24. 4. 2016

Zuzana Šedá - Hľadaj ma

Nájde si ťa šťastie?

Kategória: Antihypertenzíva/Vitamíny

Účinné látky: Má priaznivé upokojujúce účinky na stav duše. Regeneruje bunky  mysle.

Dávkovanie: V menších dávkach, u každého užívateľa je to individuálne. Počet tabliet-256.

Vedľajšie účinky: Preniká do hlbších vrstiev kože. Únava a smútok nastupuje hlavne vo večerných hodinách.

Čo potrebujete vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Stačí jedna nepredvídateľná situácia, ktorá prudko zasiahne jednu rodinu, a cesta späť je niekedy naozaj zložitá. Poznáte ten pocit odcudzenia sa? Po ťažkých životných krízach prichádza chlad, komunikácia štrajkuje a bolesť vám nedovolí odpustiť staré hriechy.

Ofélia je mladá krajčírka, ktorá pracuje vo vychytenom salóne. Žije presne nalinajkovaný a jednoduchý život bez farieb a je verná svojským tradíciám. Vždy elegantná, ale chladná kráska po rozpade vzťahu so ženatým mužom na lásku už vôbec neverí a mužov odmieta. Snaží sa preklenúť priepasť medzi svojou babkou a matkou. Hľadá odpovede a pochopenie pre ich vzájomnú ľahostajnosť. V nečakanej chvíli stretáva mladého chlapca Ivana, ktorý ju už dlhšiu dobu pozoruje. Budúci právnik je Oféliou očarený, ale ona ostáva ukrytá v svojej ulite. Podľahne atraktívna blondínka čaru mladšieho muža? Podarí sa jej znovu spojiť puto medzi starou mamou a jej mamou? Nájde odpovede na zvedavé otázky, ktoré ju zraňujú?

Zuzana Šedá sa zapísala u čitateľov svojím zaujímavým debutovým románom Úteky. Jednoduchá, ale vkusná obálka novinky Hľadaj ma naznačuje, že príbeh odvíjajúci sa na stránkach knihy zaujme predovšetkým ženské publikum.

Hneď v úvode nás autorka zoznamuje s Adrianou, ktorá sa ocitá v nezávideniahodnej situácii. Dej sa sústreďuje vo Viedni v roku 1943. Potom Zuzana Šedá s ľahkosťou posunula  príbeh  o päťdesiat rokov neskôr. Čitateľ sa sústreďuje na postavu Ofélie - vnučku Adriany. Skúsenejší a pozornejší čitateľ začína špekulovať a pomaly hádať smer, akým by sa mohla autorka vydať. Pútavý a špecifický štýl autorky poskytuje množstvo priestoru na podnetné otázky. Život krajčírky žijúcej v Bratislave sa prelína so životom starej mamy a mamy, ktoré žijú vo Viedni. Majú k sebe blízko, ale predsa sú si vzdialené. Spisovateľka v románe Hľadaj ma nahliadla do života troch generácií žien. Sústreďuje sa a rieši predovšetkým rodinné väzby, hlavne medzi Adrianou a jej dcérou Grétou, ktorá nedokáže svojej mame odpustiť to, že ju v detstve opustila a nechala ju napospas osudu. Aj keď sa po rokoch Gréta vybrala za matkou  a taktiež sa usadila vo Viedni,  ich vzájomný vzťah ostáva chladný. Ofélia sa snaží obe ženy zmieriť a pochopiť ich konanie.


„Nehádajte sa! Prečo musia všetky naše stretnutia skončiť hádkou?“ Lia mala v hlase plač. Nerozumela týmto dvom ženám. Matka a dcéra, ale správali sa k sebe ako úhlavné nepriateľky. A ona ich mala rada obe.

Čitateľky môžu sledovať aj život mladého študenta Ivana. Autorka nakukla aj do jeho rodiny, kde sa jeho matka snaží dodržiavať určité morálne hodnoty a preferuje zastarané kódexy správania. Mladý muž pod vplyvom lásky, ktorú pociťuje k Ofélií, začína rebelovať.

 V románe nenájdete veľké množstvo postáv,  no aj s malým vojskom sa dá zahrať perfektné divadlo. Postavy pôsobia, akoby boli zo skutočného sveta, pričom každá zo žien si nesie svoj batôžtek krívd a tajomstiev. Všetky tri ženy vysypú na čitateľa plný ruksak svojich pocitov. V Hľadaj ma síce nájdete viac opisov, no práve vďaka nim môžete hlbšie preniknúť do sŕdc a myšlienok postáv. Zuzka Šedá stavila kartu na vzťah muža a ženy, ale do popredia vložila i komplikované rodinné vzťahy troch žien. Pomaly možno rozmotávať klbka, ktoré ich spájajú, ale aj rozdeľujú. Celý román je pretkaný jemným humorom a len malou nádejou na lepší zajtrajšok. Jemný opar smútku sa rozprestiera nad celým dejom. Na ich ceste za šťastím stretnete aj prekvapivé zvraty či nečakané situácie. Knižka je veľmi emotívna a mnohokrát som mala rozutekané myšlienky. Akoby autorka v diele nechávala otvorené miesta pre naše vlastné myšlienky. Záver príbehu bude pre každého čitateľa prekvapením a záleží len na tom, z akého uhla pohľadu sa bude pozerať.

Ponorila sa ešte hlbšie. Cícerky vody stekali na mokrú podlahu a vytvárali čoraz väčšie kaluže. Teplá voda ju príjemne kolísala. Telo sa jej rozplývalo ako mydlová pena, ako vonná soľ, ktorú do nej nasypala. Privrela oči. Uvidela Ivanovú tvár. Netušila, ako veľmi ho miluje.

Hľadaj ma je príbeh o nepochopení a o hľadaní seba samého. Nenaplnená láska strieda hlboké vnútorné pocity. Je to príbeh troch žien, v ktorom každá jedna hľadá blízkosť tretej osoby, pričom všetky čakajú na porozumenie, ktoré nie a nie prísť.
Kniha vypovedá i o tom, že aj keď nás strašia duchovia našej neľahkej minulosti, vždy existuje cesta, ktorou  možno kráčať. Je to cesta lásky, porozumenia, no v najväčšej miere komunikácie a odpustenia.

Príbeh odporúčam pre všetkých, ktorí obľubujú zaujímavé životné príbehy s nejasným koncom. Obľúbia si ho zvlášť ženy, ale  myslím, že ani muži by neobišli naprázdno.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára