23. 1. 2019

Manželka medzi nami - Sarah Pekkanen a Greer Hendricks


Dokonalosť , ktorá ničí

Kategória: Analgetiká/Vitamíny

Účinné látky: Vycibrená schopnosť myslieť. Detailne plánovanie. Pomáha pri samote. Ukazuje pravú tvár.

Dávkovanie: Nalejte si čistého vína, vypnite telefón a skontrolujte zámky na dverách. Užívať aspoň pár dní, aby sa dostavil pokoj. Počet tabliet – 376.

Vedľajšie účinky: Prílišná podozrievavosť. Nezáujem okolia. Nedôvera k partnerovi. Špehovanie. Nespavosť.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Každé manželstvo má svoje trhliny. Žiadny vzťah nie je ukážkový. Ale čo v takom prípade, keď každý z partnerov hrá svoje predstavenie? Dve ženy jeden muž. Kde začína skutočná pravda a kde končí vytvorená ilúzia?

Ponorte sa do príbehu Vanesy Thompsonovej... Budete si myslieť, že čítate o žiarlivej žene, ktorá je posadnutá snúbenicou svojho exmanžela. Bude sa vám zdať neznesiteľná a pochopíte, prečo ju manžel opustil a našiel si za ňu náhradu. Budete si istí, že dokonale poznáte pozadie a detaily tohto vzťahového trojuholníka. Lenže nech si myslíte čokoľvek, mýlite sa. Skutočná pravda je skrytá medzi riadkami. Dokážete ju odhaliť, skôr ako sa dostanete na poslednú stranu?

Nevie, čo som jej urobila. Neuvedomuje si škodu, ktorú som napáchala, skazu, ktorú som uviedla do pohybu. Pre túto krásnu mladú ženu s tvárou v tvare srdca a neodolateľným telom – kvôli ktorej ma opustil môj manžel Richard – som rovnako neviditeľná ako holub, čo vedľa mňa zobe omrvinky. Vôbec netuší, čo sa jej stane, ak bude takto pokračovať ďalej. Ani trochu.

Manželka medzi nami sa radí medzi psychotrilery a anotácia sľubuje naozaj napínavé a nebezpečné čítanie. Kto by nepoznal príbehy podvádzaných manželiek a snaživých mileniek. Kníh, kde hlavnú úlohu zohráva manželský trojuholník, je neúrekom. Ako sa s touto stokrát prežutou témou popasovali Sarah Pekkanen a Greer Hendricks?

Autorky premyslene rozohrali napínavú a strategickú hru,  v ktorej každý z účastníkov hrá svoju hru o pravdu. Román zachytáva príbeh ženy, ktorá svoje svedectvo podáva v dvoch dejových líniách. V prvej časti publikum spoznáva odvrhnutú bývalú manželku úspešného a bohatého muža, ktorá sa nevie zmieriť s rozvodom. Bez peňazí, bez priateľov, žije v byte u svojej tety, po rokoch nič nerobenia je nútená sa zamestnať. Je nedochvíľna, často sa pozerá na dno pohárika a bojuje so sebaľútosťou. Obviňuje sa, že manželovi nedala dieťa. Čas si kráti sledovaním snúbenice svojho exmanžela.  Druhá línia sa nesie v radosti z pripravovanej svadby. Čitateľ má možnosť spoznať mladú nevestu, skromnú učiteľku v materskej škôlke, ktorá si na nájom privyrába v nočnom bare. Plachá, trpí nespavosťou,  bojí sa lietania, no užíva si život plnými dúškami. Úplný protiklad ženy, čo z nej ostalo po rozvode. Pomaly sa dostávate do mysle hrdinky, ktorá odkrýva svoje konanie v dvoch časových úsekoch. Pred svadbou a po nej.

V mojom manželstve existovali tri pravdy, tri alternatívne a niekedy súperiace skutočnosti. Bola tu Richardova pravda. Moja pravda. A potom skutočná pravda, ktorá je vždy ťažko postihnuteľná. Tak to asi je v každom vzťahu: myslíme si, že sme sa spojili s ďalšou osobou, ale v skutočnosti sme vytvorili trojuholník, kde jeden vrchol predstavuje tichý, ale vševidiaci sudca, rozhodujúci o skutočnosti.

Text je viac zameraný na obšírnejšie opisy myšlienkových pochodov, denných rituálov a pracovných výsledkov hlavnej postavy. Kým mladučká hlavná postava je šťastná, teší sa na nastávajúci život s milovaným mužom, pripravuje sa na svadbu, žena v rokoch sa utápa v žiali, samote a strachu. Príbeh plynie zo začiatku pozvoľna, dej sa vlečie, autorky sú skúpe na slovo. Čitateľ sa musí obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti, aby sa prehrýzol prvou stovkou strán, kde sa nič mimoriadne nedeje.  Alebo je to len vaše zdanie a deje sa všetko?

Bývala manželka spomína na šťastné roky po boku svojho muža, no do minulosti, z ktorej utiekla, sa vracia len s nevôľou. Konečne sa do textu vkráda jemné a citeľné napätie. Bývalá manželka má plán, ako prekaziť svadbu svojej sokyne, no autorky aj naďalej zahmlievajú, a tak je čitateľ v miernom očakávaní toho, čo príde. Napriek tomu má román chytľavý jazyk, jednoduchý a priamy štýl písania a rýchlo plynúce opisy sa menia na čoraz častejšie dialógy. Druhá časť začína veľkým prekvapivým zvratom, pozornejší čitateľ si vie rýchlo spočítať, koľko je jedna a jedna. Publikum viac spoznáva charakter odvrhnutej manželky, ale svoju masku dokonalosti stráca aj manžel. Príbeh naberá na dynamike a rýchlejšom čítaní. Do deja vstupuje záhadná snúbenica. Aj keď doteraz ste ju mohli prevažne poznať len z predstáv manželky, teraz sa ukáže pravá podstata jej účinkovania v deji. Skúsenejší čitateľ rozlúšti hádanku na konci druhej časti. Aká je pravda? Je ukrytá medzi riadkami. A možno sa len mýlite, no nato, aby ste pochopili, musíte dočítať do konca.

Autorky šikovne poukazujú na potrebu ovládať druhých, na perfektnú dokonalosť, ktorá je len zásterkou, vykresľujú popieranie vlastnej totožnosti a zahmlievajú pravdu za účelom vlastných chýb.  Záver románu je dokonale prešpekulovaný, miestami neuveriteľný, no nie je núdza o dramatickejšie okamihy, autorky inteligentne zmiatli publikum a všetci tí, ktorí si mysleli, že pochopili, sa budú na konci čudovať.

Manželka medzi nami vás ohúri, ale aj pobúri. Ukáže vám pravú tvár, ale i falošnú ilúziu šťastia. Doženie vás do žiarlivosti, ale i k pochopeniu pravdy, ktorá je často ukrytá. Manželka medzi nami zaujme skôr nežnejšie pohlavie, postaví  do pozoru všetky ženy, ktoré bojujú so strachom v manželstve. Ukáže vám cestu von z nefunkčného vzťahu. (Radšej sa však spoľahnite na svoj inštinkt, neberte si príklad z príbehu, jedine ak máte dostatočnú odvahu.:))

Za recenzný výtlačok ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.sk.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára