentoraz udivene. Tešil sa na rýchly sex, veď Henrieta mu dávala v práci jasné signály. Navyše, ktorá žena si sadne k mužovi do auta bez nohavičiek? Nadržaná! Hneď si aj odpovedal. A tiež na fejsbúku mali vo všetkom jasno. Taký dojem z nej mal. Niečo za niečo. Hádam ju nedotrepal do svojho vydavateľstva len preto, aby jej mohol nazerať do výstrihu?!

Valentína je tehotná a šťastne vydatá za bývalého priateľa Henriety. Za Maroša, jej najväčšiu lásku jej života, na ktorého nedokáže zabudnúť. Celé roky myslí na pomstu a teraz sa jej konečne naskytla vhodná príležitosť. Spolu s jej najlepšou kamarátkou nenávisťou, jej to ide ruka v ruke. Sebavedomá a pomstychtivá asistentka neváha pre svoje vlastné ciele vlákať do svojich nenávistných osídiel, svojho zamestnávateľa. Manipuluje nie len ním, ale svoju falošnú hru rozohráva aj s nič netušiacou Tinou a jej manželom, ktorý tiež nie je žiadne neviniatko.
Kam až siaha jed, ktorý vypustila odkopnutá žena, ktorá trpí nedostatkom lásky? Ak sa ohrdnutá žena rozhodne pre spätný úder, ten môže byť až osudový!  Aká je odvrátená tvár úspechu či už v láske alebo v biznise?

Keď zbadala nové kladné ohlasy na jej knihu, mala chuť opľuť monitor. Veď je to jasné ako facka, že si to píše sama! Komu by sa už mohla páčiť taká zlátanina?! A tak im to tam vysvetlila. Že keby autorka nemala kontakty, tak tento brak nik nevydá. Že si píše sama pochvalné recenzie. Že celá jej početná rodina a všetci známi nakúpili tento brak, aby sa autorka dostala do knižného rebríčka.


Jana Graterová vo svojich knihách píše o vzťahoch a sexe. Je verná ľahšej literatúre s príjemnými prvkami psychológie, ktoré zaujmú každú ženu. Ani Valentína nie je výnimkou.
Už prvé riadky strán sa vám vryjú pod kožu. Dej je pútavý a čím ďalej čítate tak naberá na dynamike. Autorka precízne a premyslene vytiahla na svetlo nie príliš lichotivé povahové vlastnosti všetkých hrdinov, ktoré sú súčasťou nášho každodenného života. Reálne,  s nadhľadom a patričnou dávkou odvahy vystavala svoj príbeh na tých najhorších ľudských vlastnostiach. Každý z nás sa už stretol so závisťou,  intrigami, klamstvami, či nenávisťou, zlobou alebo pomstou. Valentína nie je len o láske a jej odvrátených podobách, ale aj o nekalých praktikách, ktoré sa dejú v knižnom svete. Musím sa priznať, že aj napriek všetkým najhorším povahovým črtám, ktoré spisovateľka Henriete napísala, nepôsobila na mňa vôbec ako negatívna postava. Každý máme nejaký zmysel života. Aj hlavná hrdinka si ho našla v podobe intríg, klamstiev a klebiet. Aj keď navonok pôsobila ako silná a sebavedomá žena, vo svojom vnútri bola nešťastná chudera s labilnou psychikou. Bola tak zaslepená svojou nenávisťou a zlobou, že jej správanie vyústilo až do chorobného psychopatického stavu.
Zámerne nebudem ďalej rozvádzať o čom kniha je, ale nedajte sa zmiasť jej zaľúbenou obálkou. Žiadnu lepkavú  romantiku však nečakajte. V závere knižky sa mi hodí jedno porekadlo: Vrana k vrane sadá, rovný rovného si hľadá. Tak ako podtitul knihy uvádza - Kde sa dve bijú, zvíťazí láska. Aby ste pochopili o čom píšem, musíte si tento zaujímavý a jedinečný titul prečítať. Ručím vám za svieži, šťavnatý, drsný a miestami až nepochopiteľný príbeh s kvapkou kriminálnej  zápletky a prekvapivého zvratu na konci.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem samotnej autorke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára