24. 4. 2016

Jana Šulková - Dievča s maskou

 
Najväčšou hodnotou človeka je jeho pravá a úprimná tvár

Kategória: Placebá/Diuretiká

Účinné látky: Dezinfikuje a uvoľňuje upchaté póry. Zabraňuje vypadávaniu vlasov.

Dávkovanie: Podľa nálady, najlepšie večer pred spaním. Počet tabliet-224.

Vedľajšie účinky: Zaťažuje bunky mysle, spôsobuje nežiadúce potenie.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Prečo ľudia nosia masky? Je to tým, že chcú zakryť svoje nedostatky, pravé pocity alebo len preto, aby niekam zapadli? Naozaj im pomôže to, ak si nasadia masku?

V jednom kuse sa musíme hrať na niečo, čo nie sme, až napokon stratíme pojem o tom, kto vlastne sme. Povedala by som, že človek hrá vo svojom živote viacero rolí. Tak isto svoju rolu hrá aj Mima, hlavná hrdinka románu Dievča s maskou.

Mladá, krásna študentka, ktorá navonok žije svoj dokonalý život. Je dieťa bohatých a zaneprázdnených rodičov. Vychováva sa sama s občasnými radami svojej babky. Na základnej a strednej škole bola šikanovaná a nadávali jej do šprtky a nudnej škraty. A tak sa jedného dňa stala zo škraty princezná. Jej priateľ Filip je jej proti srsti, ale rozísť sa s ním nemôže kvôli postaveniu v škole. Jediné útočisko kde môže byť sama sebou je antikvariát. Nečakane do deja vstupuje štipendista Tobias, ktorý je pre princeznú zakázaný. Pri jednom  z ich stretnutí ju Tobias prekukne. Bohatá slečinka to samozrejme poprie. Sama nevie prečo, ani ako, ale príťažlivý mladík sa jej dostáva pod kožu. On ju ale ignoruje. Mirka je nešťastná a unavená z tej všetkej pretvárky, z rodičov, ktorí ju ignorujú a z falošných priateľov. Nemôže sa vyžalovať ani svojej kamarátke Paule.

Je ťažké ťahať za jeden povraz, len preto, že sa to očakáva. Byť hnusná, povýšenecká, uštipačná a odporná len preto, že je bohatá. Radšej byť mrcha ako obeť? Ak chcete zapadnúť, musíte robiť to, čo ostatní, samozrejme aj to, čo nechcete.

Čo by však Miroslava neobetovala pre svoju popularitu. Jedného dňa si uvedomí, že stojí na začiatku niečoho krásneho. Je skutočne zamilovaná. Budú jej city opätované? Odhodí mladá žena pred štipendistom svoju masku? Akým spôsobom zasiahne do jej života Jakub?  Mirka zisťuje, že nie je jediná kto si v ich rodine každé ráno nasadzuje svoju masku. Ako sa život ešte s týmito ľuďmi zahrá? Lebo život je už taký. Trpký, zároveň však krásny. Sofistikovaný a ironický.

 Dievča s maskou je  pútavý a gradáciou nabitý príbeh určený najmä dievčatám, ale myslím si, že osloví aj staršiu generáciu  žien. Román Dievča s maskou je o poznaní samej seba. Je o tom, ako ľahko podľahneme vplyvu okolia.


Je veľmi smutné, že len kvôli tomu, aby Mirku niekam prijali nosila masku, ktorú nenávidela. Je toto správne? Je  dobré zaprieť sám seba a robiť to, čo nám kedysi  bolo proti srsti? Robiť to, čo chcú ostatní?
Dnes sú už masky u ľudí bežná vec a hlavne u mladých. Nepoznám nikoho, kto by nepoužíval  aspoň jednu z masiek. Prečo? Pretože ich dokáže ochrániť? A pred čím? Môžeme si s maskou získať skutočnú dôveru? Dá sa s nimi žiť skutočný život? Tejto téme sa venovala v svojej novinke aj začínajúca mladá autorka Jana Šulková.

Kniha čitateľa zaujme hneď na začiatku. Jednoduchý štýl autorky vťahuje automaticky do deja. Príbeh je v mnohom predvídateľný, avšak zápletka vám nedovoľuje román zavrieť. Vnímavejší čitateľ odhalí aj stagnujúce či nudné miesta. Ide o autorkinu prvotinu, ktorá nájde záľubu u mladších čitateľov. Ako každý debut, aj tu sa nájdu nepatrné chybičky krásy. Stretnete sa množstvom postáv, nie každá vám učaruje, ale svojím konaním presne zapadá do tejto knihy. Opisy sa striedajú so živými a jednoduchšími dialógmi. V románe nie je núdza o slzy a smiech a zaskočí vás veľmi prekvapivý zvrat na konci. Po prečítaní knižky si väčšina z nás nazrie do svojho vnútra.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára