19. 6. 2019

Monika Macháčková - Nič v zlom


Láska bez výhrad

Kategória: Antihystamiká/Sedatíva

Účinné látky: Naučí odpúšťať a pozerať sa na veci s nadhľadom. Nájde lásku i priateľstvo.

Dávkovanie: Najlepšie užiť naraz, doprajte si pohárik niečoho tvrdšieho a majte úsmev na perách.:), lebo karma je zdarma.

Vedľajšie účinky: Obhrýzanie nechtov, podráždenosť, dvíhanie krvného tlaku, bolesti hlavy, nervozita, nespavosť.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Láska má veľa podôb. Niekto tam hore presne vie, čo robiť, aby sme boli šťastní. A niekto tam hore nám dáva silu, aby sme zvládli aj nemožné.

Pred očami mi od hnevu a urážky vybuchoval ohňostroj, hlava šrotovala, čo na to povedať. Ešteže ma nevidí. „Micka, si tam? Počuješ? Vieš, záleží mi na tom, aký dojem urobíš na doktorku Bendovú. Je to moja veľmi dobrá priateľka a je z veľmi nóbl rodiny. Tak na to, prosím, mysli.“ Nádych, výdych.

Nič v zlom je šiesty literárny počin známej slovenskej autorky Moniky Macháčkovej. Nie je tajomstvom, že autorka píše pre ženy a vo svojich knihách rozoberá partnerské a vzťahové problémy, definuje lásku z rôznych uhlov pohľadu, či predkladá jednoduché riešenia z bezvýchodiskových situácií. Nič v zlom nebude ani tentoraz výnimkou.
Macháčková znova siahla po osvedčenej téme a čitateľky prevádza celým dejom ľahkým, sviežim a humorným štýlom písania. Román sa číta od začiatku rýchlo, autorka sa nezdržiava žiadnymi zbytočnými opismi, ktoré sú spomaľovačmi v deji. Práve naopak, jej skúsené pero zachytáva podstatu vzťahov, no nezabúda ani na myšlienkove pochody hlavnej ženskej postavy. Čitateľ s jemnou taktnosťou a presne mierenou iróniou vstupuje do života hlavnej postavy. Z druhej ruky dostávame informácie o úplne inom vzťahu, kde láska nehrá prvé husle, ale spokojnosť s tým, čo máme. Lásku v partnerskom vzťahu strieda s nepochopením a odkrývaním povahových čŕt všetkých zúčastnených, no najviac Janinej svokry. Ženský charakter sa počas príbehu zmení, nastupuje pokora a odpustenie, čo postrehnú všetky čitateľky.

Postavila sa, ruky bojovne založila vbok, akoby ma vyzývala na súboj. Stála ako dozorkyňa, ktorá vydala príkaz a teraz čaká na jeho splnenie. Tón jej hlasu bol jednoznačne čitateľný. Neznesie protirečenie. Konaj! Už aj! Lebo ja som povedala! Výkričníky trčali vo vzduchu a pichali. V doteraz milej, teplej atmosfére sa zrazu ochladilo.

Macháčková si v určitých zložitých situáciách nedáva servítku pred ústa a priamo definuje podstatu vzťahu medzi rodinnými príslušníkmi. Autorka odkrýva skutočnú tvár ženy, ktorá nepozná city a na úkor toho trpia všetci. Macháčková síce nepriniesla nič nové, no udržiava si svoj spisovateľský štandard a jej pozornému oku nemožno nič vytknúť. To, že je skvelá pozorovateľka života sa odráža aj v tejto knihe.  Má dobre zmapované rodinné vzťahy ako aj lásku medzi partnermi či rodičmi.

Celým dejom sa tiahne jemné napätie a mierne očakávanie z toho, ako si hlavná postava poradí s problémom, ktorému je nútená čeliť. Román má rýchlu spádovú líniu, ktorá je pretkaná humorom, iróniou, ale aj peknými myšlienkami zo života.  Krátke kapitoly, svižné dialógy, jednoduchá téma bez komplikovanej zápletky či rýchlo plynúci dej posúvajú toto dielko do kategórie, ktorú obľubujú všetky ženy. Text neobsahuje žiadne prvky, ktoré by čitateľovi sťažovali vnímanie príbehu, naopak, ľahko sa dokážete vcítiť do postáv. Aj keď román zachytáva dlhšie časové obdobie, je písaný ľahkým hovorovým  jazykom, no v rýchlom slede udalostí.

Nič v zlom je oddychové, ľahké a nenáročné čítanie, ktoré zaujme s večne zaručenou témou o svokrách, ale poukáže aj na všetky odtiene lásky.
Poteší všetky ženy, ktoré nevyhľadávajú zložité príbehy s komplikovanou zápletkou s mnohými postavami, no radšej uprednostnia príbeh z reálneho života, lebo Macháčková dokázala na malom javisku zahrať dobré divadlo s malým počtom postáv.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Moderné romány.  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára