24. 4. 2016

Jana Graterová - Hodinový manžel

Keď svoje túžby, šťastie a lásku vymeníme za peniaze


Kategória: Betablokátory/Antihistamiká

Účinné látky: Prebúdza túžbu. Posilňuje náklonnosť k mužom. Liek sa dobre znáša.

Dávkovanie: Najlepšie v posteli s manželom,  urobte si romantikuš večer pri sviečkach. Počet tabliet-192.

Vedľajšie účinky: Radikálna premena manžela na záletníka. Budete pociťovať nutkanie na špehovanie a snorenie manželových vecí..:) Bolesť nôh a tŕpnutie svalov.

Čo by ste mali predtým vedieť, ako si knihu  TU kúpite:  Slovíčko peniaze má doslova magickú moc. Kam sa stratili skutočné hodnoty a priority života? Prečo šťastie a lásku tak ochotne a ľahko zameníme za tie šuchotavé papieriky?

Šesťdesiatnička Anabela si so svojou dcérou Matildou k narodeninám dopriali vytúženú dovolenku v Egypte. Počas neprítomnosti mamy a babky si prázdny dom užíva vnučka Nina. Za záhadných okolností im z domu zmizne starožitný luster. Nový si, samozrejme, zadovážia, ale vzápätí bojujú s dilemou, kto im ho namontuje. Ich problém vyriešil hodinový manžel, ktorý prišiel aj viackrát. Veď tri ženy samy v dome bez mužskej ruky... Každá z nich zacíti príležitosť ako sa vopchať do priazne, ale aj do postele príťažlivého muža. Ženské osadenstvo je v presile a fešnému opravárovi nedajú dýchať. Ktorá ho dostane? A bude vôbec jej víťazstvo výhrou alebo...?

Matilda popíjala víno a uvažovala, ako tento večer skončí. Či Tibor zostane aj na noc alebo si vezme taxík. Bude baliť Ninu alebo ju? Najskôr ani jednu – aj keď bude opitý a uvoľnený. Hm, ale prečo je taký odmeraný? Najskôr mu bude musieť vliezť do postele sama!

Jana Graterová, autorka románov Horká ako čokoláda či Valentína je známa tým, že rada píše o ženách a vzťahoch s ľahkými psychologickými prvkami. Jana Graterová ostala verná svojmu štýlu písania a opäť načrela do svojej obľúbenej a osvedčenej témy - ženy verzus muži.
S ľahkosťou a jej vlastnou iróniou rozobrala nevšedný ženský spolok žijúci pod jednou strechou. Autorka sa nezaťažovala žiadnymi zbytočnými opismi a rovno čitateľa premostí do domu troch osamelých žien, ktoré roztočia kolotoč humorných, ale aj citlivých situácií. Jednoduchá štylizácia a jednoduché dialógy vám umožnia knihu prečítať jedným dychom. Príbeh naberá na obrátkach a zaujímavostí vo chvíli, keď sa prevalí Ninina jednorázovka.


Jana Graterová ma ničím neprekvapila, ale Hodinový manžel je román so sviežim a súčasným jazykom, ktorý zaujme predovšetkým ženy, ktoré vyhľadávajú ľahšiu literatúru.

„Mala som ho rada, to áno, hm... Ale asi som mala radšej ten pohodlný a luxusný život, ktorý mi vedel poskytnúť. Milovala som pocit, že v obchodnom centre môžem ukázať na čokoľvek a Oskar mi to bez mihnutia oka kúpi,“ povedala úprimne a Tibor si až bolestne uvedomil, že jeho mať rada nikdy nebude.

Jana Graterová dosť povrchne vykreslila ženské postavy. Aj napriek ich rozdielnym povahovým črtám mali jedno spoločné. Každá z nich, samozrejme, po svojom túžila po mužovi, ale aj po finančnom zabezpečení. Každá z nich pozerala len na to, ako uspokojiť svoje vlastné ja. Sebeckosť a vlastné záujmy im boli prvoradé. Aby každá dosiahla to, čo chce a potrebuje, neváhajú spriadať a špekulovať rôzne alternatívy, ako zmanipulovať mužov, ktorí sa im priplietli do cesty. V mnohých prípadoch som žasla nad autorkinou fantáziou, ako dokázala tieto ženy spojiť v jeden celok, keď išlo naozaj do tuhého. Mužské postavy  zväčša  skôr pasívne prikyvovali hlavou. Hlavnú úlohu preberali ženy a na dosiahnutie svojho cieľa sa neštítili rafinovane vmanipulovať chlapa, tam kde chceli. V románe nájdete lásku, smútok, smiech, ale aj krutú realitu osudu, s ktorou sa bežne stretávame. Jana Graterová znova poukázala na odlišné ženské a mužské vnímanie vzťahu a lásky.

Hodinového manžela odporúčam ako ľahké oddychové čítanie.  Pre všetkých, ktorí nehľadajú ťažšie témy a potrebujú vypnúť od bežných starostí. Kniha vás pobaví, ale aj poučí.

Za recenzný výtlačok ďakujem samotnej autorke. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára