24. 7. 2019

Kepler - Lazar


Ak sa pozrieš do priepasti, priepasť sa súčasne pozrie do teba


Kategória: Nootropiká/Antitusiká

Účinné látky: Dodáva odvahu veriť. Účinná pri letných horúčavách. Blokuje účinky pesimizmu. Bojuje proti manipulácii.

Dávkovanie: V pohodlnom kresle, nezabudnite na ľadovú kávu. Užívať počas celého dňa, uvoľní sa hormón šťastia.

Vedľajšie účinky: Podozrievavosť, nutkanie klamať, nespavosť. Pozor na sklony k nenávisti. Manipuluje ľudskosť.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Myslíte si, že má niekto takú moc, že dokáže druhého človeka donútiť ku klamstvám? Môže vás niekto tak zmanipulovať, že dokážete druhého nenávidieť? Je možné, aby niekto vedel, ako presne uvažujete? Ako vyzerajú vaše temné stránky?

V paneláku na predmestí, na jedenástom poschodí nájdu detektívi Karen Stangeová a Mats Lystad v mrazničke časti veľkého množstva ľudských tiel, zamrazených v rôznych štádiách rozkladu a mŕtveho muža, ktorý vykrádal hroby. O niekoľko dní je povolaný do služby vyšetrovateľ Joona Linna, ktorý je prepustený na podmienku. Špeciálne si ho vyžiadala nemecká komisárka Clara Fischerová, ktorá potrebuje pomoc pri vyšetrovaní smrteľného prípadu v kempingu. Obeťou je sériový násilník, ktorého prepustili z detenčného ústavu v Kolíne. Joona zisťuje, že obidve obete sú prepojené priamo s ním. Najhoršie je však to, že je presvedčený, že všetky vraždy, ktoré sa stali v poslednom čase na rôznych miestach, má na svedomí najhorší sériový vrah všetkých čias. Záhadou ostáva, ako je to možné, keď je Walter Jurek mŕtvy. Alebo, že by sa niekde v minulosti stala chyba? Začína sa nebezpečná hra o život všetkých, ktorí mali do činenia s Walterom Jurekom. Joona urobí všetko preto, aby ochránil svoju dcéru, no Jurek je vždy o krok pred ním. Mŕtvych pribúda, času je málo a to najhoršie ešte len príde.

„Bože,“ zašepká a cíti, ako jej chrbát zvlhne od potu. Klesne na podlahu, aby vložila veci zase do kabelky, no je taká unavená, že si musí ľahnúť na bok, a trochu si odpočinúť, aby potom dokázala znova vstať. Podlaha ju chladí na líci. Zavrie oči, no vyľaká ju hlasný zvuk. To barman zvýšil hlas na Bobra. „Vypadni odtiaľto!“ zareve. Erica vie, že sa musí postaviť, že musí ísť domov.

Ako mnohí z vás už vedia, pod pseudonymom Kepler sa ukrýva manželská spisovateľská dvojica. Manželia Ahndorilovci nenechali svojich priaznivcov dlho čakať. Lazar je ich ôsmy kriminálny román. Aj napriek tomu, že mám v svojej domácej knižnici šesť „kepleroviek“, moje rande s Lazarom je po prvýkrát.

Kepler od začiatku využíva čitateľovu fantáziu, do popredia kladie predstavenie postáv a nezabúda ani na mrazivú atmosféru. Kepler sa perfektne pohráva s mysľou čitateľa, pomaly mu predkladá základné informácie, no inak necháva publikum na pochybách. Zahmlieva, manipuluje a fabuluje dej tak, že núti čitateľa, aby ostal stále v strehu. Lazár je písaný jednoduchým, no chytľavým štýlom, nechýbajú klasické policajné postupy či osobný život vyšetrovateľov. Keplerov štýl je priamy a čistý bez zbytočných rušivých momentov.

Kepler detailne opisuje myšlienkové pochody všetkých postáv, predstavuje ich temné myšlienky, ale aj klady, ukazuje ich v pravom svetle. Charakter niektorých postáv sa počas čítania mení, čitateľ niekedy zaváha nad uvažovaním niektorých protagonistov, inokedy ostane príjemne prekvapený. Kepler vás núti byť neustále pohrúžený do príbehu, nedovolí vám ani na chvíľu vydýchnuť, napätie sa stupňuje každou prečítanou stranou. Kepler je určite zárukou kvalitného a napínavého čítania. Udržiava vašu pozornosť až do konca a je majster vo vytváraní zaujímavých, zvrátených a napínavých situácií.


Keď sa časť podlahy dvihne, počuť škrabanie. „Buď pripravený, otváram,“ vraví žena ostrým hlasom. „Som pripravený,“ odvetí muž. „Ak vyjde hore, strieľaj.“ Valeriine myšlienky uháňajú, zatiaľ čo počuje, ako uvoľňujú popruhy okolo druhej rakvy. Boja sa aj Pelleriny. Čo im vlastne Jurek povedal? „Otvor,“ prikáže muž. Zdvihnú vrchnák. „Drž ju dole,“ kričí žena. „Ja sa snažím, snažím sa,“ odvetí dcéra. „Pustite ma,“ vzlyká Pellerina. „Udri ju!“ vrieska matka. „Udri ju do tváre!“

Kepler vo svojich románoch využíva všetko, čo má dobrá kriminálka mať. Aj v Lazarovi nájdete skvelé herecké obsadenie, mrazivú atmosféru, perfektne vykonštruovanú zápletku a dej bez zbytočných nudných scén, poriadnu dávku napätia, pocity strachu a zavádzanie rôznymi smermi. Kepler dokáže vyvolať nepokoj, stres či strach tým čitateľom, ktorí kriminálky čítajú pomenej, no nemusia sa obávať žiadnych krvavých momentov. V určitých situáciách dostanú poriadne zabrať aj skúsenejší knihomoli. Publikum má možnosť sledovať viac dejových liniek. Kroky vraha, ktorý spočiatku zostáva v anonymite. Kepler tu núti čitateľa, aby sa zamyslel nad tým, či je možné, aby „mŕtvy“ žil. Život Joonu, strach a obavy o jeho blízkych. Kepler tu využíva väčšiu dávku nebezpečenstva, premyslene ovláda myšlienkové pochody postáv. Vyšetrovanie vrážd pod vedením skúsených kriminalistov, ako aj ich súkromný život. Keplera dostanete nielen do hlavy, ale poskytne vám celkový pohľad do mysle zvráteného manipulátora a vraha. Spôsob, akým vás autorská dvojica opantá je chytľavý, rýchly, v určitých momentoch špecifický s mrazením v zátylku.

Lazara odporúčam všetkým, ktorí milujú kriminálky, tým, ktorí chcú uvažovať nad nevysvetliteľným, no neboja sa pohľadu na drahú stranu. Lazar zaujme aj tých, ktorí vyhľadávajú komplikované zápletky, vražedné tempo a pestrú paletu charakterov.
Moje rande s Keplerom dopadlo nad očakávania, dostala som všetko, čo som chcela, a už teraz sa teším na ďalšie stretnutie.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára