24. 10. 2018

Chil Rajchman - Posledný žid z Treblinky


Pravda, ktorá zachránila mnoho životov

Kategória: Nootropiká/Antitusiká

Účinné látky: Dodáva nádej na lepší zajtrajšok. Dodáva chuť žiť.

Dávkovanie: Najlepšie užiť naraz s balíčkom vreckoviek a bylinkovým čajom. Počet tabliet – 136.

Vedľajšie účinky: Návaly zlosti. Výbuchy hnevu. Plačlivosť. Nespavosť.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Príbeh, ktorý mal ostať navždy ukrytý. Zverstvá, o ktorých sa nikto nemal dozvedieť. Smrť, ktorá mala ostať utajená.

Rajchman prichádza so sestrou v transporte do Treblinky. V tej chvíli netuší, že sestru viac neuvidí. Stáva sa z neho holič žien, ktoré končia v plynovej komore. Denne zažíva hotové peklo a stáva sa svedkom vyvražďovania židov. Jeho život v tábore sa točí okolo práce, ľudského utrpenia, nedostatku jedla a spánku a všadeprítomnej smrti. Neskôr je preradený na prácu nosiča mŕtvol a napokon sa z neho stáva zubár, ktorý mŕtvym vytrháva zlaté zuby. Zažíva bičovanie a ponižovanie. Rajchman sa však nevzdáva a pomýšľa na útek.

„Pamätaj si, že hlavu musíš mať vždy sklonenú, inak ťa vyšľahajú bičom.“ Ohýbam chrbát, jednou rukou si pridržiavam navlhčenú handričku a druhou triedim oblečenie. Krv sa po čase zastavuje. Mám ju však po celej tvári. Kamarát mi hovorí, aby som si ju utrel, lebo ak je niekto poznačený na tvári, zabijú ho. Poutieram sa a vraciam sa k práci.

Posledný žid z Treblinky je skutočný príbeh Chila Rajchmana. Ide o autobiografický román, ktorý zachytáva rok života človeka, ktorý prežil treblinské peklo. Rajchman navzdory všetkému podáva čitateľovi reálny obraz toho, čo sa naozaj dialo v tábore.
Mimoriadne surovo predkladá publiku kruté svedectvo o neľudskom zaobchádzaní s nevinnými ľuďmi a následne ich vraždenie. Posledný žid z Treblinky je autentický príbeh, z ktorého mrazí. Pri čítaní si uvedomíte hodnotu človeka, ktorý sa rozhodol nacistické peklo prežiť. Násilie, drsnosť opisov, nezmyselnosť vraždenia a krutosť nacistov – to sú autorove zápisky, ktoré si viedol počas života v Treblinke.

Kniha sa napriek ťažkej téme číta rýchlo, pretože autor zvolil jednoduchý štýl písania, čitateľa nezavádza žiadnymi zápletkami, no zato vierohodne opisuje zo svojho pohľadu, čo denne prežíval v tábore. Málo dialógov, krátke postrehy a takmer žiadne siahodlhé opisy, len skutočne prežitá bolesť a utrpenie človeka, ktorý prežil vyhladzovanie židov. Rajchman verne zachytáva ťažké prerozdeľovanie prác, či drsne opisuje jednotlivé pracovné úkony, ktoré napomáhali k vraždeniu obetí. Krutosť, páchané zverstvá a bičovanie Rajchman zažíva denne na vlastnej koži.

V máji sa začínajú horúčavy a z mŕtvol, ktoré vykopávame, sa do vzduchu šíri príšerný zápach. Vrahovia sa k hrobom nepribližujú a esesáci, ktorí riadia bagre, sa zo smradu dusia. Musíme zmeniť pracovný čas. Začíname o štvrtej ráno a nie o šiestej. Ranný nástup sa začína o pol tretej. Pracujeme bez prestávky až do druhej poobede. Potom máme obed. Často sa stáva, že poobede musíme znova pracovať, pretože prichádzajú nové vlaky.

Bez príkras, bez uvedomenia si toho, čo prinesie zajtrajšok, sa Rajchman drží jednotvárnych dní, čo u čitateľa vyvoláva nostalgiu, smútok, súcit, ale aj zvedavosť, ako sa osud hlavnej postavy skončí. Posledný žid z Treblinky je útla knižka s veľkým posolstvom a obrovskou výpovednou hodnotou.

Posledný žid z Treblinky je silný príbeh, ktorý vás očarí jednoduchosťou a obyčajným slovom človeka, ktorý prežil holokaust a rozhodol sa dať svetu odkaz pre všetkých, ktorí neprežili nacistickú mašinériu. Odporúčam  všetkým, ktorí uprednostňujú autobiografické diela s emotívnym dejom a neodvratným osudom. Poteší rovnako ženy aj mužov, ktorí vyhľadávajú romány s vojnovou tematikou.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Motýľ.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára