26. 10. 2018

Ivana Ondriová - Vlčia hora


Láska pod maskou vraha

Kategória: Antibiotiká/Antitusiká

Účinné látky: Prekonáva strach a obavy. Dodáva odvahu veriť. Pomáha pri jesennej melanchólii.

Dávkovanie: Pod dekou so šálkou teplého čaju. Najlepšie zaberá užiť jednorazovo. Počet tabliet - 240.

Vedľajšie účinky: Strach z tmy a lesov. Potenie. Strata kontaktov s realitou. Dýchavičnosť.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Keď sa zamilujete, prehliadate chyby tých, na ktorých vám záleží. Keď zlo zalieza pod kožu, no vy ho stále nevidíte. Keď je však láska silnejšia ako nenávisť, vtedy berte nohy na plecia a utekajte!

Michal sa rozhodne prekvapiť manželku. Hlboko v horách prenajme chatu, aby si obaja oddýchli od ruchu veľkomesta. Michaela verí, že sa jej konečne podarí otehotnieť. Vlčia hora má však svoje tajomstvá. V jedno ráno nájde Miša chalupu plnú krvi a po Gregorovi, akoby sa zľahla zem. Sama sa vydáva do hôr hľadať manžela, no temný les je neľútostný a Michaela sa ocitá na pokraji smrti. V poslednej chvíli ju zachránia dvaja muži. Poľovníci či pytliaci? Kto je korisť? Nevinné dobrodružstvo sa mení na boj o vlastný život.

Prišlo to náhle, preťalo to šušťanie dažďa aj môj dych a narušilo čudné ticho na rovine. Najprv iba ten zvuk. Neidentifikovateľný. A potom šialená prenikavá bodavá, priam vraždená bolesť niekde tam dole, ktorá mnou prenikla, ako keď nôž poľahky prejde zmäknutým maslom. Zaryla sa mi do chodidla, vlastne rovno do kosti a doslova mi ju trhala.

Ivana Ondriová je známa a úspešná spisovateľka, ktorú predstavovať netreba. Na svojom konte má desiatku úspešných kníh, v ktorých je ústrednou témou láska a vzťahové peripetie. Tentoraz však zalovila v iných vodách. I keď román Vlčia hora spĺňa všetky atribúty oddychovej literatúry, Ondriová sa posunula o kúsok vyššie a do knihy zakomponovala prvky trileru.

Úvod diela začína pozvoľne, autorka zoznamuje čitateľa s prostredím a odkrýva charaktery postáv. Dej sa čoraz viac uberá rýchlejším tempom a napätie citeľne narastá. Ondriová dokáže perfektne navodiť mrazivú atmosféru a pocit strachu, ktorý sa stupňuje. Vierohodne vystihla emócie prestrašenej hlavnej hrdinky a reálne vykreslila ponuré, tmavé a nebezpečné hory.

Vietor nám zasvišťal okolo uší a vlk v tej chvíli vyceril zubiská. Aj cez tmu som videla, ako svietia a aké sú jeho rezáky ostré. Až som otvorila oči dokorán od hrôzy. Greg v tom momente čosi vytušil a pobadal môj šokovaný pohľad. Privrel oči na štrbinu a zvláštne si ma obzrel. Presne tu zaváhal, napadlo mi. Ak by jednoducho vystrelil, už ma niet, takto mi dal ďalšiu šancu na život! Vlk v tom okamihu zavyl!

Pocit strachu u čitateľa strieda zvedavosť, ktorá je hnacím motorom. Dej románu plynie závratne rýchlo. Ondriová využíva jednoduché vetné skladby, minimum zbytočných opisov a svižné dialógy. Neustále udržiava publikum v napätí, odkrýva temné stránky postáv a prináša viac akcie a nebezpečenstva. Román sa číta s ľahkosťou, nemá žiadna hluché miesta a čitateľ s veľkým záujmom očakáva, ako to s hlavnou postavou dopadne. Dejová línia je jednoduchá, no čitateľ predsa len občas zaváha a tápe v neistote.

Vlčia hora zaujme predovšetkým ženské publikum. Poteší všetkých, ktorí už majú po krk vzťahové romány, no predsa si chcú pri knihe oddýchnuť a pocítiť strach na vlastnej koži.
Vlčia hora je oddychový ženský román s prvkami trileru, ktorý vás zahalí do oblaku strachu, no odkryje aj skutočnú tvár človeka, no predovšetkým je o veľkej odvahe prežiť.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Motýľ.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára