4. 5. 2016

Darina Mikolášová - Teraz alebo nikdy!

Bez boja sa nevzdávaj

Kategória: Betablokátory/Vitamíny

Účinné látky: Zmierňuje zdravotné problémy. Pomáha udržiavať  prirodzený pohľad na zložité situácie.

Dávkovanie: 20-60 strán, osamote, s vyloženými nohami a balíčkom vreckoviek. Počet tabliet-256.

Vedľajšie účinky: Spôsobuje svrbenie a začervenanie kože.:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Niekedy sa nám v živote udejú veci, ktoré nás priklincujú k dôležitým a nekompromisným riešeniam.
Nikoho sa nepýtala, nikto nevie prečo vzniká a predsa je tu. Otravuje a komplikuje nám život. Jedného dňa pomaličky a potichučky navštívila aj telo mladej ženy Dominiky. Priniesla so sebou rôzne úskalia ako rozorvanú dušu, úzkosť, depresie, bezmocnosť a ďalšie faktory, ktoré túto chorobu sprevádzajú.

Keď sa Dominika konečne po množstve vyšetrení dozvie akou chorobou trpí, v prvom momente jej odľahne, že jej dlhoročné trápenie niekto pomenoval. Endometrióza. Veľkou oporou v tom čase jej bola sestra Jana. Vďaka svojej práci sa  zoznámi  s Dávidom. Od začiatku bol ich vzťah odsúdený na zánik, ale svojmu srdcu nedokázala rozkázať. Aby zabudla, odchádza do Dublinu, kde ju nová láska zasiahne nepripravenú. Lenže do cesty sa jej znovu priplietla endiometrióza. A potom sa to všetko znova spustilo ako šialený kolotoč. Bolesti celého tela, nevedela jesť, spať, chodiť, ďalšie analgetiká, operácia, opäť neskutočné bolesti a znova lieky. Bol to začarovaný kruh jej zamotaného sveta. Zákernosť tejto nevyliečiteľnej choroby sa u mladej ženy prejavovala rôzne. A potom verdikt lekára-musíte otehotnieť čím skôr. Vraj tehotenstvo chorobu zmierňuje, ale ako to urobiť, keď vás lekári dopujú kopou hormónov, ktoré majú za úlohu zastaviť ovuláciu i menštruáciu? Tým sa na otehotnenie stráca akákoľvek šanca. Znova začarovaný kruh.

Nezaslúžila som si ho. Nemala som ho podviesť, to po prvé. Nie s takým magorom, akým bol Dávid, to po druhé. A nemala sa nám do cesty pripliesť endometrióza. Všetko toto zohralo svoju úlohu. Okrem toho ten príšerný a neustále silnejúci tlak zo strany lekárov, aby som sa čo najskôr rozhodla pre materstvo.

Čo by ste urobili, keby vám lekár prikázal otehotnieť, ale vy nemáte s kým? Toto bol aj Dominikin prípad. Nikto sa jej neopýtal, či je na materstvo pripravená, či má vytvorené vhodné podmienky na príchod malého človiečika a v neposlednom rade, či má vôbec s kým otehotnieť. Lebo bude neskoro. Lebo teraz. Lebo endriometrióza. Ako sa s touto chorobou pasovala hlavná hrdinka a čo všetko bola ochotná podstúpiť, aby sa zbavila neznesiteľných bolestí? Aké esá z rukáva dokázala ešte endiometrióza na ňu vytiahnuť sa dozviete, ak sa začítate do tejto knihy.

Chcela som sa vrátiť. A bolo mi jedno, ku ktorému z nich. Nechcela som byť sama. V tomto období nie. Potrebovala som cítiť, že za mnou niekto stojí. Že je v mojom živote tá silná mužská energia, ktorá dokáže podržať. Sú chvíle, keď podpora kamarátiek a sestry nestačí. Zvlášť vo chvíľach, keď bojujete s chorobou, ktorá dáva zabrať aj babám, čo sú v absolútnej pohode.

Darina Mikolášová debutovala v roku 2013 skutočným príbehom Šimon, ktorý mal neuveriteľný úspech. Román Teraz alebo nikdy je opäť z jej dielne skutočných príbehov. Autorka si vybrala  neokukanú a neznámu tému, o ktorej sa veľmi nehovorí, aj napriek tomu, že ochorenie je celkom bežné a postihuje veľké množstvo žien.


Teraz alebo nikdy je skutočný príbeh ženy, ktorá sa so svojou komplikovanou a nevyliečiteľnou chorobou pasovala nekonečne dlhý čas. Autorka nerieši len zdravotné intímne problémy hlavnej hrdinky, ale aj vzťahové či kamarátske peripetie. Príbeh vyrozprávaný Dominikou vás chytí za srdce  hneď v úvode knihy. Román je písaný ľahko a pútavo. Napriek skľučujúcej téme sa číta veľmi rýchlo a dobre. Postavy a ich konanie je premyslené a pôsobia ako skutočné osoby. Celý príbeh dýcha reálnosťou a veľkou nádejou na uzdravenie. Darina Mikolášová má výrazný dar reči a je to cítiť každým riadkom. Na nič sa nehrá a jej slová sú presiaknuté emóciami. Keďže je to skutočný príbeh, nebudem tu opisovať pocity, strach, zúfalstvo a beznádej hlavnej postavy, lebo by som to nenapísala presvedčivo. Všetky jej stavy sú bolestivo odžité a ja som mala to obrovské šťastie, že som nikdy na vlastnej koži nepocítila to, čo Dominika.

 Predpokladám, že toto dielo zaujme predovšetkým ženy, lebo mnoho z nás s touto diagnózou bojuje aj naďalej. Pre mnoho žien má kniha okrem iného aj informatívny a motivačný charakter. V románe nájdete aj príjemný a jednoduchý humor na odľahčenie celej situácie. Spoznáte Dominikinu spriaznenú dušu Bibu, ktorá tiež spoznala kruté objatie endometriózy a  jej sestru Janu, ktorej nebolo dopriate stať sa matkou.
Román prečítate na jeden nádych a myslím, že žiadna žena nebude ľutovať, že sa ku knihe dostala.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu MARENČÍN PT. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára