24. 4. 2016

Lucy Robinsonová - Deň, keď sme zmizli

Ak ste pripravení ľúbiť, láska si vás nájde.

Kategória: Betablokátory/Analgetiká

Účinné látky: Potláča veľké trápenie, prebúdza túžbu. Spôsobuje dobrú náladu a navodzuje pocit šťastia.

Dávkovanie: 30-50 strán v pohodlnom kresle v slnečnom kúte, s pohárom kvalitného červeného vínka. Počet tabliet-384.

Vedľajšie účinky: Búšenie srdca, návaly strachu a zmena partnerovho správania.

Čo potrebujete vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Osobu, ktorú ľúbite, nikdy úplne nespoznáte. Formulka  „Máme sa radi“  stačí na naštartovanie vzťahu len na prvých pár kilometrov. Keď sa minie palivo, už začínate vnímať vrtochy a nedostatky partnera. Ak váš partner začne vystrkovať pazúriky a ukazovať svoju pravú tvár, mali by sme vziať nohy na plecia a utekať.

 Keď jeden problém vystrieda ďalší, Kate Bradyová utečie z úspešnej pozície v dublinskom Googli do Somersetu na konskú farmu. Práca pomocníčky v jazdeckom tíme v najprestížnejšom žrebčíne v krajine jej má pomôcť preklenúť uplynulé ťažké obdobie – aspoň takáto je jej verzia pred všetkými obyvateľmi farmy. S malým podvodom a pomocou Beccy sa Kate stane pomocníčkou slávneho anglického jazdca Marka Waverleyho. Postupne odkrýva tajomstvá Markovej atraktívnej, no v skutočnosti prázdnej rodiny. Časom sa do svojho nadriadeného zaľúbi a čaká, kedy ju dobehne to, pred čím na farmu utiekla. Tridsaťdvaročná Annie zasa bojuje dlhé roky s nerozhodnosťou a strachom. Smrťou matky sa uzavrela do seba a mužov sa stráni, na rozdiel od svojej sestry Lizzy, ktorá má pestrý ľúbostný život.  Sociálny život Annie je na bode mrazu. Bojuje s finančnými problémami, navštevuje len chorého otca a raz do mesiaca sa stretáva s priateľmi, medzi ktorých patria aj jej sestra, kolegyňa Claudine či Tim - kamarát z psychoterapie. Jej život sa však zmení v deň, keď k nej na masáž príde mladý a bohatý Flint Stephen, ktorý jej poskytne lákavú ponuku, vďaka ktorej začína pracovať pre snobskú londýnsku spoločnosť. Jej citový život je zrazu obohatený o príťažlivého a milého muža.  Annie a Kate majú spoločného oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Ich životné osudy dramaticky splynú a pravda sa vyplaví na povrch.

Deň, keď sme zmizli vás strhne od úplného začiatku. Príbeh je hneď zľahka rýchlo čitateľný, pútavý a dynamický. Aj keď autorka zväčša v texte používa opisy, čitateľa nimi nezaťažuje a nevenuje prílišnú pozornosť zbytočným okrajovým úvahám. Čitateľ má možnosť okamžite spoznať hlavnú hrdinku Kate a začína uvažovať nad jej pravými dôvodmi úteku.

Tim ma často napomínal pre moje sklony ujsť pred problémami na druhý koniec sveta. Rovnako ako moja terapeutka si myslel, že to škodí zdraviu. Tvrdil, že sa to stáva len vtedy, keď vo mne prevládne pocit úzkosti a zrazu zatúžim zmiznúť. Radšej zmiznem, utečiem, túlam sa po bočných cestách, akoby som mala vyšliapať príkry kopec a zachovať si tvár.


Na pozadí celého príbehu sa nachádza oveľa viac, ako by sa po prečítaní anotácie mohlo zdať. Čitateľ sleduje dve samostatné línie príbehu hlavných ženských postáv, pričom osudy hrdiniek sa odohrávajú súčasne, len na rozdielnych miestach. Prostredie konskej farmy sa strieda s vyššou londýnskou spoločnosťou.

Ozvláštnením románu je samostatne písaný príbeh, ktorý pretrváva takmer do polovice knihy a postavy v ňom nemajú mená ani tvár. Postupne text dostáva reálne kontúry, ale pozor! Autorka týmto poriadne zmätie čitateľa a odpútava pozornosť od hlavnej zápletky celého deja. Týmto podareným prvkom naberá fabula úplne iný rozmer, ako som očakávala. V momente sa vám tu naskytá priestor na dohady a odpovede. Lucy Robinsonová sa s fantáziou svojich čitateľov pohráva naozaj výborne a nové informácie dávkuje postupne. Príbeh je preplnený rôznorodými postavami a vy zisťujete, že každá z nich si nesie na pleciach vlastné problémy. Autorka postavám vdýchla dušu, každá je jedinečná osobnosť. V románe sa v dostatočnej miere prejavila ich charakterová pestrosť. Dávka romantiky strieda dramatické momenty, až sa vyhrotia v boji o záchranu vlastného života.

Život Kate Bradyovej bol plný smiechu. Zábavy. Radosti. Prečo ma vždy, keď som sa skryla, tá sprostá Annie Mulhollandová so životom poznačeným úmrtím blízkej osoby, záchvatmi paniky a obavami zakaždým našla? Obsah malého bielizníka som napchala do kufra na kolieskach. Opäť som mala zbalený celý život.

V románe prevláda nevtieravý prirodzený humor kombinovaný so suchým anglickým. Občasné vulgarizmy taktiež nie sú raritným javom. V diele čitateľ nájde spomienky z detstva, klamstvá, pocit viny, celú paletu pocitov a vnútornej rozorvanosti, ktoré sú premiešané s dávkou romantiky a nebezpečenstva, ale aj pády a vzlety či chuť bojovať a prekonávať sám seba. Osud Annie je viac emočne vypätý,  stresujúci a záhada matkinej vraždy, z ktorej vyplýva jej duševná odchýlka, visí nad textom ako Damoklov meč. Napätie sa tu dá doslova krájať nožom.
Na čitateľa v deji teda čaká pestrá vzorka podnetov. Plynulá gradácia, permanentné napätie, perfektná zápletka, pocity vytiahnuté z najhlbšieho dna a nepredvídateľný dej posúvajú knihu do vyššieho levelu.

Deň, keď sme zmizli je príjemné čítanie zosobňujúce  hrnček horúcej čokolády, od ktorého chcete, aby ostal stále plný. Dramaticko-romantický príbeh, ktorý vo vás zanechá hlboký dojem. Svojím neopísateľným čarom vtiahne do príbehu nie len ženy, ale aj mužské publikum.
Deň, keď sme zmizli je emotívny príbeh plný ľudskosti, strachu o vlastný život, ale aj o obrovskom priateľstve, nájdení skutočnej lásky a spolupatričnosti rodiny.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára